Nachtvorst bevordert export nieuwe aardappelen uit Zuid-Italië

Het zijn moeilijke weken voor telers in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. Dit heeft alles te maken met de vorst in april. Toch heeft ook een positief effect gehad op de afzet van de gewassen en de export. Dit is het geval voor nieuwe aardappelen uit Salento.

“We zijn begin maart begonnen met het oogsten van de aardappelen die onder de tunnels worden geteeld. Daarna zijn we overgeschakeld op die uit de vollegrond. De laatste vorst heeft niet al onze gebieden getroffen. Ernstige schade hebben wij gelukkig niet geregistreerd. Wij oogsten nu in gebieden die geen vorstschade hebben geleden en de aardappelen zijn in uitstekende conditie. Wij oogsten verschillende rassen waaronder Siena en Sieglinde”, zegt Francesco Romano, manager van RO.GR.AN in Parabita (Lecce).

Foto verstrekt door Francesco Romano

“Dit jaar hebben we, als gevolg van de gezondheidscrisis, in sommige delen van de aardappelsector een iets lagere consumptie gezien. Door de recente vorst in heel Europa zullen de buitenlandse nieuwe aardappelen traag op de markten komen. In het buitenland zouden de eerste binnenlandse hoeveelheden begin juni op de markten moeten komen. Dat is een voordeel voor ons, want dankzij dit uitstel kunnen we op zijn minst tot eind mei/begin juni op een adequate manier werken, vooral in bepaalde geografische gebieden, zoals Duitsland en Oost-Europa, onze belangrijkste doelmarkten.” 

“Op de Duitse markten ontbreekt het momenteel aan vastkokende aardappelen en wij registreren een iets grotere vraag naar onze aardappelen. Wat Oost-Europa betreft, was er in Polen tot ver in april sprake van kou, waardoor het aardappelseizoen aldaar met ongeveer anderhalve maand moet worden uitgesteld. In dit geval zou de markt in mei en zelfs juni voor ons vrij levendig kunnen zijn.”

Foto verstrekt door Francesco Romano

“De prijzen zijn nog niet zo hoog en de oorzaak moet worden gezocht in de anti-virusmaatregelen, die nu pas worden versoepeld en leiden tot een beperkte, zij het geleidelijke heropening van de horeca. Gelukkig is er vraag en kunnen we de hoeveelheden zonder veel problemen op de markt brengen.”

“In 2020, tijdens de lockdown in Italië, verliep de afzet in het buitenland redelijk normaal. In het huidige seizoen werden tot dusver minder aardappelen aan het buitenland verkocht, maar de tendens lijkt zich nu te herstellen. Ik ga ervan uit dat dit deze maand op stoom zal komen”, besluit Romano.

Karton van 3 kg, veel gevraagd in deze periode, die wordt gekenmerkt door Covid-19 (foto verstrekt door Francesco Romano).

Voor meer informatie:
Francesco Romano
RO.GR.AN. Srl
+39 335 5374513
Skype: france.rom
Via Como, 14
73052 Parabita (LE) - Italië
+39 0833 595257
rogranitalia@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven