Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook marktkramers en zachtfruittelers hebben last van het winterweer

De zon laat zich al wat vaker zien, maar de temperaturen zijn nog niet boven het vriespunt uitgekomen en dat zal de komende dagen ook zo blijven. Niet alleen de kassen in Nederland hebben schade geleden van de grote hoeveelheid sneeuw, ook voor sommige kleinfruittelers had de sneeuw desastreuze gevolgen 

Vorstschade aan wegdek leidt tot files in het hele land
Door het hele land zijn deze morgen files ontstaan op de snelwegen vanwege vorstschade aan het wegdek, schrijft NOS Met name de snelwegen A27 en de A1 hebben last van schade. Verschillende rijstroken zijn afgesloten voor het verkeer. Op de A27 is dat tussen Breda en Gorinchem bij Werkendam en verderop bij Lexmond.  

Fruitteelt
De winterkoude is wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen dagen, ook onder fruittelers, schrijft NFO op haar website.  Veel perentelers grepen de gelegenheid aan om de onderstammen extra af te dekken met sneeuw om vorstschade te voorkomen. Voor sommige kleinfruittelers had de sneeuw desastreuze gevolgen. Bij enkele telers stortten (delen van) hun tunnels en kassen in onder het gewicht van het sneeuwdek.



Onder kleinfruittelers is de meeste zorg over de bramen. Kleinfruitteler Aart van Wijk van De Sikkert in Opijnen teelt rode bessen en bramen. “De rode bessen ben ik niet bang voor. Het enige wat we nu niet doen is snoeien”, vertelt de teler. “Bij de bramen hebben we in 2012 meegemaakt dat een groot deel van de planten net boven de sneeuw was bevroren. Daar was ik met het weer dat ze afgelopen weekend afgaven weer bang voor. De meeste angst nu wel weggenomen, omdat het nu met deze stuifsneeuw minder koud lijkt net boven de sneeuw dan destijds.”

Of er schade is ontstaan is voorlopig nog afwachten. “In 2012 kwam de echte schade pas uit in april toen de temperaturen opliepen naar ruim 20°C en de planten uiteindelijk verlepten”, aldus Van Wijk. Van Wijk is één van de weinige telers die bramen in de vollegrond teelt. Telers die in potten telen hebben de planten nu nog in de koelcel en hebben geen schade. Waarschijnlijk is wel dat de potten dit jaar pas later naar buiten kunnen. 

Bij enkele telers kleinfruit in tunnels en kassen is forse schade ontstaan. Dit gebeurde met name op plaatsen waar hoogteverschil in het kasdek was of bij gekoppelde tunnels. De sneeuw werd hier van het hoger gelegen kasdek naar het lagere gedeelte geblazen waardoor de constructie de sneeuwdruk niet meer aankon. Het gaat om enkele frambozentelers, die de kas of tunnels gebruiken om de planten te laten overwinteren.

De extreme omstandigheden waren voor Yannick Smedts van boomkwekerij Fleuren aanleiding om enkele Wolky Tolky-weerstations afgelopen weekend om te bouwen tot sneeuwtemperatuurmeters. “We hebben vijf stations op verschillende velden neergezet en meten nu de temperatuur net onder en net boven de sneeuw en op 1,5 meter”, vertelt Smedts. Tot nu toe was het in de koudste nacht -10°C op 1,5 meter en -8°C net boven de sneeuw, terwijl de bodemtemperatuur nog net boven het vriespunt lag. “De sneeuw isoleert dus heel goed. De komende nachten wordt het helderder. Het is afwachten hoe het dan met de temperatuur zal gaan. Ook meten we het verschil tussen de zon- en schaduwzijde van de boom en houden we sinds maandag metingen van de stamdikte bij”, aldus Smedts. Wat de cijfers hem gaan brengen weet hij nog niet, maar als er bijvoorbeeld vorstscheuren of andere schade optreedt zijn de data al beschikbaar om de situatie te analyseren.

Afdekken van perenonderstammen
Verschillende telers deelden via social media video’s en foto’s van het afdekken van perenonderstammen, onder andere Fruit- en Vruchtboomkwekerij Rijk en Gerard Pronk. Vlamings deelde via social media Wintertips om de aanplant zo goed mogelijk door de koude omstandigheden heen te loodsen.

Bron: NFO

België
In België wordt nog volop geïnventariseerd hoe daar de situatie is, hoewel al wel duidelijk is dat het, t.o.v. de situatie in Nederland, erg mee lijkt te vallen. "In tegenstelling tot bij onze Noorderburen in Nederland zijn er bij de serretelers in Vlaanderen geen noemenswaardige problemen door de vrieskou of de sneeuw van de afgelopen dagen", zo laat Vanessa Saenen, woordvoerder bij Boerenbond, desgevraagd weten.

In de open teelten wordt waar nodig e.e.a. toegedekt, zoals rechts prei onder afdekking. Verder helpt het dat serretelers in België flink in energiemaatregelen hebben geïnvesteerd de afgelopen tijd, weet Vanessa, waardoor wel extra gestookt wordt nu, maar toch minder energie verloren gaat.

Winterweer posts op social media

Detail
Nog altijd zijn veel gemeentelijke markten gesloten en zitten markthandelaren in food net als hun non-food collega's thuis. De Haagse Markt is het wel gelukt het marktplein vrij te krijgen en gaat vandaag open.

Zo niet in Zuthpen waar het de gemeente niet lukte het plein sneeuwvrij te maken.

Markhandelaar Teunissen De Verse Verleiding besloot de loods om te bouwen tot "grootste groentewinkel van West-Brabant" en postte onderstaand filmpje.

Ook de boerderijautomaat van Boerderijwinkel De Fruitben ondervond problemen door de kou. De producten bevroren achter de raampjes en daarop besloten eigenaren deze voor een aantal dagen buiten gebruik te stellen.

De meeste speciaalzaken lukt het om hun stoep sneeuw- en ijsvrij te houden, mooie uitstallingen om klanten te lokken kunnen in deze tijd niet zo laat Cor van de Polder en dochter weten.

 

Publicatiedatum: