Minstens €62 mln schade aan Valenciaanse teelt door noodweer

Aan het noodweer dat vorige donderdag de Valenciaanse Gemeenschap en dan vooral de kustregio's teisterde, hangt volgens een eerste berekening van de Valenciaanse Telersvereniging AVA-ASAJA een prijskaartje van meer dan €62 mln. Daarin inbegrepen zijn oogstverliezen en extra kosten voor behandelingen om de bomen te redden en voor het herstel van beschadigde landbouwinfrastructuur.

Citrus in La Ribera

Het oogstverlies loopt op tot €42 mln, voornamelijk in de regio’s La Ribera, L'Horta Sud, La Safor en La Marina. Citrus is het meest getroffen gewas. Er is schade aan zo'n 15.000 hectare en voor ongeveer €20 mln. Bij de kaki's, die ook nog volop worden geoogst, gaat het om 4.000 hectare en een verlies van ongeveer €12 mln. Bij de groenten, zowel in de buitenteelt als in de kas, zijn meer dan 1.000 hectare volledig verwoest en is de economische impact ongeveer €6 mln. In de sierteelt zijn 100 hectare getroffen door de storm en wordt het verlies geraamd op €4 mln. Die sector wordt daarbovenop ook nog eens getroffen door de coronamaatregelen in verband met de afzet.

Kaki's in Almussafes

Naast het oogstverlies heeft AVA-ASAJA het ook over €5 mln die de telers zullen moeten spenderen aan gewasbeschermingsmiddelen en revitaliserende behandelingen om het volgend seizoen en zelfs het leven van de bomen te redden. De telersvereniging waarschuwt voor het risico dat honderden percelen citrus en kaki’s lopen, want als ze meerdere dagen onder water blijven staan, kunnen er onomkeerbare problemen van wortelverstikking optreden.

AVA-ASAJA raamt de extra kosten voor het repareren van onder meer wegen, waterleidingen, bermen, kassen, werkhuisjes, magazijnen en irrigatiefaciliteiten op €15 mln. In totaal heeft AVA-ASAJA het over een totaalbedrag van €62 mln, maar men zal pas over twee weken een duidelijker zicht krijgen op de werkelijke schade. De vereniging sluit niet uit dat deze kan oplopen tot €80 mln.

Overstroomde plantenkwekerij

AVA-ASAJA roept verzekeraar Agroseguro op om de inspecties op de getroffen velden en de betaling van de bijbehorende compensaties zo veel mogelijk te bespoedigen, omdat veel telers momenteel niet over het geld beschikken om de nodige maatregelen te nemen om hun bomen te redden en de infrastructuur te herstellen.

De telersvereniging vraagt ook het regionale ministerie van Landbouw om een speciaal steunfonds waarmee telers in de meest getroffen gebieden een deel van de verliezen kunnen opvangen. Aan het Spaanse ministerie van Landbouw vraagt het om enkele fiscale gunstmaatregelen zoals een verlaging op de grond- en personenbelasting en de tijdelijke opschorting van de sociale bijdragen.

 

Voor meer informatie:

AVA-ASAJA
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven