Orkaan Eta raast over ramboetanplantages in Honduras

De extreem krachtige orkaan Eta raast over Noordoost-Nicaragua. "Het gaat heel langzaam en als gevolg daarvan heeft de storm Nicaragua en Honduras overspoeld met stortregens," zegt Andres Ocampo van HLB Specialties. De catastrofale storm van categorie 4 kwam dinsdagmiddag in Nicaragua aan land, maar veroorzaakte eerder al aanzienlijke logistieke problemen. "De zware regenval van de afgelopen dagen heeft z'n effect gehad op de logistiek en daar maken we ons het meest zorgen over." Hoewel de volledige impact nog onbekend is, kunnen wegen en bruggen verloren gaan.

Ramboetanaanbod bedreigd
Deze tijd van het jaar is Honduras de enige bron van ramboetan voor Noord-Amerika en onder normale omstandigheden zou het seizoen nog zes weken hebben geduurd. Ocampo: "Op dit moment zullen we op de nasleep van de storm moeten wachten totdat we de schade kunnen opnemen. Deze week hebben we al in onze bestellingen moeten opschorten, omdat de logistiek hinder ondervindt, maar het zal waarschijnlijk nog tot het weekend duren voordat we het effect goed kunnen inschatten, omdat de storm het ramboetanareaal nog niet volledig heeft getroffen. De verwachting is dat het zal blijven regenen tot het einde van de week."

Hoewel de logistiek op dit moment de grootste zorg is, is er ook onzekerheid over de teelt tijdens de komende weken. "We weten niet hoeveel fruit de bomen zullen verliezen door de regen en de wind. Rijp fruit zal vallen en dat zou het einde van het seizoen kunnen betekenen."

Papaja-regio in Guatemala loopt ook gevaar
Omdat de storm zo langzaam op gang komt is het onduidelijk welke richting hij vanuit Nicaragua op zal gaan. Aanvankelijk werd voorspeld dat de orkaan naar het noorden en oosten zou trekken, maar dat is de laatste dagen veranderd. Volgens de laatste voorspellingen zou de storm naar het westen kunnen afbuigen en mogelijk het noordelijke deel van Guatemala kunnen treffen. "Dat is de papaja-regio van het land. De voorspelling is dat de regen op de een of andere manier over Guatemala trekt, maar de vraag is hoeveel regen er zal vallen." De papaja-teelt is net opgeleefd na het laagseizoen van september en de eerste helft van oktober. "We weten niet zeker hoeveel regen de regio zal krijgen, maar het zou de bodem kunnen verzadigen en de planten kunnen aantasten. We zouden donderdag meer moeten weten."


Orkaan Eta veroorzaakt zware regenval en overstromingen

Het is nog te vroeg om te zeggen of Florida of een deel van de Amerikaanse Golfkust door Eta zal worden getroffen.

Voor meer informatie:
Andres Ocampo
HLB Specialties
(+1) 954-475-8808
andres@hlbspec.com
www.hlbspecialties.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven