Europese aardappelmarkt, week 18

Nederland kende afgelopen week opvallend veel prijsstijgingen

Europese fysieke markt
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: zeer stevige markt. Behalve dat er sprake is van vraag naar export naar Zuid-Europa (Spanje, Portugal) en naar Oekraïne, kopen veel fabrikanten in. Het aanbod is klein door de kleine bezetting op de velden, de kleine, niet-gecontracteerde voorraden en de ongunstige weersomstandigheden voor de ontwikkeling van vroege aardappelgewassen, die minimaal 2 weken te laat komen.

Bintje en Challenger: geen prijsopgaven (hoewel er wel transacties plaatsvinden) vanwege de zeer grote prijsverschillen afhankelijk van gebruik, kwaliteit en koper.

Fontane: prijzen van rond de 10,00 €/q voor aardappelen voor onmiddellijke levering. Ook voor aardappelen voor vertraagde levering (mei - juni/juli) worden hogere prijzen in rekening gebracht en prijzen oplopend tot de afgesproken contractprijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De aanhoudende trend kwam vorige week tot uiting in de vorm van echt hogere prijzen. De markt was echter nog verdeeld, omdat niet alle fabrikanten bereid waren bij te dragen aan de prijsstijgingen, waarbij sommige van hen maximaal gebruikmaakten van de overtollige tonnen aan contracten.

Er heerste echter optimisme, aangezien de voorraden minimaal waren en de weersomstandigheden de start van de oogsten in heel West-Europa belemmerden. Exporteurs kopen weer in nadat ze de afgelopen weken hun eigen voorraden hebben gebruikt. De vraag om export naar landen is groter, met prijzen van tussen de 10,00 en de 12,00 €/q (op grootte gesorteerd en klaar om geëxporteerd te worden).

In het zuiden van Europa verhandelen Spanje en Portugal de aardappelen tegen prijzen van tussen de 16,00 en de 19,00 €/q voor bijvoorbeeld de grote maten Agria-aardappelen, opgeslagen in gekoelde pallox.

De export naar het Caribisch gebied en Afrika blijft echter traag verlopen.

Op de binnenlandse consumptiemarkt gaat de afzet van de partijen door ondanks de geleidelijke opkomst van vroege importrassen. Op de velden is op 28 april ongeveer 75% van het areaal geplant. Aan de kust en in de polders is tussen de 10 en 40 mm regen gevallen, terwijl er in de meer landinwaarts gelegen gebieden geen regen is gevallen.

Frankrijk
Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Op 28 april is de voortgang van het poten (alle regio's samen) geschat op 90%, de meeste in zeer goede omstandigheden. Voor de opkomst van de planten zijn nu nog warmere temperaturen nodig en water om te oogsten.

Industriemarkt: vorige week hebben er meer transacties plaatsgevonden op de markt voor niet-gecontracteerde rassen en lagen de prijzen tussen de 6,00 en de 7,50 €/q, met zeer variabele partijen afhankelijk van de fabrikant.

De tussenhandelaren hebben ook nog gekocht tegen soms veel hogere prijzen. Over het algemeen worden de contracten op tijd opgezegd.

Consumptiemarkt: het seizoen loopt ten einde, met hogere prijzen voor de laatste mooie partijen die beschikbaar zijn (Agria, Mozart).

Exportmarkt: Roemenië en andere Oost-Europese landen tonen enige interesse, terwijl Spanje rassen voor frites blijft kopen.

Binnenlandse markt: de overgang naar vroege rassen (inclusief Spaanse rassen) is in volle gang, met enkele geschillen met betrekking tot de oude oogst en een groot aantal geconstateerde defecten.

Industriële verwerking en voorraden eind maart (bron: GIPT via UNPT): Franse fabrieken hebben van begin juli tot eind maart 853.000 ton gebruikt, 10% minder (-97.000 ton) dan op hetzelfde moment in 2019/20. Meer dan 82% van de gebruikte partijen is op contractbasis. De voorraden bij de telers zijn eind maart geschat op 1.634.000 ton, tegen 1.341.600 ton eind maart vorig jaar en 750.000 ton eind maart 2019. Meer dan 68% van deze voorraden was bestemd voor industriële verwerking, waarvan meer dan 82% op contractbasis.

Duitsland
Consumenten hebben in maart 2021 weer meer aardappelen gekocht dan in maart 2020. Het is slechts een stijging van 0,7%, maar in maart 2020 was het een stijging van 26,6% ten opzichte van maart 2019. De koude temperaturen en het feit dat de asperges zo duur zijn, maakten dat de consumenten nog steeds de voorkeur gaven aan de "oude" aardappelen, de "mediterrane aardappelen" buiten beschouwing gelaten. 

Consumptiemarkt: de situatie blijft ongewijzigd (vroege en halfvroege rassen): de prijzen voor vastkokende aardappelen lagen rond de 10,83 €/q (rond de 11,00 €/q, laatste prijsopgaven), en voor kruimige/bloemige aardappelen rond de 10,25 €/q (rond de 10,42 €/q, laatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel).  

Industriemarkt: stevig, met prijsverhogingen (behalve voor Challenger, geen prijsopgaven): prijzen van tussen de 8,25 en de 8,75 €/q voor Innovator (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week). Voor Agria lagen de prijzen tussen de 8,00 en de 8,50 €/q (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week), voor Challenger waren er geen prijsopgaven (prijzen van tussen de 6,75 en de 7,25 €/q 2 weken geleden), en voor Fontane lagen de prijzen tussen de 8,00 en de 8,50 €/q (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week).

De prijzen voor de rassen voor frites/chips: stevig met een stijging van de prijzen voor de aardappelen uit de hogere prijsklasse. De prijzen liggen tussen de 10,00 en de 14,00 €/q.

Aanplant van vroege inheemse soorten: de irrigaties ter bescherming tegen vorst gaan door. Vanwege de kou worden de eerste vroege schillersrassen (voorgekiemd, onder zeil) na half mei verwacht, en de eerste 'peaux faites' rond half juni.

De prijzen voor de vroege importrassen uit Egypte liggen rond de 55,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van rond de 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 27 april 2021: 15,26 £/t (17,30 £/q vorige week), +/- 17,55 €/q. De prijzen zijn gedaald, vooral omdat de genoemde rassen vorige week meer aanwezig waren dan de week ervoor.

De prijzen zijn over het algemeen ongewijzigd gebleven, maar het aantal zeer goede partijen is zeldzaam en dat leidt tot hogere prijzen. Er is nog wel wat vraag naar de vastkokende rassen en ook de prijzen voor de de rassen van topkwaliteit zijn hoger, zelfs die voor de partijen van de tweede kwaliteit rassen (de topkwaliteit rassen worden schaars).

Met het opheffen van de lockdown wordt er door de horeca en catering weer ingekocht en profiteren de fritesrassen die daarvoor het meest geschikt zijn van hogere prijzen. De schillers betalen prijzen van tussen de 18,00 en de 22,70 €/q voor de beste partijen Sagitta en Performa, tot 23,75 €/q voor de partijen Markies, en 34,00 €/q voor op grootte gesorteerde Agria van topkwaliteit. Weinig aankopen daarentegen voor de industrie, met wat Belgische Fontane en Agria in het aanbod, maar de kopers zijn voorzichtig ten aanzien van de geleverde kwaliteit. Maris Piper wordt afgezet voor prijzen van tussen de 7,35 en de 15,80 €/q, afhankelijk van kwaliteit, maat en koper (reguliere fabrikant of schiller).

Eind maart zijn de voorraden geschat op 1,2 miljoen ton, een hoeveelheid vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar 90.700 ton meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (bron: AHDB).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven