Nieuw Brits aardappelras Jacky lijkt opbrengst van 2 mln pootaardappelen/ha te halen

Een nieuw pootgoedras voor de salademarkt heeft wellicht de potentie om de nieuwe marktleider te worden, aangezien het lijkt te lukken om 2 mln aardappelen/ha op te leveren. Het ras heet Jacky en zal 65% maat 25-35mm opbrengen met zo'n 50 ton/ha. 

Paul Coleman onthulde de proefgegevens tijdens de demonstratie van Crop4Sight - een app voor het beheer van de aardappelopbrengst - tijdens de Potato Showcase Week van AHDB. "Jacky zou een echte revolutie kunnen zijn. Ik zag het voor het eerst in een aantal van Greenvale's proeven en realiseerde me zijn potentieel."

Jacky is een hoogproductief tweede vroege aardappelras, geteeld om consequent ronde aardappelen onder 45 mm met lichtgeel vlees te produceren en wordt gezien als ideaal voor de Britse salademarkt. Jacky scoort volgens Agrico, de zaadleverancier die het ras heeft ontwikkeld, 8 voor zwarte stip en 9 voor blad- en knolziekte. 

Farminguk.com citeerde Archie Gibson, directeur van Agrico: "Het is een zeer veelzijdige aardappel. Omdat hij robuust is en erg rond, rolt hij mooi over transportbanden en heeft hij niet de neiging om erg te lijden onder oogstschade. De proef van Agrico levert gegevens op die telers nodig hebben voor een zeer nauwkeurige managementkennis om de hoge prestaties van Jacky te optimaliseren zodra deze op de markt komt."

"Toen we het ras in eerste instantie modelleerden, dachten we dat we 50 ton/opbrengst konden krijgen met 90% van het gewas in het 25-45mm bereik. En dat plan ligt helemaal op schema; Jacky heeft al 45 ton opgeleverd met 2,2 mln aardappelen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven