Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense en Chinese tongen proeven broccoli verschillend

Uit twee studies van de Universiteit van Kopenhagen is gebleken dat Denen niet zo goed zijn in het onderscheiden van bittere smaken dan Chinezen. De onderzoeken wijzen erop dat dit te maken heeft met de verschillen in anatomie tussen de tongen van Deense en Chinese mensen.

Wetenschappers weten al jaren dat vrouwen doorgaans beter zijn in het waarnemen van bittere smaken dan mannen. Nu suggereert het onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen dat etniciteit ook een zou kunnen spelen in de mate waarin een persoon bittere smaken waar kan nemen, bijvoorbeeld in voedingsmiddelen zoals broccoli, spruiten en pure chocolade. Door testpersonen te laten proeven van de bittere substantie PROP, bevestigde het onderzoek dat Deense en Chinese mensen deze basissmaak anders waarnemen. De reden hiervoor lijkt verband te houden met een anatomisch verschil in het tongoppervlak van deze twee groepen. 

Een voorproefje van kunstmatige intelligentie
Door een methode op basis van kunstmatige intelligentie te gebruiken, konden de onderzoekers van UCPH FOOD, in samenwerking met Chenhao Wang en Jon Sporring van de faculteit computerscience, het aantal champignonvormige smaakpapillen tellen op de tongen van de 152 testpersonen, waarvan de ene helft uit Denen en de andere helft uit Chinezen bestond.

Paddenstoelvormige smaakpapillen (papillae fungiformes) bevinden zich op aan de voorzijde van de tong en spelen een belangrijke rol in onze eet- en smaakervaringen. Om de rol van de smaakpapillen in de voedselvoorkeuren tussen culturen en etnische groepen te kunnen begrijpen, is het van belang om meer te weten te komen over hun verdeling, formaat en aantal. 

De analyse wees uit dat de Chinese testpersonen over het algemeen in het bezit waren van een groter aantal van deze smaakpapillen dan de Denen. Volgens de onderzoekers verklaart dit waarom Chinese mensen beter in staat zijn om bitter te proeven. 

Professor Bredie benadrukt echter dat er onderzoek dient te worden gedaan onder grotere groepen voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Denen hebben een voorkeur voor voedsel waar flink op gekauwd moet worden
Professor Wender Bredie wijst erop dat genetica één van de factoren is die bepalend zijn voor de manier waarop wij voedsel ervaren. Een andere belangrijke factor heeft te maken met onze voorkeuren op het gebied van bijvoorbeeld textuur. Denk eens aan het verschil tussen het eten van krokante chips uit een net geopende zak en het eten van zacht geworden chips uit een zak van de vorige dag. Hier zullen de meeste Denen de voorkeur geven aan de knapperige chips in plaats van de zachte, ook al is de smaak hetzelfde. Volgens het onderzoek van UCPH was er op dit punt ook een verschil tussen de Deense en Chinese testpersonen. 

Terwijl een meerderheid van de Chinese testpersonen (77%) aangaf de voorkeur te geven aan voedsel waarop weinig gekauwd hoeft te worden, was het tegenovergestelde waar voor de Deense testpersonen. 73% van de Deense testpersonen liet weten harder voedsel te prefereren, waarop waarop flink gekauwd moet worden, zoals roggebrood en wortelen. 

Bezoek de website van de Universiteit van Kopenhagen om het hele artikel te lezen. 

Publicatiedatum: