Van champignonboer tot leverancier van exotische paddenstoelen

Wat Oakfield betreft was 2020 het jaar van de exotische paddenstoel. "Het bedrijf is van reguliere champignonboer uitgegroeid tot de grootste exotische paddenstoelen kweker van Nederland. De vraag naar paddenstoelen neemt in heel Europa toe vanwege de actuele voedingstrends van minder suiker, zout, vlees en meer gezonde voeding. De lokale teelt stelt Oakfield in staat duurzaam en op maat te leveren. Conceptontwikkeling vanuit consument- en kooktrends heeft al veel mooie producten opgeleverd die ook internationaal aanslaan", aldus Oakfield.

Concepten
"Sinds 2017 is Oakfield in handen van Nederlands management, en richt het zich op het uitvoeren van de missie: duurzame teelt van een breed assortiment van hoogkwalitatieve paddenstoelen. Met een korte en transparante keten kan snel worden geschakeld en ingespeeld op nieuwe marktontwikkelingen." Directeuren Maurice Koppen en Lisa van Veen gooiden het roer om bij de paddenstoelenkweek. Zij geloven vooral in concepten: “Alleen als je denkt vanuit de consument, kun je de markt goed bedienen. De consument wil gemak, verse en lokale producten zonder verspilling. Daarom leveren wij bijvoorbeeld paddenstoelenmixen voor risotto en voor pasta”. De jongste innovatie is de lokaal geteelde Koningsoesterzwam voor de supermarkt. Deze is 100% biologisch, in tegenstelling tot de doorgaans uit Azië geïmporteerde versie, en heeft meer bite dan zijn import variant. Oakfield verwacht daar veel van omdat deze als single product in kleine gerechtjes een verrassend en mooi alternatief voor vlees of vis kan bieden.

Promotie
Bij het centraal zetten van de consument, hoort ook de consument helpen en inspireren. Daarom heeft Oakfield ingezet op perspromotie. Met recepten, ideeën en online activatie werd de consument geïnspireerd tot het gebruik van de koningsoesterzwam en zo de vraag gestimuleerd. Rond de feestdagen werd veel online receptuur gedeeld in culinaire kanalen en recentelijk verscheen een artikel in de culinaire rubriek van de Telegraaf.

Internationaal
In landen als China, Korea en Japan worden van oudsher al veel exotische paddenstoelen geconsumeerd en geproduceerd. In een aantal Europese landen zoals UK, Duitsland, Frankrijk zien we ook al enige tijd een toename in het aanbod van exotische paddenstoelen. De al wat langer bekende exotische paddenstoelen zoals de oesterzwam en shiitake, doen het steeds beter in de retail, zowel in binnen als buitenland.

Toekomst
"De paddenstoelenmarkt gaat een mooie toekomst tegemoet. Oakfield verwacht toenemende belangstelling voor meerdere exoten nu de paddenstoel een definitieve plek heeft verworven in het eetpatroon van de moderne consument. Oakfield ziet met name markt voor de Nederlandse teelt van (konings)oesterzwammen, shiitake, nameko, beukenzwammen en zwammen. De consument heeft ontdekt dat je met paddenstoelen smaak en textuur kunt toevoegen aan (vleesloze) gerechten en dat biedt eindeloze mogelijkheden voor ons als producent", aldus Van Veen.

Voor meer informatie:
Oakfield 
Lochtstraat 1
6039 RV Stramproy
0495 564113
sales@oakfield.nl         
www.oakfield.nl     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven