VK: Marks & Spencer saneert 7.000 banen

China: Freshippo test werknemers in Shenzhen op COVID-19
Freshippo, een Chinese supermarktketen die onder de paraplu van e-commerce-gigant Alibaba valt, heeft 21 vestigingen van het eigen netwerk in de stad Shenzhen tijdelijk gesloten. Alle werknemers van deze filialen moeten worden getest op het coronavirus. Eerder werden bij een van de vestigingen drie gevallen van besmetting met COVID-19 gevonden. De drie gevallen betroffen een vaste medewerker en twee vertegenwoordigers van merken in het assortiment van de supermarktketen. De testresultaten voor het werkleger van Freshippo in Shenzhen zullen worden bekend gemaakt door de lokale overheid.
Bron: reuters.com 

India: Flipkart en Ninjacart werken samen aan bezorgdienst
Het Indiase Flipkart is vorige maand van start gegaan met een hyperlokale thuisbezorgdienst voor boodschappen. De nieuwe bezorgdienst heet Flipkart Quick en is ontwikkeld in samenwerking met de startup Ninjacart. Flipkart Quick is in feite een antwoord op Amazon Fresh. Ook concurreert Flipkart Quick met BigBasket, Grofers en kleinere thuisbezorgers als Swiggy en Dunzo. De partner Ninjacart werd opgericht in 2015 als techbedrijf gespecialiseerd in de landbouwsector. Het bedrijf heeft zich toegelegd op het direct verbinden van telers en andere leveranciers met restaurants, supermarkten, merken van levensmiddelen en andere bedrijven. Flipkart-eigenaar Walmart heeft in augustus 2019 US$ 50 mln (€ 42,3 mln) in Ninjacart gestoken. Eerder werd in april 2019 ook al geïnvesteerd in Ninjacart door Tiger Global met US$ 90 mln (€ 76,2 mln).
Bron: livemint.com 

China: JD.com publiceert resultaten tweede kwartaal 
JD.com heeft zijn resultaten voor het afgelopen kwartaal. In de periode van drie maanden tot 30 juni werd een netto omzet behaald van 201,1 mld yuan (€ 24,5 mld). Jaar op jaar gezien is dat een toename van 33,8%. De omzet van algemene handelswaren kwam in deze periode neer op 64,0 mld yuan (€7,8 mld). Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar nam dit resultaat toe met 45,4%. De omzet die werd behaald met online dienstverleningen steeg met 36,4% tot 22,9 mld yuan (€ 2,8 mld). De winst van de afgelopen drie maanden kwam neer op 5,0 mld yuan (€ 609,0 mld). In dezelfde periode van vorig jaar stond de winst nog op 2,3 mld yuan (€ 280,2 mln). JD.com streeft ernaar om naast de positie van e-commerce-gigant ook een marktleider te worden op het gebied van technologie voor leveringsketens.
Bron: globenewswire.com 

Filipijnen: MerryMart opent drive-thru-winkel
De Filipijnse supermarktketen MerryMart opent in januari 2021 een drive-thru-winkel in Iloilo City. Het format van de drive-thru-winkel is ontwikkeld in reactie op de coronacrisis. MerryMart is van plan om dit concept ook op andere locaties toe te passen. De eigenaar van MerryMart, Edgar “Injap” Sia II, heeft enkele maanden geleden een beursgang voor zijn bedrijf georganiseerd. Sia had eerder veel succes met franchise-fastfoodrestaurants. Het drive-thru-concept is voor een groot deel ontwikkeld aan de hand van de expertise die Sia toentertijd heeft opgedaan.
Bron: insideretail.asia 

VK: Tesco komt met gratis thuisbezorging voor Clubcard-leden
Tesco is naar verluid van plan om het klantenprogramma Clubcard Plus uit te breiden met gratis thuisbezorging. Op deze manier kan meer concurrerend vermogen worden gecreëerd tegen Amazon. Amazon maakte onlangs bekend dat met een Prime-lidmaatschap van £7,99 (€ 8,86) per maand zonder extra bezorgkosten kaas, vlees en verse groente en fruit aan huis kunnen worden geleverd. Volgens Tesco-directeur Dave Lewis dwingt de strategie van Amazon zijn bedrijf ertoe om met Clubcard Plus naar nieuwe mogelijkheden voor thuisbezorging te kijken.
Bron: retailgazette.co.uk 

VK: Marks & Spencer saneert 7.000 banen
Marks & Spencer is van plan om in de komende drie maanden zo'n 7.000 banen te saneren. De retailer wil op deze manier kosten besparen en de bedrijfsvoering reorganiseren in de nasleep van de coronacrisis. De banen die gaan sneuvelen zijn voornamelijk te vinden de centrale afdeling voor ondersteuning, het regionale management en bij winkels in het Verenigd Koninkrijk. M&S verwacht dat een groot deel van de functies zullen worden beëindigd door middel van vrijwillig ontslag of vervroegd pensioen. Er zijn hierover al gesprekken begonnen met werknemers.
Bron: theguardian.com 

VK: Ocado ziet kwartaalomzet met 45,5% toenemen
In de periode van 12 weken tot 11 augustus had de online retailer Ocado met 45,5% de grootste omzetgroei van de Britse retailsector. Dit blijkt uit recente statistieken van Kantar. Door de sterke omzetgroei nam het marktaandeel van Ocado toe tot 1,8%. De marktleider van de Britse sector is nog steeds Tesco met een aandeel van 26,6%. Tesco had een toename in kwartaalomzet van 12,8%. Bij Sainsbury's (marktaandeel: 14,9%) en Asda (14,3%) was de toename in omzet respectievelijk 10,9% en 9,5%. Bij de discountketens Aldi en Lidl kwam het marktaandeel respectievelijk neer op 7,9% en 5,9%. De omzettoenames bij deze ketens waren respectievelijk 12,7% en 15,7%. Morrisons had een marktaandeel van 10,2% en een toename in omzet van 16,0%. Co-op kwam met een toename in omzet van 22,4% tot een marktaandeel van 7,1%. De in diepgevroren producten gespecialiseerde keten Iceland had een toename in omzet van 29,2%, waarmee de keten tot een marktaandeel kwam van 2,4%.
Bron: esmmagazine.com 

JD komt met grote plannen voor uitbreiding in China
Het Chinese e-commerce-bedrijf JD.com is van plan om in de komende vijf jaar het eigen winkelnetwerk fors uit te breiden. Het bedrijf opent in de grootste steden van China 20 E-Space-winkels. In steden op prefectuur-niveau worden 300 winkels voor huishoudelijke apparaten geopend. In kleine steden en dorpen worden in totaal 5.000 locaties geopend. Volgens onderdirecteur Yan Xiaobing moeten de aangekondigde plannen met 2025 zijn voltooid. De plannen werden door de onderdirecteur bekend gemaakt tijdens een persconferentie in verband met de overname van de elektronica-keten 5Star. Volgens Yan Xiaobing zal het volledige winkelnetwerk leiden tot een nieuw, offline JD.
Bron: insideretail.asia 

Amazon levert twee derde van bestellingen zelf
Volgens statistieken van ShipMatrix heeft Amazon in juli in totaal 415 mln bestellingen verstuurd. Het gemiddelde van de maanden april, mei en juni stond op 389 mln. Van 66% van de bestellingen in juli was Amazon zelf verantwoordelijk voor het aan huis leveren hiervan. In de drie maanden daarvoor was dit het geval bij 61% van alle bestellingen. 
Bron: cnbc.com 

VS: Kroger publiceert rapport over duurzaamheid en sociaal ondernemen
De Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft onlangs zijn 2020 Environmental, Social and Governance (ESG) Report gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht over de vorderingen die de keten heeft geboekt met betrekking tot de eigen doelstellingen voor duurzaamheid. Kroger streeft ernaar om gemeenschappen te creëren, waarin niet langer nog sprake is van honger of afval. Het rapport geeft eerst een toelichting over welke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen voor Kroger-aandeelhouders het meest relevant zijn. De lijst met prioriteiten is aan het begin van 2020 opgesteld in samenwerking met een extern adviesbureau.
Bron: prnewswire.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven