Firma Von der Stein uit Essen specialiseert zich sinds veertig jaar in Franse producten

De Parijse groothandelsmarkt Rungis is reeds sinds vele jaren het centrum van de Europese fruitbranche. Dagelijks worden tonnen groenten en fruit uit heel Europa in de Franse hoofdstad overgeladen en van daaruit naar het Europese buitenland gedistribueerd. De firma Von der Stein uit Essen specialiseert zich sinds veertig jaar in het verstransport tussen Parijs en Duitsland. Inmiddels bedient het traditionele bedrijf gastronomieleveranciers en groothandelsmarkten in heel Duitsland.


Links: rode wortelen van de nieuwe oogst uit Frankrijk
Rechts: gerookte knoflook uit Frankrijk 

In 1979 richtten de gebroeders Von der Stein het bedrijf op. Ook in die tijd reed men reeds eenmaal per week naar Parijs om daar groenten en fruit in te kopen. "Tot 2000 hebben we ons vooral tot het Ruhrgebied beperkt. Vanaf 2000 heb ik me beziggehouden met de acquisitie van nieuwe klanten. Hierdoor hebben we ons geleidelijk aan ontwikkeld tot een nationaal opereren en continu groeiend bedrijf", aldus Hendrik von der Stein, die het bedrijf in de tweede generatie runt.


Bonte bloemkool

Het businessmodel is in de loop der jaren nauwelijks veranderd: eenmaal per week op zondag rijdt men naar de groothandelsmarkt in Parijs. Op dinsdag worden de verse producten met eigen voertuigen naar Duitsland gereden en direct aan de klanten uitgeleverd. "We hebben geen voorraden in bewaring, de producten worden zo vers als mogelijk geleverd. Bovendien worden nieuwe producten en seizoensproducten via Instagram aangeprezen, zodat we de klanten ook een beeld van de producten kunnen geven", vertelt Hendrik von der Stein.


De firma Hendrik von der Stein GmbH heeft momenteel vier vaste werknemers in dienst. Met een eigen voertuigvloot wordt de clientèle in heel Duitsland bedient. 

Vershandel in tijden van corona
Ondanks de onveranderd grote tonnages is de Europese groothandel niet meer afhankelijk van de groothandelsmarkt Rungis. "De productoverslag in Parijs wordt minder. In plaats van via de groothandelsmarkt worden ook de binnenlandse producten steeds vaker direct uit de Franse teeltgebieden - de Bretagne of Provence - afgenomen."


La Ratte von Touquet in houten schaaltjes

Desalniettemin heeft de belangrijke functie van de groothandelsmarkt zich tijdens de coronacrisis opnieuw bewezen. "Ondanks mondkapjes- en desinfectieplicht evenals het in acht nemen van de minimale afstand was de groothandelsmarkt slechts één maandag gesloten. Tot juni heeft men zelfs goed verkocht, daarna werd het iets rustiger. In de vershandel gaat het echter altijd wel op en neer qua drukte."


Bonte snijbieten in bosjes uit de Bretagne.

Wat betreft de afzet heeft de pandemie zich overwegend op de horeca uitgewerkt, stelt Hendrik vast. "Inmiddels is de horeca weer enigermate hersteld, de vraag is echter hoe men met een eventuele tweede golf om zal gaan. Juist in mijn klantenkring - bij de horecaleveranciers - zou de situatie een bedreiging voor het voortbestaan kunnen worden."


Frankrijk is wereldleider wat betreft aardappelspecialiteiten. Op de foto: Bleue d’Artois uit de Bretagne 

Hoog kwaliteitsniveau in Frankrijk
Seizoensproducten en bijzondere specialiteiten uit Franse teelt blijven nog steeds het handelsmerk van de firma Hendrik von der Stein GmbH. "Verse walnoten worden vanaf week 36 weer verkocht. Ondertussen horen ook aardappelspecialiteiten, Muscat-druiven uit Zuid-Frankrijk evenals pompoenen tot ons seizoensassortiment."


Franse walnoten zullen binnenkort arriveren.

Alles bij elkaar kijkt de Frankrijk-deskundige met vertrouwen naar de toekomst. "Verder groeipotentieel voor Franse producten is heel duidelijk voorhanden, want de Fransen hebben simpelweg een hoger kwaliteitsniveau vergeleken bij andere teeltlanden. Dit hangt echter ook met de productgroep samen: bij sla werd Frankrijk deels door Spanje verdrongen, bij de bijzondere aardappelspecialiteiten is Frankrijk echter nog steeds wereldleider", luidt het tenslotte.

Voor meer informatie:
Hendrik von der Stein GmbH
Hendrik von der Stein
Adelkampstr. 68
45147 Essen
00491722566925
info@v-d-stein.de 
www.instagram.com/rungisvds/  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven