Kritisch Spaans rapport over tomatenteelt in de Westelijke Sahara

"Marokko is mega-tomatenstad aan het bouwen in Dakhla"

"De koning van Marokko is een illegale 'mega-tomatenstad' in Dakhla aan het bouwen ten koste van de bevolking van de Westelijke Sahara en van de tomatentelers in Zuidoost-Spanje", zo staat te lezen in een rapport opgesteld door de Spaanse NGO Mundubat en de telersorganisatie COAG. Onder de titel "Mensenrechten en multinationals in de Westelijke Sahara: tomatenteelt onder de loep", wordt gedetailleerd beschreven hoe vijf grote bedrijfsgroepen, waarvan sommige eigendom zijn van Mohamed VI en de Marokkaanse minister van Landbouw, vruchtbare grond exploiteren in de door Marokko bezette gebieden van de Westelijke Sahara om er een van de grootste tomatencentra ter wereld te creëren.

Een van de belangrijkste groepen die in het project zijn gestapt is Les Domaines Agricoles, een bedrijf dat behoort tot de holding van koning Mohamed VI. Een dochteronderneming van dit bedrijf, Groupe d'Exportation des Domaines Agricoles (GEDA), is verantwoordelijk voor de opslag, verpakking en transport van de tomaten en is een partnerschap aangegaan met het Franse bedrijf Frulexxo, gevestigd in de groothandelsmarkt Saint Charles International in Perpignan. Frulexxo heeft op zijn beurt weer een dochteronderneming, Eurextra genaamd, die de tomaten in Spanje op de markt brengt.

De studie beschrijft talrijke onregelmatigheden die zich voordoen bij de realisatie van dit macroproject door de Marokkaanse oligarchie. Het rapport vermeldt daarbij in de eerste plaats de schending van de grondrechten van de Saharaanse bevolking en de discriminatie van deze bevolking op arbeidsvlak, het onrechtmatig gebruik van hun lokale natuurlijke hulpbronnen zoals land en water, en de fraude ten overstaan van de Europese consument door foute etikettering.

Het rapport wijst daarbij op de door de telersvereniging COAG reeds meermaals geconstateerde tekortkomingen in de traceerbaarheid en etikettering van de producten. De tomaten uit Dakhla worden immers eerst over land in vrachtwagens naar de Marokkaanse stad Agadir vervoerd. Daar worden ze dan vermengd met tomaten uit de kassen van de streek rond Agadir. Volgens het rapport gaat het dus om een ‘Marokkanisering’ van de tomaten, aangezien ze worden verpakt en geëtiketteerd als product afkomstig uit Marokko.

Klik op de afbeelding om het volledige rapport te raadplegen (in het Spaans).

“De huidige crisis die door de Marokkaanse autoriteiten is veroorzaakt naar aanleiding van de recente gebeurtenissen aan de grens met Spanje maakt deel uit van de strategie van Marokko om de internationale gemeenschap te dwingen haar soevereiniteit over de bezette gebieden van de Westelijke Sahara te erkennen en zo het machtsmisbruik en de onwettigheden die zij decennialang tegen de Sahrawi’s hebben begaan ‘wit te wassen’.

Het met de EU ondertekende vrijhandelsakkoord, de gebrekkige grenscontroles en de laksheid van de Spaanse en Europese overheden hebben hieraan bijgedragen. Een land dat in staat is zijn eigen kinderen als wapen in de strijd te gooien om zijn internationale conflicten te beslechten, is geen betrouwbare partner. De EU zou alle handelsovereenkomsten met Marokko moeten herzien', zei Andrés Góngora, hoofd Groenten en Fruit bij COAG tijdens de presentatie van het rapport.

Voor meer informatie:
COAG
+34 91 534 63 91
coagmadrid@coag.org
www.coag.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven