Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rocío Vázquez, Castañas El Común (Spanje):

"Kwaliteits tamme kastanjes zullen zeker hun weg vinden op de markten"

Met de komst van de herfst is het weer kastanjetijd. Zo ook in de streek Las Villuercas in het zuidoosten van de Spaanse provincie Cáceres. Castañas El Común uit Guadalupe zit reeds midden in het seizoen en begint binnenkort met de oogst van de late rassen, die het grootste deel van de productie voor hun rekening nemen.

“We zijn op 30 september van start gegaan”, zegt Rocío Vázquez, commercieel directeur van het bedrijf. “Ons seizoen kan worden opgesplitst in twee delen. Het eerste deel begint eind september/begin oktober met een vroeg kastanjeras en eind oktober gaan we dan verder met het late ras Verata. November is onze topmaand, want in Spanje zijn alle andere variëteiten dan eigenlijk al verzameld. Verata is een van de laatste rassen op het Iberische schiereiland”.

De tamme kastanjes moeten dit jaar de uitdagingen aangaan die de tweede coronagolf stelt, met steeds strengere maatregelen in alle Europese landen in een poging om het virus in te perken. De beperking van sociale contacten, uitgaansverboden en de annulering van beurzen, feesten en evenementen snijden in de afzet van dit in de herfst zeer populaire fruit.

“Veel kastanjepoffers vragen zich af of ze nog wel met hun stalletjes op straat kunnen komen dit jaar, nu er in vele Spaanse regio’s al een of andere vorm van lockdown is afgekondigd. Tot nu hebben de meesten hun stalletje opgezet, maar de verkoop komt niet echt van de grond”, legt Rocío uit. "Ook aan de marktkramers wordt er veel minder afgezet want die willen geen al te grote stocks opbouwen."

Het bedrijf uit Guadalupe heeft zich echter weten aan te passen aan de nieuwe situatie, want met de lockdown van maart en april in het achterhoofd besloot het, nog voordat het seizoen van start ging, een nieuw verkoopkanaal aan te boren om de tamme kastanjes rechtstreeks bij de consument aan huis te bezorgen. “Een paar weken geleden hebben we onze online winkel geopend waarmee we ons product rechtstreeks van de boomgaard naar de consument thuis kunnen brengen. Na het verzamelen, steriliseren en handmatig sorteren van de verse kastanjes zijn ze de volgende dag al op weg naar de eindbestemming”, legt ze uit.

Het bedrijf uit Extremadura verwacht dit seizoen 500 ton kastanjes te oogsten op een areaal van ongeveer 250 hectare. De kastanjes worden afgezet in Spanje en in de rest van Europa, maar een deel gaat ook naar overzeese bestemmingen zoals Canada of het Midden-Oosten. “We hebben bomen van verschillende leeftijden. Wanneer alle bomen hun maximale productiecapaciteit hebben bereikt, zullen we ongeveer 800 ton kastanjes per seizoen kunnen oogsten. Dit is het cijfer dat we voor ogen hebben”, zegt Rocío. "Tot die tijd, als we meer product nodig hebben, kopen we het in bij andere telers in de omgeving of in andere teeltgebieden van Spanje en Portugal."

De bolsters van de Verata kastanjebomen van El Común beginnen zich reeds te openen en vanaf volgende week beginnen ze dan op de grond te vallen en kunnen ze verzameld worden. Het oogsten gebeurt met de hand, waardoor de kastanjesector in de herfst een belangrijke bron van werkgelegenheid vormt voor de regio. El Común bestudeert echter ook het gebruik van mechanische oogstmachines om het proces te versnellen en kwaliteitsverlies bij het fruit te voorkomen door de tijd die de kastanjes op de grond liggen tot een minimum te beperken.

"De Chinese kastanjes kunnen niet concurreren met de Europese varianten"
In de afgelopen jaren zijn er op de internationale markten steeds meer kastanjes van de soort Castanea mollissima uit China terug te vinden. Daarom wordt die ook wel Chinese kastanje genoemd. Maar, zo benadrukt Rocío, ze vormen nauwelijks concurrentie voor de Europese variant. 

“De vrucht van de Castenea sativa is een kastanje met meer smaak, die goed pelt en een hoog aanzien geniet op de markten. Het verschil zit hem in de prijs, want de Chinese kastanje is veel goedkoper. Maar zoals gezegd, hij heeft niet de kwaliteit van de Europese kastanje”, beweert Rocío. “En ook al is dit hoegenaamd geen doordeweeks seizoen, ik ben ervan overtuigd dat kwaliteitsvolle tamme kastanjes zeker hun weg zullen vinden op de markten”, besluit de commercieel directeur.

Voor meer informatie:

Rocío Vázquez
Castañas El Común
10140 Guadalupe (Cáceres) - Spanje
Tel: +34 680 579 579
rocio@elcomun.net 
www.elcomun.net
Publicatiedatum: