Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongaarse fruitbomen in de greep van de vorst

Net als andere gebieden in Europa in de eerste helft van april te maken hebben gehad met vorst en winters koud weer, heeft ook Hongarije te maken met een turbulente periode met snel veranderende weersomstandigheden. 's Nachts doken de temperaturen onder nul en de fruitbomen hebben daardoor flinke vorstschade opgelopen.

De abrikozen en perzikbomen hebben behoorlijk geleden onder het weer, evenals andere steenfruitbomen en de amandelbomen. De slopende effecten van de pandemie en een droogteperiode hebben de zaken nog verergerd en veroorzaken problemen in de teeltsector als geheel. Het is nu duidelijk dat er minder lokaal geteeld fruit terecht zal komen in de winkels. Het is echter nog te vroeg om te berekenen hoeveel de fruitprijzen zullen stijgen in de zomermaanden, omdat het teeltseizoen pas over 4-6 weken begint en andere Europese landen ook te lijden hebben gehad. Vorig jaar verdubbelden de prijzen bijna in augustus door de enorme schade die de lentevorst destijds had aangericht.


Afbeelding: Almakúti Kft

De tuinbouwsector werd van tevoren gewaarschuwd voor de kou. Maar omdat de lente begonnen was, de circulatie in de fruitbomen weer op gang kwam en de natuurlijke cyclus van ontluikende knoppen en bloesem begon, heeft de gevreesde lentevorst de fruitproductie toch een flinke klap gegeven.

Net als de Franse wijnmakers hun druivenranken proberen te redden met 'gewaskaarsen', is het in de Hongaarse boomgaarden ook mogelijk om open vuur te laten branden. De minister van Landbouw, István Nagy, heeft aangekondigd dat het huidige verbod op open vuur niet van toepassing is op de gewasverwarmende vuren, op voorwaarde dat de telers de regionale brandweer op de hoogte stellen.

Na de desastreuze lentevorst van 2020 is dit jaar nu al het derde op rij waarin lentevorst een groot effect heeft op de fruitoogst en de daarbij horende winsten voor telers verlagen. Aandeelhouders geven aan dat telers de bodem van hun financiële reserves zien verschijnen. Omdat de bloesem van hardfruit, kersen, morellen en pruimen later begint, houden telers nu met een angstig oog het weer in de gaten. De nachtvorst kan tot ver in mei een bedreiging blijven vormen.

Voor meer informatie: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: