Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Buijsrogge:

"Prijsval Conference-peren is in mijn optiek totaal overbodig"

Tholen - De Conference-prijs zit in de mineur. "Op het ogenblik dalen de Conference-prijzen als een dolle en dat is in mijn optiek helemaal niet nodig", constateert Frans Buijsrogge van het gelijknamige fruitteelt- , koel- en handelsbedrijf uit Goes. Hij wijdde er zelfs een blog aan op zijn website om zijn frustratie te uiten. "De grootste Belgische perenveiling laat haar veilvloeren vol rijden met Conference-peren in willekeurig fust, waar waarschijnlijk geen vraag voor is. Als men daar op die manier de perenprijs verdedigt, is men het dan wel waard om dit gebeuren te coördineren? Ik denk het niet, uiteindelijk zijn de peren aan het eind van het seizoen gewoon op. Alleen de telers kunnen er weer een waardeloos jaar aan vast plakken!"

"De eerste periode verliep de afzet van de Conference-peren nog best redelijk en gingen ze voor degelijke prijzen weg. In mijn optiek is door het grote aanbod kwalitatief slecht gesorteerde peren op de veiling waardoor enkele grote kopers wegblijven. Dergelijke partijen gingen vroeger naar Rusland nog wel weg, maar dat gaat nu niet meer. Hierdoor is de prijs 15-20 cent weggezakt. De hele wereld kijkt toch naar de veilprijzen als referentieprijs. Ik ben ervan overtuigd dat die prijsval niet nodig was. Supermarkten zijn de grootste afnemers van de peren in West-Europa. Retailers als Jumbo en AH houden de prijs van Conference toch wel stabiel voor 1,99 euro per kilo. Ik hoop dan ook dat de fruittelers opstaan en hiertegen in het verweer komen, want dit is zonde van de centjes."

Toch blijft Frans optimistisch. "Ik hoop dat de marktsituatie voor de Conference-peren om gaat draaien. Dat kan volgens mij ook prima goed komen, alleen kun je zo'n periode als nu daarbij niet gebruiken. Gelukkig is ook de eindsprint voor de Doyenné du Comice-peren goed. Dit seizoen verliep vrij waardeloos, maar op het laatst worden er degelijke prijzen betaald, hoewel er maar enkele telers van kunnen profiteren. De appelen zijn wel schaars, vooral van Nederlandse en Belgische origine. Kwalitatief is het geen eenvoudig seizoen, maar de appelen brengen goed geld op. Je ziet nu zelfs veel appelen van Poolse origine bij ons op de markt. Vroeger konden onze appelen naar Polen toe, in tijden van schaarste is het andersom."

Voor meer informatie:
Frans Buijsrogge
Buijsrogge Fruit
's-Gravenpolderseweg 118
4462 RA Goes
Tel: 06 55 801980
[email protected] 
www.koelbedrijf.com