Amerikaanse aardappelexport kent veel uitdagingen

De Amerikaanse aardappelexport heeft in het huidige seizoen (juli 2020 - juni 2021) met veel tegenslag te kampen gehad. De vraag naar diepgevroren aardappelproducten is in het voorjaar van 2020 sterk gedaald en dit lagere niveau heeft zich doorgezet in het eerste kwartaal van het seizoen (juli-september 2020). Naarmate de beperkingen afnamen en de markten zich aanpasten begon de vraag in het najaar weer aan te trekken, maar toen begonnen scheepvaartproblemen het vermogen van de Amerikaanse exporteurs om aan deze vraag te voldoen, te beperken. Het gebrek aan containers, de congestie in de havens, de vertraagde en geannuleerde ladingen en de gestegen kosten zijn in 2021 allemaal blijven aanhouden. Ondanks de terugkeer van de vraag heeft dit de export beperkt en geleid tot tekorten aan diepvries, vlokken en verse aardappelen op veel markten. Importeurs zijn begonnen met het rantsoeneren van de beperkte voorraden, waarbij prioriteit wordt gegeven aan grote ketens en gevestigde klanten.

De Amerikaanse export van diepvries aardappelproducten voor juli 2020 - maart 2021 daalde met 10% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. In maart 2021 was er echter een stijging van 13%. De sterkste markt was Mexico, met een stijging van 51% voor het verkoopseizoen tot nu toe (YTD). Taiwan en Zuid-Korea zijn ook positief voor het verkoopseizoen, maar beide vertoonden dalingen in maart als gevolg van containerproblemen. Japan, de grootste markt, deed het goed in de eerste zes maanden, maar problemen met de containers en nieuwe beperkingen hebben geleid tot een daling van 13% YTD en een daling van 22% in maart. De uitvoer naar China is getroffen door het testen van ingevoerde diepvriesproducten op COVID-19, vergeldingsheffingen en een verhoogde binnenlandse productie. De uitvoer is met 39% gedaald in het afgelopen jaar.

De export van aardappelvlokken uit de VS daalt met slechts 3% in de afgelopen twaalf maanden en is in maart met 19% gestegen. De export naar Japan is sterk gebleven, met een stijging van 11%, terwijl Zuid-Korea is blijven groeien en 50% meer produceert dan een jaar eerder. Alle andere markten in Aziƫ zijn het afgelopen jaar gedaald, wat leidt tot een daling van 6% in de totale export naar de regio. Mexico is opnieuw positief met een exportstijging van 3% YTD.

De Amerikaanse export van tafelaardappelen blijft gelijk voor het hele seizoen, maar steeg met 32% in maart. Mexico heeft opnieuw een belangrijke rol gespeeld met een stijging van de export met 6% YTD en met 31% in maart. De export naar de grootste markt voor verse producten, Canada, is in het vorige seizoen weliswaar met 12% gedaald, maar in maart was er een stijging van 39%. De export van verse producten naar Aziƫ was zeer sterk, met een stijging van 17% in het afgelopen kwartaal en 25% in maart. Taiwan, de grootste markt in de regio, is met 26% gestegen, terwijl Japan met 81% is gegroeid. Ook Korea blijft groeien en noteert een groei van 38%, terwijl Vietnam met 210% groeit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven