Ierse regering voorspelt groei pootaardappelsector ondanks Brexit

Teagasc en de minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Maritieme Zaken, Charlie McConalogue, hebben beiden verklaard dat de Brexit een negatieve invloed heeft op de hoeveelheden pootaardappelen die Ierse telers uit het Verenigd Koninkrijk kunnen importeren. Dit kan echter ook een positieve kant hebben, doordat dit voor nieuwe en bestaande pootaardappeltelers in Ierland mogelijkheden kan creëren om hun activiteiten uit te breiden, aangezien de telers proberen om met lokaal geteeld pootgoed in alle pootgoedbehoeften te voorzien.

Tijdens zijn presentatie voor het recente Teagasc Seed Potato webinar zei minister McConalogue het volgende: "Ik ben erop gebrand de aardappelpootsector te zien ontwikkelen en vooruitgaan. De Ierse aardappelsector is een cruciaal onderdeel van onze agrovoedingssector en heeft bewezen zeer veerkrachtig te zijn. Brexit is een extra uitdaging, vooral in de context van pootaardappelen. Na de Brexit zijn er uitwisselingen geweest met collega's in het VK en de EU over de gelijkwaardigheid van sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SPS), met name wat pootaardappelen betreft."

"Deze uitwisselingen zijn nu verhard en het ziet er niet naar uit dat er verdere stappen zullen worden gezet die het seizoen 2021 zouden kunnen vergemakkelijken. Voor dit seizoen zijn voldoende pootvoorraden veiliggesteld. Maar natuurlijk gaat de aandacht nu uit naar volgend jaar en het jaar daarna, wat betreft het veiligstellen van een duurzame aanvoer van pootaardappelen voor onze binnenlandse sector."

McConalogue wees er verder op dat er in een post-Brexit-scenario mogelijkheden zijn om het aanbod van Iers geteelde pootaardappelen te vergroten. "Mijn departement is nu met alle relevante belanghebbenden in gesprek om het bewustzijn rond deze zaken te vergroten. Maar dit potentieel kan alleen worden gerealiseerd als we een nauwe samenwerking hebben van alle relevante groepen."

Volgens een artikel op agriland.ie heeft de minister er geen twijfel over laten bestaan dat het einddoel in dit verband een toename van de pootaardappelteelt in Ierland moet zijn.

Foto: Twitter.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven