Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Giraud, Coopenoix

Franse walnoot weet zijn Europese marktpositie te behouden

De Franse walnotenoogst is onlangs van start gegaan. Dit jaar verwacht coöperatie Coopenoix, die 300 leden en 3.300 hectare notenbomen telt, een mooie oogst. "We zijn net begonnen met de oogst van de walnoten in Grenoble, die tot 17 oktober zou moeten duren. De huidige weersomstandigheden zijn niet optimaal, maar over het algemeen verloopt het oogsten zonder problemen. Dit seizoen verwachten we een opbrengst van ongeveer 6.500 ton. De kwaliteit is goed en de maten zijn vrij gemiddeld. Het ziet er dit jaar allemaal veel beter uit in vergelijking met vorig jaar, toen het weer tegenzat en we maar zo’n 5.000 ton konden oogsten," zegt Marc Giraud, directeur van Coopenoix.

Respect voor het milieu
Vandaag de dag is de walnotenteelt in het zuidoosten van Frankrijk goed georganiseerd. "We zien een specialisatie van de teeltbedrijven, waardoor de walnoot het belangrijkste gewas in de regio is geworden. Bovendien zijn de telers zeer betrokken bij de milieuproblematiek en telen zij op een verantwoorde manier. Zij houden rekening met de mogelijke gevolgen van de walnootteelt voor het milieu," legt Marc uit.

Verpakkingscapaciteit van 140 ton per dag
In Frankrijk worden al enkele jaren aanzienlijke inspanningen geleverd op het gebied van de kwaliteit van walnoten. "De kwaliteit van onze producten is een van onze belangrijkste troeven. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de smaak en het aroma van de walnoten die wij aanbieden. Daarnaast zorgen we ervoor dat de diensten die we aanbieden van optimale kwaliteit zijn. Een van onze sterke punten is dat we snel leveren aan onze klanten. We hebben een verpakkingscapaciteit van 140 ton per dag. Onze leveringstermijnen in Europa zijn dan ook zeer kort, binnen 3 tot 4 dagen na ontvangst van de bestelling. "

"In Frankrijk hebben we het geluk dat we zeer reactieve en efficiënte productiemiddelen hebben op onze teeltbedrijven. Alle bewerkingen zijn gemechaniseerd, met uitzondering van de handmatige sortering, waardoor we zeer snel kunnen werken, vooral bij het oogsten en drogen van de noten, wat de kwaliteit van het product ten goede komt."

Competitieve Europese markt
Tegenwoordig wordt de walnotenteelt van Frankrijk – de grootste van Europa – geconfronteerd met hevige concurrentie vanuit landen als de Verenigde Staten en Chili. "Elk jaar groeit de markt en ook nieuwkomers zien hun marktaandeel ieder jaar toenemen. Dit zijn veelal exporterende landen, die zeer geïnteresseerd zijn in de Europese markt, vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en koopkracht. Ze dringen daarom met een zeer groot aanbod door op de Europese markt. Dit is een van de belangrijkste uitdagingen waar we op dit moment voor staan. De Franse walnoot heeft echter zijn markt. Onze klanten weten wat de Franse productie inhoudt op het gebied van milieu en kwaliteit. Dankzij onze reputatie kan het zijn marktaandeel op deze steeds competitievere markt behouden."

Stabiele verkoop
Zowel in Frankrijk als in Europa is de verkoop van ongepelde walnoten vrij stabiel, zelfs licht stijgend. "We zien wel een toename in de verkoop van gepelde walnoten. Ook daar is de concurrentie van teeltlanden buiten Europa echter behoorlijk groot."

 

Goede traceerbaarheid
"We hebben een speciale machine voor het breken, het schoonmaken en het optisch sorteren, die op onze locatie in Vinay te vinden is. Het is wat Coopenoix bijzonder maakt. Al dit soort activiteiten worden dan ook daar uitgevoerd. Daarna gaan we, vlak voor het verpakken, over op het met de hand sorteren. Deze manier van werken helpt ons niet alleen efficiënter te worden, maar maakt het voor onze klanten ook mogelijk om onze producten te kunnen traceren," legt Marc uit.

Certificering
Coöperatie Coopenoix is in het bezit van de IFS-certificering. Veel telers zijn daarnaast GlobalGAP gecertificeerd en sommigen van hen zijn bezig met het behalen van de HEV-certificering (High Environmental Value). "De biologische teelt vertegenwoordigt momenteel 11% van onze totale teelt en we voorzien de komende jaren goede ontwikkelingsvooruitzichten voor de biologische walnoot," besluit Marc.

Voor meer informatie:
Christine Bonnet
Coopenoix
75 avenue de la Noix de Grenoble
38470 Vinay, Frankrijk
+33 4 76 36 95 21
c.bonnet@coopenoix.com
www.coopenoix.com

Publicatiedatum: