Europese Picota-kersentelers voorspellen uitstekend seizoen

Nu half juni het seizoen van de Europese Picota-kersen nadert, volgen de tuinbouwers die deze exclusieve Europese variëteit telen, strenge kwaliteitscontroleprocedures die de Picota zijn DO-status (Denomination of Origin) verlenen. Dit zegel certificeert zijn uitzonderlijke zoetheid, traceerbaarheid en Europese kwaliteit. Van de handpluk van elke afzonderlijke kers tot de unieke gezondheidsvoordelen, de duurzame en traditionele teelt van de Jerte Picota kers is een voorbeeld van Europese fruitteelt op zijn best.

De telers van Picota-kersen in de Spaanse Jerte vallei kijken uit naar een overvloedige oogst na de jaarlijkse kersenbloesem van dit jaar, die het begin van het Europese Picota-seizoen aankondigt en in april bijna 3 weken heeft geduurd. De komst van de bloesem tijdens het zonnige weer zorgde ervoor dat de vallei kon genieten van een van de meest indrukwekkende bloesemlandschappen van de laatste paar jaar.

De Jertevallei ligt 200 km ten westen van Madrid, in het noorden van Extremadura. Op de hellingen van de berg worden meer dan een miljoen kersenbomen geteeld, op terrassen. Wanneer de kersen rijp zijn om te worden geoogst, worden ze met de hand van de bomen geplukt, met achterlating van de steeltjes, en in manden gelegd. Deze methode wordt van generatie op generatie overgeleverd. De kersen worden vervolgens aan de voet van de bomen één voor één gesorteerd, waarbij de telers alleen de beste selecteren om te verkopen en te eten. De Picota-kersen worden vervolgens in de Jertevallei verpakt en verladen naar hun eindbestemming.

Miguel Ángel Durán, exportmanager van de Agrupacion De Cooperativas Valle Del Jerte, verklaarde: "Dit jaar hebben we een koude winter gehad, de lage temperaturen maken de bomen veerkrachtiger, en dus zijn ze nu in het voorjaar klaar om fruit van goede kwaliteit te dragen. Het voorjaar was zeer gunstig met zachte temperaturen, wat de bijen heeft geholpen bij de bestuiving. Dankzij al deze weersomstandigheden verwachten wij een zeer goed seizoen voor de Picota-kersen, zowel wat hoeveelheden als wat kwaliteit betreft."

De geraamde oogst van Picota-kersen die dit seizoen voor het VK bestemd is, is hoger dan vorig jaar. Durán: "We hopen 5 mln kg te oogsten, wat betekent dat we 25% meer kersen afzetten dan in 2020. Britse consumenten willen dit jaar meer Picota-kersen in de schappen zien, omdat de deze ervaren als de ideale natuurlijke snack tijdens de zomer."

De totale geraamde Picota-oogst voor 2021 is 21 mln kilo, waarvan 50-60% wereldwijd zal worden geëxporteerd en de rest op de binnenlandse markt zal worden afgezet.

Agrupación profiteert dit jaar van een nieuwe promotionele onderneming met Chafea, die hen de kans geeft om Europa's natuurlijke steelloze kers bij meer consumenten te krijgen. Durán voegt daaraan toe: "Met de steun van Chafea zal de nadruk nu liggen op de kwaliteit en de traceerbaarheid van Europese producten zoals de Picota-kers. Het belangrijkste doel dit jaar is om meer bekendheid te geven aan de traditionele, gezonde en duurzame oogstmethoden die de Europese Valle del Jerte hanteert, zodat het Britse winkelend publiek zich bewust wordt van de unieke kenmerken en voordelen van Picota's."

Durán legt uit dat de Britse supermarkten al vooruit kijken om mogelijke tegenslagen als gevolg van Brexit op te lossen om het Picota-aanbod te garanderen. "Daarom hebben we besloten om een groot deel van de oogst van dit jaar aan de Britse markt toe te wijzen. Weliswaar zal de logistieke uitdaging dit jaar groter zijn, maar we zullen er zonder problemen omheen kunnen werken om de Picota's  te leveren als het zover is."

Voor meer informatie:
www.cerezadeljerte.org/en 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven