Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kerst kant-en-klaar producten vliegen in kleine porties de deur uit bij AGF-specialisten

Tholen – Consumenten sluiten het jaar af in kleine kring en dat is te merken aan de bestellingen. Ook zetten ze graag iets speciaals op tafel, afhankelijk van de regio zijn dat een haricot verts, zeekraal of pitahaya’s. AGF-speciaalzaken met een traiteurafdeling maken overuren, want de kant en klare kerstmaaltijden en salades vliegen de deur uit.


Een van de hardlopers tijdens kerst bij Arjan Klarenbeek

Bij Arjan Klarenbeek Groenten en Fruit uit Barneveld zijn ze dit jaar gestart met maaltijden en dat legt hen geen windeieren. “De kerstmaaltijden vliegen de deur uit”, vertelt hij. Ook is er meer vooraf besteld en wat daarbij opvalt zijn de kleinere porties. “We verkochten altijd heel veel opgemaakte salades, voor 10 tot 12 personen. Dit jaar zijn het kleine hoeveelheden, eenpersoonsslaatjes tot maximaal 4.”


Carin en Johan de Lange voor hun winkel in Genemuiden

De kleine porties valt ook Carin de Lange van Puur Natuur de Lange in Genemuiden op. “We verkopen van alles meer dan anders, salades, rauwkosten, maaltijden, maar in kleinere porties. Het meeste is voor 3 of 4 personen”, vertelt ze. Het overgrote deel van de verkopen komt uit het gemaksassortiment. Voor klanten die zelf koken hoeven ze bij De Lange niet op zoek naar specialties. “Exoten daar lopen ze hier niet warm voor. Een haricot verts is voor deze regio al heel speciaal. Sugar snaps verkopen we ook maar de meeste mensen zijn op zoek naar meer traditionele producten. Stoofperen vliegen zowel kant en klaar als onbewerkt de deur uit.”


Deel bestellijst van De Lange Puur Natuur

Klanten hebben hun boodschappen bij De Lange wel vooruit gepland. “80 procent ongeveer gaat op bestelling en dat wordt allemaal op 24 december opgehaald dus we zijn heel druk met het klaarmaken. De laatste jaren zien we een groei in kant-en-klaar menu’s maar dit jaar is echt een uitschieter.”


Team van Henk en Nadia Groenten en Fruit

Op de markt geen kant-en-klaar maar losse handel. In het Belgische Antwerpen staan Henk & Nadia in verschillende plaatsen. Op de ene standplaats wordt meer op de prijs gelet dan op andere.

Over het algemeen lopen traditionele kerstgroenten het hardst. “Witlof, spruiten, peterselie, alle soorten sla en champignons verkopen we nu heel veel. In het special assortiment doen zeekraal, flageolets en andere boontjes het goed”, vertelt Henk. In het fruit lopen de clementines goed en zijn litchi's ook wel in trek, rood fruit loopt niet zo hard. “Mensen willen met kerst vaak wel wat meer uitgeven maar dat is ook afhankelijk van de regio. Aardbeien zijn nu erg duur, 7 tot 10 euro per bakje. Eigenlijk vindt men dat overal wel te duur. Ook bramen zijn momenteel duur, blauwe bessen, myrtilles zijn nog wel betaalbaar voor mensen die wat meer willen besteden aan fruit.”

Bij Van Bokhoven in Waalwijk is het assortiment al het hele jaar zeer uitgebreid en met kerst lopen de verkopen extra goed. “Momenteel kunnen we alles goed verkopen, van speciale bloemkolen tot spruitjes. We hebben ook veel kant-en-klare bijgerechten, witlof hamkaas, haricot verts en stoofpeertjes doen het heel goed”, vertelt Ruud van Bokhoven.

Klanten van Groentenspecialist Bulters in Haarlem zijn op zoek naar gemak. "Vooral geen uitgebreide kerstmenu’s maar gewoon lekkere makkelijke dingetjes die zo de oven in kunnen en dan op tafel", vertelt Eric Bulters. Het gemak van bestellen vooraf ontbreekt dit jaar. "Wij hebben daarvoor gekozen omdat omdat je door corona niet weet hoe je met personeel zit deze dagen en dan kan je het niet waar maken allemaal."


Hardlopende hapjes van Donato bij Vershal Boontjes

Vershal Boontjes in Wijchen ontvangt het maximaal aantal klanten deze dagen. “De hele dag staat een medewerker aan de deur om de rij klantenstroom te reguleren”, vertelt eigenaar Enzo Cassaro. Mensen nemen deze dagen veel makkelijker speciale producten mee, merkt Enzo, maar er is wel een grens. Een pitahaya van 5 euro nemen ze mee, Buddahs hand van 10 euro per stuk is nog ‘the next level’. Ingekochte bijzondere en wat duurdere fruitsoorten worden goed meegenomen. Vershal boontjes heeft kumquat, carambola, vijgen, physalis. Ook speciale groenten zijn in trek: asperge tips, groene asperges, allerlei soorten cressen en aparte paddenstoelen. “Mensen hebben wat meer tijd om te koken en maken er een feestje van op het bord deze kerst.”


Scherpe prijzen en gemak bij Vershal Boontjes

De kerstdrukte zal 1e kerstdag niet voorbij zijn. Vershal Boontjes verkoopt op bestelling kant-en-klare Italiaanse schotels van Donnato’s (Enzo’s broer), gourmetschotels van de slager en zelfgemaakte verse salades en gesneden fruit en ongeveer 70% van de bestellingen wordt op 1e kerstdag afgehaald.  “We zijn eigenlijk sinds corona 7 dagen per week open, dat verwachten de mensen tegenwoordig. Op een zondag is het hier vergelijkbaar druk met een maandag of dinsdag.” Tijdens de kerstdagen denkt Vershal Boontjes een goede zaken te doen. “Dat hebben we met Pasen ook gezien, mensen konden niet naar de Woonboulevard dus werd het funshoppen bij Boontjes.”