Europese aardappelmarkt, week 16

VK: Normale vraag naar industrieaardappelen dankzij heropening horeca

Europese fysieke markt
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industriemarkten: zeer stevige markten. De vraag is over het algemeen dynamischer, hoewel niet alle fabrieken kopen. Er is sprake van een grote vraag naar export (Engeland, Italië, Spanje, Portugal, Oosterse landen). Sommige deelnemers (handelaren, telers) zijn ook op zoek naar partijen om hun industriële contracten te kunnen voltooien. Het aanbod is beperkt, waarschijnlijk vanwege de hogere prijzen die er aan zitten te komen, maar ook vanwege het werk op de velden en de beperkte hoeveelheid niet-gecontracteerde voorraden.

Fontane, Challenger, Bintje: prijzen van tussen de 6,00 en de 7,50 €/q, afhankelijk van de kwaliteit en de koper.

Voor Bintje krijgen de goede kookpartijen en grote maten met prijzen die soms hoger waren dan 8,00 €/q voor specifieke schillers.

In de velden was het poten van de vroege rassen vorige week (bijna) klaar. In verschillende subregio's is begonnen met het poten van consumptieaardappelen en we schatten dat aan het begin van de week ongeveer 10% was gepoot. Het droge weer zal helpen om de komende dagen op grotere schaal door het hele land te beginnen, ondanks de nog steeds ongebruikelijk lage nachttemperaturen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:Nederland
De verwachte versoepeling van de coronamaatregelen hier en daar in Europa en het vooruitzicht van het zomerseizoen zullen bijdragen aan het verbeteren van de afzetmogelijkheden voor eindproducten. De industrie anticipeert hierop door vaart te maken (zie hieronder). Er is meer vraag, met biedacties (tenders) vorige week met prijzen van tussen de 7,00 en de 7,50 €/q voor verschillende soorten fritesaardappelen voor onmiddellijke levering. Bij de daadwerkelijke transacties liggen de prijzen tussen de 7,50 en 8,50 €/q voor Agria en Innovator, voor de export en/of de verwerking.

De binnenlandse consumptiemarkten zijn terug naar hun “normale” schema, met telersprijzen van tussen de 9,00 en de 14,00 €/q voor kruimige rassen en tussen de 12,00 en de 20,00 €/q voor vastkokende rassen. De export blijft variabel, met bestemmingen die meer aanwezig zijn (Spanje, Portugal) en bestemmingen die meer aarzelen (Oekraïne blijft zeer geïnteresseerd, maar accepteert geen hogere prijzen).

De telersprijzen variëren en liggen gemiddeld tussen de 8,00 en de 11,00 €/q, met als extreme lage prijs 4,00 €/q (lage kwaliteit) en extreem hoge prijs 17,00 € / q (topkwaliteit Agria in kratten/gekoelde opslag). 

Biologische aardappelen: volgens Boerenbusiness maken de telers van biologische aardappelen (en die van biologische uien en wortelen) zich zorgen. In de gekoelde opslagruimten ligt nog een voorraad onverkochte aardappelen van uitstekende kwaliteit, terwijl de vroege groenten (biologische aardappelen, wortelen en uien) geleidelijk op de markt komen. Voor de aardappelen variëren de prijzen en liggen ze rond de 25 €/q voor kruimige en melige rassen en rond de 28 €/q voor vastkokende rassen. Voor de betaalde 35-65 mm zijn de prijzen sinds het begin van het jaar ongewijzigd gebleven.

Frankrijk
Industrieaardappelen: de aanwezige kopers zijn actiever, maar voorlopig zonder prijsontwikkeling. Ook de tussenhandelaren blijven kopen. De prijzen zijn stabiel of gestegen. De contracten worden op tijd opgezegd.

De consumptiemarkten zijn nogal dynamisch, met enkele zeer gewilde rassen als Agria.

De export gaat door naar verschillende bestemmingen (Oost-Europese landen, Italië, Spanje, Portugal).

Op de velden gaat het poten in een goed tempo door. UNPT schatte afgelopen woensdag dat 20% van de percelen is gepoot, variërend van 20% in de Hauts-de-France tot 50% in de Grand-Est.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
De consumptiemarkt is steviger en de prijzen zijn licht gestegen.

Consumptiemarkt vroege en halfvroege aardappelen: de prijzen voor vastkokende aardappelen liggen rond de 11,00 €/q (10,83 €/q, vorige prijsopgaven) en ongewijzigde prijzen voor kruimige/melige aardappelen: 10,42 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel!). Dankzij het winterweer (en het feit dat de asperges niet veel groeien!) negeren de consumenten de vroege importrassen enigszins en blijven ze de oude aardappelen kopen.

De industriemarkt is stevig met hogere prijzen (behalve voor Innovator) van tussen de 6,75 en de 7,25 €/q voor Innovator (6,75 - 7,25 €/q vorige week), voor Agria tussen de 6,75 en de 7,25 €/q (tussen de 6,25 en de 6,75 € /q) vorige week, voor Challenger tussen de 7,00 en de 7,50 €/q (tussen de 6,75 en de 7,25 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 6,25 en de 6,75 €/q (tussen de 6,25 en de 6,75 €/q vorige week).

Rassen voor frites/chips: stevige prijzen met hogere prijzen voor rassen van topkwaliteit van tussen de 9,00 en de 14.00 €/q.

Aanplant van inheemse vroege gewassen: het poten van vroege rassen is weer begonnen en is deze week waarschijnlijk afgerond. De nachtvorsttemperaturen waren vorige week normaal, net als de irrigaties ter bescherming tegen vorst.

Vroege importrassen: Egyptische rassen met prijzen van rond de 50,00 €/q en de eerste rassen uit Israël met prijzen van tussen de 60 en 65 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van rond de 40,00 € / q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen. Dit jaar zijn er meer aardappelen verkocht met Pasen dan vorig jaar. De handelaren klagen over de verslechterende kwaliteit en de vele gebreken. Vorig jaar importeerde Duitsland 10.000 ton Nederlandse biologische aardappelen, en die aanwezigheid is ook dit jaar belangrijk.

Er is minder vraag vanuit Oostenrijk door de hogere transportkosten, maar ook door de lagere prijzen in Duitsland. Voor de vroege rassen zijn de Egyptische en Israëlische aardappelen minder aanwezig dan vorig jaar (toen hun aanwezigheid ook al minder groot was). Er zijn meer vroege rassen uit Italië en Spanje.

Groot-Brittannië
Gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 13 april 2021: 15,02 £/t (14,01 £ / q vorige week), +/- 19,53 €/q.

Wat betreft het verpakken: de contracten voor witte rassen zijn nauwelijks op tijd opgezegd en de prijzen voor de niet-gecontacteerde partijen lagen tussen de 6,90 en de15,00 €/q, afhankelijk van kwaliteit en ras. Er was vraag naar rode rassen (Mozart, Desiree), met betere prijzen (tot 21,00-23,00 €/q, op maat gesorteerd).

De vraag naar friteskwaliteit aardappelen op de groothandelsmarkt is "vergelijkbaar met die van vóór de pandemie", dankzij de heropening van restaurants. De kwaliteit van het aanbod varieert echter sterk en de partijen in ontkieming worden met veel moeite afgezet tegen prijzen van tussen de 11,50 en de13,80 €/q, op maat gesorteerd, voor export in big bags. De prijzen voor rassen van superieure kwaliteit liggen tussen de 23,00 en de 25,30 €/q (Markies, Sagitta). Agria en Maris Piper laten tussenprijzen zien.

Enige export van “goede partijen” Maris Piper naar België met telersprijzen van rond de 16,50 €/q, terwijl kopers op zoek zijn naar rode rassen voor export naar het Middellandse Zeegebied. Sommige worden in kleine hoeveelheden ook naar de Canarische Eilanden verzonden.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven