Europese aardappelmarkt (week 19)

Aanhoudend hogere prijzen in Nederland

Europese fysieke markt
Prijsoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: aanhoudende markt dankzij de vraag naar industrieaardappelen (meerdere actieve afnemers) en exportaardappelen (naar Zuid-Europa, Engeland, Oost-Europa (inclusief Oekraïne)) en dankzij het feit dat het weer niet erg gunstig was voor de groei van de vroege rassen. Het aanbod is nog beperkt, vooral vanwege de kleine niet-gecontracteerde voorraden.

Fontane, Bintje en Challenger: prijzen van rond de 10,00 €/q voor de aardappelen voor onmiddellijke levering, hogere prijzen voor de aardappelen voor vertraagde levering (juni-juli).

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Alle prijzen bleven stijgen en bleven ondersteund, vanwege het kleinere aanbod (beperkt aantal niet-gecontracteerde partijen uit bewaring, de wens van de telers om de hogere opslagkosten zo goed mogelijk te dekken), een grotere industriële vraag (vooral vanuit België) na de gedeeltelijke heropening van restaurants, en het weer dat niet gunstig is voor de groei van de vroege rassen.

Er verandert echter weinig op de consumptiemarkt (noch wat betreft de prijzen, noch wat betreft de partijen) waar het aantal vroege importaardappelen in de schappen stijgt. De telersprijzen liggen tussen de 12,00 en de 24,00 €/q voor de vastkokende rassen en tussen de 8,00 en de 15,00 €/q voor de kruimige rassen.

Wat betreft de export kopen Spanje en Engeland de Agria/Markies-rassen voor telersprijzen van tussen de 14,00 en de 18,00 €/q. De aardappelen van mindere kwaliteit worden gevraagd door Oekraïne, Roemenië en Afrika voor prijzen van tussen de 10,00 en de 13,00 €/q, op grootte gesorteerd en in zakken of big-bags.

Frankrijk
Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

De aankopen van de industrie nemen toe, maar zijn wel afhankelijk van elk geval (zijn de eindproducten op voorraad of niet?), en de prijzen stijgen. Ook de tussenhandel blijft sterk aanwezig, tegen hogere prijzen (wie koopt er?).

Er is geen vertraging bij het opzeggen van de contracten. Bij de export is het einde van het seizoen voelbaar, maar de partijen en prijzen zijn regelmatig voor de aardappelen van friteskwaliteit en er zijn flinke hiaten afhankelijk van het ras en de kwaliteit.

Italië is niet erg aanwezig, en Oost-Europa ook niet. Op de velden is de aanplant (alle regio's samen) op 5 mei geschat op 98% en de opkomst verloopt traag. Irrigatie is aanwezig in het Centrum/Beauce, en in de Grand-Est/Champagne, vooral om het aanaarden mogelijk te maken.

Duitsland
De situatie op de consumptiemarkt is ongewijzigd: de prijzen voor de vastkokende aardappelen liggen rond de 10,83 €/q en voor de kruimige/melige aardappelen rond de 10,25 €/q. De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel).   

Industriemarkt: zeer stevige en stijgende prijzen van tussen de 10,50 en de 11,50 €/q voor Innovator/Markies (tussen de 8,25 en de 8,75 €/q vorige week), voor Agria tussen de 9,50 en de 10,50 €/q (tussen de 8,00 en de 8,50 €/q), voor Challenger tussen de 9,75 en de 10,25 (tussen de 8,25 en de 8,75 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 9,50 en de 10,50 €/q (tussen de 8,00 en de 8,50 €/q vorige week). Naarmate er steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de lockdown geleidelijk aan steeds verder wordt opgeheven, wordt de markt levendiger. De prijzen voor de rassen voor frites/chips zijn stevig met opnieuw een stijging. Ook variëren de prijzen sterk. Ze liggen tussen de 11,00 en de 15,00 €/q.

De aardappelen voor vee kennen hogere prijzen van tussen de 1,00 en de 3,00 €/qt.

Inheemse vroege aardappelen: in sommige gevallen duurde het 7 weken voordat de aardappelplanten opkwamen. In 2020 vierden de regionale media de opkomst van de allereerste "vroege" aardappelen al op 2 mei, maar dit jaar worden deze pas op 17 mei verwacht. Daarnaast zal er een significant verschil zijn tussen de gewassen die mét en de gewassen die zonder zeil zijn geteeld.

De vroege importaardappelen uit Egypte kennen prijzen van rond de 50,00 €/q. De aardappelen uit Israël, vooral de “Drillinge”-aardappelen, kennen prijzen van tot tussen de 62 en de 70 €/qt, dankzij de grote vraag uit landen als Italië of Spanje die normaal gesproken niet of slechts heel weinig kopen!

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van rond de 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
De gemiddelde prijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigt op 4 mei 2021: 14,01 £/q (15,26 £/q vorige week), +/- 16,30 €/q. De prijzen zijn gedaald, vooral omdat er vorige week meer basissoorten zijn afgezet dan deze week.

Op de groothandelsmarkt blijven de prijzen voor Markies en Agria in zakken deze week stijgen. De prijzen liggen tussen de 18,50 en de 21.00 €/q (op grootte gesorteerd en bestemd voor de export) voor de aardappelen van superieure kwaliteit. De prijzen van de aardappelen van mindere kwaliteit blijven liggen tussen de 6,00 en de 9,50 €/q, maar er zijn weinig kopers. Het grootste deel van de handelaren wacht op een wijziging met betrekking tot de overheidsmaatregelen waartoe op 10 mei is besloten, in de hoop op een geruchtmakende opheffing van de lockdown.

Op de velden was het begin van de week koud met wat sneeuw. Hierdoor moest het poten van sommige rassen worden onderbroken. De temperaturen van de grond waren lager dan gewenst. Het daaropvolgende mooiere weer zorgde echter gelukkig voor een goede vooruitgang op het gebied van het poten.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven