In Gaza zit de oogst van Medjoul-dadels er weer op, wat inhoudt dat de aandacht nu volledig verschuift naar de afzet. Voor één exporteur is zijn oogst dit jaar met 12% gegroeid. Dit wil niet zeggen dat het seizoen geen uitdagingen in petto heeft want de dadels van het vorige oogstseizoen zijn nog altijd aanwezig op de wereldmarkt en ook nog eens voor lagere prijzen. 

Volgens Suhaib Faroun, oprichter van het dadelexportbedrijf Landeva Food Products, verloopt het Medjoul-dadelseizoen goed voor zijn bedrijf met een ruimere beschikbaarheid en grotere maten. "Tot nut toe is het een geweldig seizoen geweest. We zijn erin geslaagd om onze productie te vergroten en ook de maten zijn over het algemeen beter. Er zijn ook minder dadels waarbij de schil loslaat en ook dat is een pluspunt! Medjoul-dadels hebben soms last van een 'losse schil', waarbij deze loskomt van het vruchtvlees. Dit is meer een esthetisch probleem dan dat het iets aan de smaak afdoet maar het is wel van invloed op de kwaliteitsklasse van het product en uiteindelijk dus ook op de prijs." 

Hoewel het seizoen vrij positief verloopt, moet Landeva ook een aantal uitdagingen overwinnen. Faroun legt uit dat er nog altijd product van vorig jaar op markten in omloop is. "Dit seizoen hebben we met twee grote uitdagingen te maken. Ten eerste is er nog een fors aantal dadels van het voorgaande seizoen aanwezig op de wereldwijde markt. Deze zijn vanzelfsprekend lager geprijsd dan de nieuwe oogst. Desondanks is het ons gelukt om aan kop te blijven dankzij de uitstekende kwaliteit van onze dadels uit de Gaza. De tweede uitdaging openbaarde zich toen we probeerden ons aan de social distancing-adviezen te houden. We moesten ons personeel goed trainen en monitoren om ervoor te zorgen dat de voorschriften werden nageleefd. We zijn er echter wel in geslaagd om een goed geoliede machine tot stand te brengen."

Nu de dadeloogst achter de rug is, kan Faroun zich richten op het vermarkten van de Medjoul-dadels, voornamelijk aan Europese markten. "We hadden het weer mee dit seizoen. Aangezien Jericho het laagste punt op aarde is, met hoge temperaturen, een lage luchtvochtigheid en vrijwel geen neerslag, is het de beste plaats om Medjoul-dadels van hoge kwaliteit te telen. Onze dadels worden met name naar markten in Europa geëxporteerd. De prijzen voor de nieuwe oogst zijn wel lager dan vorig jaar. Nu de oogst voorbij is, kunnen we ons volledig richten op het verladen van onze dadels naar de markten van bestemming!" zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Suhaib Faroun
Landeva Food Products
Tel: +970 59 727 1197
Email: sales.tallah2000@gmail.com