Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Watermeloenen al weken opvallend goed aan de prijs, ananasmarkt blijft zorgwekkend"

Tholen - Op de ananasmarkt is het momenteel niet wild. "In feite is het een repeterend verhaal. Goede maten (5, 6, 7) gaan rond de 8 euro en de kleinere maten worden voor 7-7,50 euro verkocht. Let wel, dat is gelijk de kostprijs om de ananas in Nederland geleverde te krijgen. Rijk word je momenteel dus niet van de ananas", constateert Miguel Gonzalez van MG Fruit, dat begin dit jaar intrek nam in het nieuwe pand van Kivits-Goes uit Ridderkerk.

"Ook de vele vertragingen hebben geen positieve invloed op de een gezonde prijszetting. Natuurlijk spelen daarin de Corona-pandemie en lockdowns een rol, maar voor de ananasmarkt zit in mijn optiek de problematiek dieper en is de balans tussen vraag en aanbod gewoon niet gezond", vervolgt Miguel. "Neem nou watermeloenen, die missen ook afzet naar de horeca, maar worden nu al weken tussen de 1,30 en 1,40 euro verkocht en dat wintertijd!"

Het importverbod van China op ananas uit Taiwan kan volgens de ervaren importeur wel degelijk invloed hebben op de handelsstromen van ananas. "Anderzijds blijven voor Europa en de Verenigde Staten voor Costa Rica toch verreweg de belangrijkste bestemmingen. Er worden wel inspanningen gedaan om ananas naar China te krijgen en er zullen ongetwijfeld wel een paar containers heen gaan, maar logistiek blijft dat toch een lastig verhaal."

In tegenstelling tot de watermeloenen, is de markt voor Galia's, gele en Cantaloupe-meloenen volgens Miguel niet bijzonder. "En het wordt ook spannend hoe die markt verder gaat verlopen. Het Centraal-Amerikaanse meloenenseizoen is veel te laat begonnen. Normaal krijgen we na de beurs in Berlijn de eerste volumes binnen, maar dit jaar komen de echte volumes pas deze week binnen. We missen dus een maand. En begin april zullen de eerste watermeloenen uit Marokko er al weer zijn, snel gevolgd door Spanje. Het zal dus een hele uitdaging worden om de meloenen uit Centraal-Amerika in vier weken verkocht te krijgen. Daar hebben we prachtig weer bij nodig, zeker nu de horeca nog niet open is!"

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Selderijweg 90-E
2988 DG Ridderkerk
Tel: 0180-745470
Mob: 06-51267933
miguel@mgfruit.nl   
www.mgfruit.nl