STM BIO:

De vorst in Frankrijk heeft gegarandeerd grote gevolgen

Ook STM BIO, gevestigd in Perpignan en gespecialiseerd in het telen en verhandelen van op de Roussillon-vlakte biologisch geteelde gewassen, kreeg met problemen te kampen als gevolg van de vorst die Frankrijk vorige week trof.

"De komende dagen zullen de concrete cijfers met betrekking tot de vorstschade definitief bekend worden, maar wat nu al zeker is, is dat de gevolgen groot zullen zijn. Onze gewassen zijn erg getroffen; hoe meer de dagen verstrijken, hoe meer we ons bewust worden van de schade in de bomen. Op dit moment denken we dat ongeveer 70% van de bomen vorstschade heeft opgelopen,” zegt Michael Sanchez Escriva, business development manager bij STM BIO.

Foto, aangeleverd door STM BIO

Extreem lage temperaturen
In Palau-del-Vidre (Pyrénées-Orientales) daalde de temperatuur tot -1,7°C, en dichter bij de Middellandse Zee, in de buurt van Torreilles, daalde de temperatuur zelfs tot -3°C. "Zoiets hebben we in geen dertig jaar meer meegemaakt. Als gevolg van deze extreem lage temperaturen zijn we, ondanks de plaatsing van vuurpotten gevuld met hout of het gebruik van kaarsen, al zo'n 400 ton gewas kwijtgeraakt.”

Ernstig aangetast steenfruit
Het is nog te vroeg om exacte cijfers te noemen met betrekking tot de verliezen, maar wat wel duidelijk is, is dat de schade aan de abrikozen zeer groot is. "Wat betreft de perziken en nectarines zullen we even moeten afwachten om te weten hoe groot de schade werkelijk is. Normaal gesproken is de pit van de vrucht op dit moment wit, maar nu is hij bruin. De pit is dus bevroren. De vruchten die nog aan de bomen zitten, zullen binnenkort gaan vallen en over een tijdje zullen we meer weten. We krijgen nog de landbouwrampendossiers toegestuurd en de DDTM (Departementale Directoraten van de Gebieden en de Zee) moet de schade komen bekijken."

"Er zal deze zomer niet veel van de in Frankrijk geteelde producten in de schappen liggen"
STM BIO, dat ethische en duurzame partnerschappen ontwikkelt met telers buiten Frankrijk, zal zich nu tot Spanje richten. "We zijn momenteel plannen aan het maken met Spaanse partners in de buurt van Murcia, Almeria, Sevilla, Lleida en Valencia," vertelt Michael. "Helaas moeten we ons eerder dan verwacht tot hen wenden. Meestal doen we dat later, nadat ons seizoen is afgelopen. De gevolgen zullen echter zodanig groot zijn dat er deze zomer niet veel van de in Frankrijk geteelde producten in de schappen zal liggen.''

Voor meer informatie:
STM BIO
stmbioandco@gmail.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven