Erwin van den Oever, Veiling Zaltbommel: "Goede aardbeienzomer, aanvoer frambozen erg uitdagend"

"Speciale focus op uitbreiding afzet naar de Duitstalige landen"

Tholen - Voor het zomerfruit was het weer een aparte zomer en dan met name in het aanvoerpatroon. "We hadden veel vertragingen en vervolgens zie je dat alles weer in één keer op de markt komt. Dat geeft wat druk op de markt en de prijzen en vereist flexibiliteit van zowel telers als kopers", constateert commercieel directeur Erwin van den Oever van Veiling Zaltbommel.

"Het aardbeienseizoen is deze zomer erg goed verlopen, zowel voor de klok als in de bemiddeling. We hadden behoorlijk wat acties afgesproken met onze klanten en ook voor de klok gingen de aardbeien voor een goede prijs weg", aldus Erwin. "Door de bank genomen hebben de telers van de buitenteelt een goed zomerseizoen gehad. En ook de kassentelers geven goede prognoses af. Nu begint de aanvoer stilaan toe te nemen."

Volume frambozen bleef achter
De frambozenmarkt verliep deze zomer moeizamer, niet zozeer qua prijs, maar wel bleef het volume achter. "Moeder Natuur hielp niet mee en de frambozen kwamen maar niet van de planten af. Daardoor was het echt schrapen om de afspraken na te komen. Inmiddels is de situatie een stuk beter. Op sommige momenten hadden we deze zomer wellicht nog hogere prijzen uit de markt kunnen halen, maar dan moet je soms toch met je prijzen mee om bestaande klanten te bedienen."

"Het seizoen van de rode bessen verloopt ook goed, veel bessen gaan de bewaring in, maar wat voor de klok wordt gezet, gaat ook redelijk goed weg. Blauwe bessen hadden een goede start, en zijn volop in beweging om daar een mooi seizoen van te maken", vervolgt Erwin.

Twee nieuwe aardbeientelers, één nieuwe frambozenteler
Eerder gaf de commercieel directeur al aan actief de markt te willen betreden om haar telers en koperspubliek uit te breiden. Voor het komende seizoen hebben zich bij Veiling Zaltbommel weer een frambozen en twee aardbeientelers gemeld, waarvan één grote vollegrondsteler. "Telers informeren regelmatig of ze zich bij ons kunnen aansluiten. Soms past het wel, soms past het niet. Voor een product als aardbeien hebben we toch de kopers wel. Ook voor verschillende importproducten die we eerder niet zelf in het assortiment hadden, zoals rettich en rammenas hebben we inmiddels eigen telers gevonden."

Ook aan de klantenkant is Veiling Zaltbommel actief om haar afzet uit te breiden. "Daarbij schuwen we niet om over de landsgrenzen heen te kijken, waarbij de Duitstalige landen onze speciale aandacht krijgen. Dat is redelijk nieuw voor onze veiling, maar we hebben er het assortiment voor om ze als een one-stop-shop te ontzorgen met het assortiment van onze 130 vaste telers en nog eens 120 gastleden", aldus Erwin.

Omzet 15% hoger dan vorig jaar
Vooralsnog maakt de veiling een forse groei door. "Deze maanden zien we wel wat verschil in de omzet, omdat de aanvoer van het product achterbleef, maar we lopen in totaliteit nog 15% voor op vorig jaar", vertelt Erwin. "En dat geldt voor de hele linie van klanten. Zo blijven de speciaalzaken het onverminderd goed doen. Ook de horecagroothandels zijn weer terug op de markt. Bij hen zie je dat ze inmiddels weer een redelijk volume kopen, maar door de beperkingen ligt dit aandeel nog wel lager als voor Corona."

Voor meer informatie:
Erwin van den Oever
Veiling Zaltbommel
+31 (0)418 579 911
e.vandenoever@veiling-zaltbommel.nl 
www.veiling-zaltbommel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven