Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extreem weer

Duitsland: Ernstige vorstschade bij steenfruit en groene asperges

Vorst, hagel en sterke temperatuurschommelingen bepalen de actuele weersituatie in Duitsland. Het schommelende weer maakt het ook de tuinbouwsector extreem moeilijk. FreshPlaza sprak met telers en handelaren uit verschillende sectoren en regio's over de gevolgen van het huidige extreme weer.

Regio Bodensee: ernstige schade bij kiwibessen en Xenia-peren
Van zondag op maandag daalden de temperaturen van tot wel 20 graden Celsius overdag naar bijna 2 graden Celsius. "Onze abrikozen hebben we reeds drie nachten verwarmd, dat heeft allemaal goed gefunctioneerd. Ook bij de pruimen is er tot nu toe geen sprake van vorstschade, onder andere omdat de bloesem nu pas opengaat. Wanneer de bloeiperiode net als afgelopen jaar 2-3 weken eerder plaats had gevonden, dan zouden we nu aanzienlijke schade hebben gehad", aldus een fruitteler in Eriskirch.

Bij de kiwibessen en Xenia-peren is de situatie daarentegen slechter. "Onze kiwibessen zijn voor tot wel 80% kapot gegaan, dat is reeds de derde mislukte oogst op rij. Op circa 70% van onze Xenia-plantages hebben we bruine verkleuringen vastgesteld." Een optimale vorstbeschermingsoplossing - of het nu gaat om folie, nachtvorstberegening of vorstkaarsen - is er volgens de teler niet. "Ten eerste is de maatregel sterk afhankelijk van het te beschermen gewas. Ten tweede moet men ook rekening houden met de sterke verschillen in het microklimaat."

Dithmarschen: start van de vroege kooloogst voorlopig niet in gevaar
Ook in het Noord-Duitse koolbolwerk Dithmarschen is het momenteel ijzig koud. "Teelttechnisch gezien verloopt alles nog volgens plan en we gaan ervan uit dat we zoals gewoonlijk in week 25 met de vroege kooloogst kunnen starten. Daarnaast hebben we nog ruim voldoende kool in bewaring liggen", zegt een teler en handelaar uit Dithmarschen bij navraag.

Oostenrijk: "Vorstschade bij de groene asperges"
Weercapriolen in de afgelopen weken hebben de start van de aspergeoogst met zo'n twee weken vertraagd, grotere hoeveelheden worden voor het komende weekend verwacht. "Bij de groene asperges zien we vorstschade", zegt Werner Magoschitz van de vereniging Marchfeldspargel tegen ORF. De vegetatie loopt dit jaar zo'n twee weken achter, meldt hij.

Enkele dagen geleden is in het Marchfeld de oogst met speciale voorzieningen zoals folietunnels van start gegaan. Terwijl er momenteel nog kleine hoeveelheden aan de foodretail en deels ook aan de horeca geleverd worden, staat de hoofdoogst nog voor de deur. De groei van de asperges is zeer sterk afhankelijk van de temperatuur: "Op een zeer warme dag groeit een asperge vijf centimeter, op een koude dag slechts vijf millimeter", aldus Werner. Vanwege twee nachten vorst in de voorgaande week zijn er uitlopers bij de groene asperges kapotgevroren, die nu weer na moeten groeien.

Verkoop van zachtfruit verloopt slepend door koud weer
Het koude weer maakt het niet alleen de teelt moeilijk, maar ook de handel in importproducten, bijvoorbeeld zachtfruit uit het Middellandse Zeegebied. "Bij de blauwe bessen is de marktsituatie zeer ontspannen, bij de frambozen en bramen daarentegen is de vraag na Pasen sterk afgenomen", aldus een Noord-Duitse importeur en verpakker.

Het gros van de producten stamt momenteel van het Iberisch Schiereiland of uit Marokko, aanvullend importeert men de laatste partijen van overzee uit Chili. "Vooral bij de frambozen is de aanbodsituatie helemaal niet slecht, maar met dit weer heeft de consument echter weinig zin in zachtfruit. Ook de prijzen liggen naar verhouding op een hoog niveau: normaal gesproken tenderen de prijzen direct na Pasen eerder naar beneden. Dit prijsverval heeft tot nu toe echter nog niet plaatsgevonden."