Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Financiële halfjaarresultaten

Totale omzet van Total Produce in het eerste halfjaar van 2020 met 2% gestegen

Total Produce (TP) heeft in de eerste helft van 2020 een zeer sterke prestatie geleverd tegen de achtergrond van de ongekende onzekerheden en uitdagingen op de wereldmarkt als gevolg van de huidige coronapandemie. De uitbraak van Covid-19 is een voortdurende uitdaging voor TP en de bredere verssector. De gezondheid en het welzijn van het personeel is de eerste prioriteit van TP terwijl tegelijkertijd de essentiële rol wordt erkend om de toeleveringsketens open te houden en essentiële voedingsmiddelen te blijven leveren. De sterke aanwezigheid van TP in de wereldwijde verssector, de diversiteit van de activiteiten en producten en de actieve respons van de TP-medewerkers hebben TP in staat gesteld deze uitdagingen aan te gaan.

De totale opbrengsten in de periode stegen met 2,0% tot €3.112 miljard (2019: €3.051 mld) en de ebitda (winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen) steeg met 0,9% tot €118,2 mld (2019: €117,1 mld), waarbij de aangepaste ebitda met 1,5% daalde tot €91,5 mld (2019: €92,8 mld). De stijging van de omzet was het gevolg van een sterke retail- en groothandelsvraag die de verminderde activiteiten in de foodservicebranche compenseerde. TP profiteerde ook van de bijdrage van overnames in de afgelopen twaalf maanden. De wisselkoersen hadden een marginaal positief effect op de omrekening van de algemene resultaten van de activiteiten in vreemde valuta naar de euro in de periode, voornamelijk als gevolg van de versterking van de Amerikaanse dollar.

Op vergelijkbare basis, exclusief het effect van acquisities, desinvesteringen en valuta omrekening, waren de opbrengsten in lijn met de voorgaande periode, waarbij een marginale volumedaling werd gecompenseerd door een stijging van de gemiddelde prijs. De marginaal lagere gecorrigeerde ebitda van 1,5% was voornamelijk het gevolg van de lagere winst in Dole, vergeleken met een sterke vergelijkende periode. Dit werd deels gecompenseerd door goede prestaties in de Eurozone en International.

De bedrijfswinst voor bijzondere posten steeg met 1,0% tot €52,9 miljoen (2019: €52,4 miljoen). De bedrijfswinst na bijzondere posten bedroeg €47,6 miljoen (2019: €60,9 miljoen) met een daling als gevolg van het effect van de bijzondere posten op jaarbasis. In de periode 2019 vorig jaar was een bijzondere winst van €8,4 miljoen opgenomen, vergeleken met een last van €5,3 miljoen voor het lopende jaar. De winst in de voorgaande periode was grotendeels toe te schrijven aan het aandeel van TP in de winst op de verkoop van een Zweeds saladebedrijf van Dole.

Klik hier voor een grotere afbeelding.

De gecorrigeerde volledig verwaterde winst per aandeel daalde met 3,6 procent tot 9,45 procent (2019: 9,80 procent), waarbij de daling het gevolg was van de daling van de gecorrigeerde ebitda met 1,5 procent en een hogere last uit hoofde van minderheidsbelangen.

TP was kasstroom genererend in de periode met aangepaste operationele kasstromen van €33,1 miljoen (2019: €30,7 miljoen) vóór de normale seizoensgebonden uitstroom van werkkapitaal. De nettoschuld op 30 juni 2020 van €218,8 mln was lager dan de nettoschuld van €294,3 mln op 30 juni 2019 en €221,2 mln op 31 december 2019. De daling van de nettoschuld ten opzichte van de voorgaande periode werd geholpen door een stijging van 32,4 miljoen euro in de financiering van non recourse handelsvorderingen en door initiatieven en acties van TP om de onderneming te beschermen en te vrijwaren van potentiële effecten als gevolg van Covid-19.

TP beheerde zijn liquiditeit door een aantal niet-essentiële investeringen en discretionaire kosten in te perken. TP bevindt zich in een sterke financiële positie en heeft, naast de hierboven geschetste maatregelen, zijn leencapaciteit verbeterd door het bedrag en de looptijd van zijn gecommitteerde leenfaciliteiten te verhogen. TP opereert comfortabel binnen haar bankconvenanten.

Carl McCann, voorzitter: "Wij zijn blij met de zeer sterke prestaties in de eerste helft van 2020 tegen de achtergrond van de Covid-19-pandemie, die de wereldeconomie voor ongekende uitdagingen heeft gesteld. De gezondheid en het welzijn van onze mensen is onze eerste prioriteit, terwijl we tegelijkertijd onze rol in de levering van vitale voedingsmiddelen erkennen, met name tijdens de pandemie. We zijn erg trots op de inspanningen van al onze mensen. Hun toewijding, inzet en harde werk hebben ervoor gezorgd dat de bevoorradingsketens en -activiteiten van TP blijven functioneren en open blijven voor al onze belangrijke markten."

Klik hier voor een grotere afbeelding.

"In de eerste helft van 2020 zijn de omzet en de aangepaste ebitda met respectievelijk 2,0% en 0,9% gestegen, wat de soliditeit van het bedrijfsmodel van TP aantoont. De vraag van de detailhandel en de groothandel bleef sterk en hielp de verminderde vraag van de foodservicebranche te compenseren."

"TP verwacht dat de omzet en de gecorrigeerde ebitda iets hoger zullen zijn dan in 2019 op basis van een volledig jaar, waarbij de gecorrigeerde winst per aandeel iets lager zal uitvallen, onder voorbehoud van de heersende onzekerheden van Covid-19. TP is van plan om een interim-dividend van 0,9129 uit te keren in 2020, ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. TP blijft in een zeer sterke financiële positie en blijft de groei en uitbreiding van de activiteiten actief nastreven."

Klik hier voor het volledige verslag over de financiële resultaten van Total Produce.

Voor meer informatie:
Brian Bell
Total Produce
+353-1-669-0030
GSM: +353-87-243-6130
www.totalproduce.com

Publicatiedatum: