Volkan Günes, Sun Früchte Freiburg

"Gelukkig kopen veel speciaalzaken nog steeds bij ons"

De huidige ‘lockdown light’ en de vernieuwde sluitingen van de horeca zetten een streep door de plannen van veel fruithandelaren op de Duitse groothandelsmarkten. Zoals bekend leven veel groothandelsleveranciers voornamelijk van de levering aan de regionale horeca en catering. Ook op de groothandelsmarkt van Freiburg vechten veel handelaren voor hun bestaan, constateert ook Volkan Günes, mede-eigenaar van Sun Früchte, die daar gevestigd is.

Op de verkoopstand van het in 1996 opgerichte bedrijf domineert  kleurrijk exotisch en tropisch fruit, aangezien geïmporteerde versproducten uit de hele wereld de kerncompetentie van het bedrijf vormen. Ondanks de coronapandemie is de beschikbare hoeveelheid doorgaans voldoende om aan de vraag te voldoen. "Ananassen uit Costa Rica zijn bijvoorbeeld continu beschikbaar in voldoende hoeveelheden en in alle gewenste kalibers. Voor meloenen zijn er nu de laatste partijen uit Europa, bijvoorbeeld de prachtige variëteit Lelis uit Italië."

Links: Ananas uit Costa Rica - rechts: Italiaanse Lelis-meloenen

Geleidelijke uitbreiding
Sinds de oprichting heeft het familiebedrijf zijn plaats gevonden op de Freiburgse groothandelsmarkt. Sinds het begin van het jaar staan Volkan Günes en zijn broer als tweede generatie aan het roer van het bedrijf. "Onze vader begon ooit met een heel klein kraampje. Na enkele jaren konden we verhuizen naar een nieuwe, grotere stand. Voordat mijn broer en ik het roer overnamen, konden we ons gebied en het assortiment weer uitbreiden. Sinds kort bieden we ook noten en gedroogd fruit aan," zegt Günes met enige trots.

Foto rechts: Er zijn druiven uit Turkije of Sicilië. Muskaatdruiven zijn op dit moment het meest gevraagd.

Inkoop van goederen en inloopklanten
Toch zijn de gevolgen van de huidige coronacrisis ook bij Sun Früchte merkbaar. "Normaal gesproken reizen we elke week op zondag naar Milaan om daar op de lokale groothandelsmarkt nieuwe producten voor onze stand te kopen. Helaas was dit niet mogelijk tijdens de eerste lockdown. Gelukkig mogen we daar nu weer naar toe om inkopen te doen, zoals we dat gewend waren."

Toch blijft corona op de lokale groothandelsmarkt in Freiburg de dagelijkse gesprekken domineren. "Door het wegvallen van de horeca en catering hebben we een omzetdaling van ongeveer 10%. Gelukkig zijn er veel inloopklanten, voornamelijk inkopers van speciaalzaken, die ondanks de verplichte mond- en neuskapjesplicht en afstandsregels bij ons hun versproducten komen halen." Ondanks dit alles kijkt de jonge fruithandelaar vol vertrouwen naar de toekomst. "We willen alles evalueren aan het begin van het nieuwe jaar. Hopelijk is het dieptepunt van de coronacrisis tegen die tijd voorbij,” besluit Günes.

Voor meer informatie:
Volkan Günes
Sun Früchte GbR
Robert-Bunsen-Straße 7
79108 Freiburg im Breisgau (Großmarkt)
Duitsland
+49 761 1374987
sunfruechte@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven