Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CMA benadert Nisa wegens klachten over prijsstijgingen

VK: Asda gebruikt nieuwe elektrische bestelwagens
Asda heeft het aantal beschikbare tijdsvensters voor zijn afhaaldiensten vergroot. De uitbreiding werd mogelijk door de toevoeging aan het eigen wagenpark van een aantal elektrische bestelwagens. De bestelwagens worden gebruikt om bestelde boodschappen van een supermarkt naar een afhaallocatie te bezorgen. Voorheen werden hiervoor dezelfde wagens gebruikt, die ook werden ingezet voor thuisbezorging. Door de nieuwe elektrische bestelwagens is een groter deel van het wagenpark beschikbaar voor thuisbezorging, waarmee ook het aantal tijdsvensters is toegenomen. De elektrische bestelwagens worden gebruikt bij 48 vestigingen. Het totale aantal mogelijke bestellingen voor thuisbezorging per week is nu uitgebreid met 27.000 tijdslots.
Bron: Northamptonshire Telegraph 

VK: CMA benadert Nisa wegens klachten over prijsstijgingen
De Britse groothandelaar Nisa heeft een groot aantal klachten via supermarktpartners gekregen wegens prijsstijgingen. Dit heeft ertoe geleid dat de Competition and Markets Authority (CMA, oftewel de Britse mededingingsautoriteit) contact met Nisa heeft gezocht. Volgens een gelekt document van Nisa zag de CMA geen reden tot ingrijpen, maar werd wel advies gegeven over het prijsbeleid. "We zijn ons ervan bewust dat in sommige gevallen de prijsstijgingen werden veroorzaakt doordat promotiecampagnes niet langer werden voortgezet, nieuwe producten werden geïntroduceerd of dat de prijzen bij bepaalde leveringsketens toenamen. We zouden echter wel willen adviseren om de redenen voor de prijstoenames waar mogelijk toe te lichten bij supermarkten. Dit voorkomt verwarring en frustratie onder consumenten", aldus de CMA in het document. Het advies van de CMA is naar de 187 vestigingen van Nisa gestuurd. In totaal heeft Nisa 2.500 klachten over prijsstijgingen gekregen.
Bron: BetterRetailing.com 

VK: Lidl opent winkel in New Southampton
Lidl gaat in New Southampton een nieuwe vestiging openen. De locatie in het stadscentrum moet met de herfst in bedrijf gaan. Het oppervlak van het nieuwe filiaal beslaat 1.329 vierkante meter. Met de komst van de locatie worden 40 nieuwe banen in New Southampton gegenereerd. 
Bron: DailyEcho.co.uk 

VK: Aldi opent nieuwe locatie in Schotland
Aldi is van plan om in het Schotse Haddington een nieuw filiaal te openen. De Duitse discounter heeft bevestigd dat de nieuwe locatie ter vervanging is van een oudere vestiging in het stadscentrum van Haddington. De nieuwe locatie komt in het Gateside Retail Park aan de westelijke rand van de stad te staan. De zeventien medewerkers van het oude filiaal zullen bij de nieuwe vestiging worden ingezet, dat anderhalf keer zo groot zal zijn als de oudere winkel. Wegens het coronavirus is echter nog niet bekend wanneer de nieuwe vestiging zal worden geopend. De aanbouw is vanwege de pandemie nu stilgelegd. Het Gateside Retail Park zal ook naast de Aldi-vestiging ook drie andere grote ketens huisvesten, waaronder een vestiging van The Food Warehouse.
Bron: East Lothian Courier

VK: Morrisons breidt thuisbezorging uit via Amazon Prime
De Britse supermarktketen maakt thuisbezorging mogelijk voor klanten met een Amazon Prime-lidmaatschap. Amazon Prime heeft een bereik dat het grootste deel van Londen beslaat. Ook is Prime voor handen in andere grote Britse steden. De thuisbezorgmogelijkheden van Morrisons waren in maart nog beperkt tot zeventien vestigingen verspreid over acht Britse steden, waaronder Manchester, Birmingham en Glasgow. De keten heeft nu plannen om met het eind van mei de bezorgdienst uit te breiden naar meer dan veertig filialen, waaronder in steden als Leeds en Sheffield. De meeste van deze locaties zijn nu al via Prime Now te bereiken.
Bron: Telegraph & Argus 

VS: mogelijk faillissement voor J.C. Penney
Volgens Reuters bereidt de winkelketen J.C. Penney zich voor op het aanvragen van faillissementsbescherming. Er zouden volgens anonieme bronnen plannen zijn om een kwart van het netwerk van ongeveer 850 J.C. Penney-vestigingen permanent te sluiten. De winkelketen bestaat al ruim 118 jaar. Het bedrijf worstelt echter met een schuld van bijna $ 4 mld (€ 3,69 mld) en ondervindt felle concurrentie van discountketens en online retailers. Deze situatie is verder verergerd door de komst van het coronavirus. J.C. Penney is gevestigd in Plano Texas en heeft bijna 85.000 medewerkers in dienst. Het bedrijf is nu in overleg met crediteuren voor een lening, die volgens de anonieme bronnen neer kan komen op rond de $ 450 mln (€ 415 mln). J.C. Penney weigerde commentaar op de geruchten.
Bron: Reuters

Ahold Delhaize licht investeringsplan rondom COVID-19 toe
Ahold Delhaize is dit jaar van plan om zijn voorraden bij winkels te verbeteren. Ook wordt de bedrijfsvoering aangepast en worden digitale en online initiatieven versneld uitgevoerd. De plannen zijn onderdeel van investeringen in veiligheid en ondersteuning in verband met de huidige coronacrisis. Volgens CEO Frans Muller heeft het bedrijf al € 170 mln in de plannen gestoken. Hiervan is € 100 mln in het eerste kwartaal uitgegeven en werd de overige € 70 mln in het daaropvolgende kwartaal gebruikt. Ook in de nabije toekomst zal Ahold Delhaize in zijn doelstellingen investeren. Volgens Muller maken de veranderende omstandigheden het moeilijk voor het bedrijf om een duidelijk beeld te geven van toekomstige investeringen.
Bron: Supermarketnews.com

VS: Supermarktketens stoppen met bonussen voor werknemers tijdens coronacrisis
De Kroger-ketens QFC en Fred Meyer gaan binnenkort stoppen met de tijdelijke loonsverhoging van $ 2 (€ 1,84) voor werknemers die tijdens de coronacrisis voor deze ketens in winkels actief zijn. Vertegenwoordigers van de ketens hebben de werknemers gewaarschuwd voor het einde van de tijdelijke bonus. De zogenoemde "heldenbonus" van de ketens van Kroger werd op 29 maart ingezet en zal op 16 mei aflopen. Andere supermarktketens zoals Safeway en Albertson’s hebben nog niet besloten wanneer zij met de tijdelijke loonsverhoging van $ 2 stoppen. Walmart wil ergens in de komende twee weken met de bonus stoppen. 
Bron: Seattletimes.com 

VS: grote ketens blijven meer werknemers aannemen wegens coronavirus
Hoewel de algemene werkgelegenheid in de VS wegens het coronavirus een flinke klap heeft gekregen, geeft de supermarktsector op dit vlak hoop. Grote supermarktketens als Walmart blijven nieuwe medewerkers aannemen. In totaal hebben grote Amerikaanse supermarktketens in april werkgelegenheid gecreëerd voor meer dan 90.000 werknemers. In april hebben grofweg 20,5 mln Amerikanen hun banen verloren, aldus Amerikaanse ministerie voor arbeid. Dit betreft het ergste verlies aan banen sinds de jaren '30 van de vorige eeuw. Het percentage aan werkelozen steeg tot 14,7%, hoewel sommige analisten uitgaan van een hoger percentage van rond de 20%.
Groothandelaren, hypermarkten en winkelcentra die doorgaans zowel levensmiddelen als kleding en huishoudelijke apparaten aanbieden zagen een scherpe toename in vraag, waardoor het nodig was om in april ongeveer 93.400 nieuwe personeelsleden te werven. Dat is bijna twee keer zoveel als het voorheen hoogste aantal aan nieuwe werknemers per maand, dat in november 2007 werd geregistreerd.
Bron: nypost.com 

VS: Target wil onderdelen van thuisbezorger Deliv overnemen
Target heeft aangegeven dat het bedrijf van plan is om onderdelen over te nemen van het Californische thuisbezorgplatform Deliv. Deliv is gespecialiseerd in logistieke diensten voor meer dan 4.000 ondernemingen, verspreid over 35 markten en 1.400 steden. Onder het klantenbestand van Deliv bevinden zich veel supermarktketens en restaurants. Specifiek heeft Target interesse in het online platform. De supermarktgroep is echter niet van plan om het gehele bedrijf onder zijn hoede te nemen. Wel zullen mogelijke Deliv-CEO Daphne Carmeli en een aantal van haar ondergeschikten zich bij Target voegen om samen te zien hoe de technologie van Deliv verder kan worden ontwikkeld en in de toekomst kan worden benut. Volgens Target zorgt het platform van Deli ervoor dat bestellingen tegen lagere kosten aan huis kunnen worden geleverd. Ook past Deliv in een strategie waarin eigen winkels als uitvalbasis dienen voor online thuisbezorging.
Bron: Supermarketnews.com 

Spar heeft in Italië jaaromzet van € 3,6 mld
DeSpar Italia heeft zijn resultaten voor het fiscaal jaar 2019 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de omzet jaar op jaar met 3% toenam tot € 3,6 mld. Italiaanse franchisepartners van Spar hebben meer dan € 95 mln geïnvesteerd in de eigen winkelnetwerken. Er werden nieuwe vestigingen geopend en oudere winkels gerenoveerd naar de huidige maatstaven van SPAR. Het moderniseren van deze winkels is volgens SPAR van groot belang om een goede service aan klanten te kunnen garanderen. Ook worden op deze manier meer maatregelen voor duurzaamheid geïntroduceerd. Verder is in 2019 ook de omzet van het huismerk van DESPAR fors toegenomen. Ten opzichte van 2018 genereerde het huismerk 5,7% meer omzet, tot een bedrag van € 353,8 mln. Binnen de totale omzet van levensmiddelen kwam het marktaandeel van huismerkproducten neer op 19,8%. De omzetgroei van het huismerk wordt voor 2020 geraamd op 3%.
Bron: Spar-International 

Zweden: Lidl gebruikt elektrische vrachtwagens 
Lidl gaat elektrische vrachtwagens inzetten in de eigen leveringsketens. De vrachtwagens worden geleverd door Einride, een Zweeds bedrijf dat is gespecialiseerd in elektrische en zelfrijdende auto's. Lidl en Einride werken al sinds 2017 samen aan de automatisering van logistiek tussen het hoofdkwartier in Stockholm en verschillende Zweedse locaties. Lidl is van plan om het model dat met Einride is ontwikkeld in de toekomst uit te breiden naar andere delen van Zweden, Europa en uiteindelijk ook de VS. De keten heeft zich als doel gesteld om tot een nieuwe standaard te komen voor klimaatneutrale retail. In het geval van de elektrische wagens betekent dit leveringsketens met minimale CO2-uitstoot.
Bron: TechHQ

VK: particulier verkoopt tijdsvensters van Tesco door
Een Britse particulier heeft een forse slag kunnen slaan door tijdsvensters voor de online besteldiensten van Tesco voor £ 30 (€ 34,18) per stuk door te verkopen. De 42-jarige vrouw gaf aan dat ze en masse tijdsvensters reserveerde bij grote supermarktketens, waaronder Tesco. Vervolgens verkocht ze deze door aan derden tegen prijzen die zes keer zo hoog lagen als de oorspronkelijke besteltarieven. De voormalige schoonheidsspecialist gaf toe op deze manier via websites tot 10 tijdslots per week aan te kopen. Ze verdedigde haar acties door zichzelf te omschrijven als een helper binnen de lokale gemeenschap.
Bron: Express 

Britse retailomzet daalt in april met 19%, supermarktomzet stijgt met 14%
De uitgaven van Britse consumenten aan retail is in april met bijna een vijfde gedaald. Dit is een direct gevolg van de lockdown die door de Britse overheid is ingesteld. Volgens het British Retail Consortium hebben winkels die bij deze organisatie zijn aangesloten melding gemaakt van een daling in maandomzet van jaar op jaar 19,1%. Dit is de grootste daling in omzet sinds het BRC in 1995 zijn maandelijkse index begon bij te houden. Volgens Barclaycard zijn de uitgaven binnen de horeca met 97% gedaald. De omzet bij supermarkten steeg echter met 14%.
Bron: Reuters 

VS: Walmart's keert voor $ 1 mld aan werknemersbonussen uit
Walmart heeft tijdens de pandemie zo'n $ 550 mln (€ 506,5 mln) aan bonussen voor werknemers uitgekeerd. De retailgigant heeft aangegeven dar hier nog eens $ 390 mln (€ 359,2 mln) bij komt. Voltijds medewerkers krijgen een bonus van $ 300 (€ 276), terwijl deeltijds en tijdelijk personeel dat vanaf 5 juni werkzaam is een bonus krijgt van $150 (€ 138). De bonussen orden op 25 juni uitgekeerd. Eerder keerde Walmart op 2 april een soortgelijke bonus uit. Ook heeft Walmart de uitbetalingen van bonussen tijdens het eerste kwartaal versneld uitgekeerd op 30 april. Al met al komt het hierdoor op neer dat Walmart in het jaar tot nu toe voor meer dan $ 935 mln (€ 861,1 mln) aan werknemersbonussen heeft verstrekt.
Bron: Progressive Grocer 

VS: drie manieren voor innovatie bij online supermarkten
RetailAnalysis.igd.com heeft onderzoek uitgevoerd naar de manieren waarop retailers innoveren op het gebied van online retail. Een van de onderzochte retailers is Hy-Vee. Deze keten in de Amerikaanse Mid-west-regio heeft een nieuwe afhaaldienst ontwikkeld, dat onderdeel vormt van het Aisles Online-programma. Voor een extra bedrag van $ 9,95 (€ 9,16) kunnen klanten bestelde boodschappen binnen twee uur op locatie afhalen. Concurrent Giant Eagle heeft een oudere vestiging heropend als klein distributiecentrum voor online retail. Het aantal werknemers van de vestiging is uitgebreid van 60 naar meer dan 160. Ook zijn er 40 speciale parkeerplaatsen voor het afhalen van boodschappen bij de locatie opgezet. Kroger en Whole Foods Market zijn twee andere voorbeelden van retailers die op deze manier oudere winkels op nieuwe manieren inzetten. Tenslotte innoveert Albertsons samen met Nuance Communications op het gebied van online klantencontact. De twee bedrijven hebben virtuele assistenten en chatmogelijkheden ontwikkeld, om klanten online bij te staan. De virtuele assistent werkt op basis van kunstmatige intelligentie en adviseert de klant tijdens een online winkelbezoek. Op deze manier wordt informatie gegeven over beschikbaarheid van producten, winkellocaties en het bezorgsysteem van de supermarktketen.
Bron: Retail Analysis 

VS: J.C. Penney in gesprek over noodlening
De supermarktketen J.C. Penney is in overleg voor een lening van $ 450 mln (€ 414,4 mln), waarmee een faillissement moet worden afgewend. De voorwaarden voor de lening zijn nu dat het bedrijf de eerste helft van de financiering in handen krijgt. Als met dit kapitaal het faillissement wordt voorkomen en bepaalde doelstellingen worden behaald, mag J.C. Penney aanspraak maken op de tweede helft van de lening. Het bedrijf was aanvankelijk van plan om zeer binnenkort zijn faillissement aan te vragen. Volgens anonieme bronnen kan dit echter ook mogelijk later plaatsvinden. Er wordt verder gewerkt aan een plan om onder faillissementsbescherming 180 tot 200 winkels te sluiten.
Bron: CNBC

VS: Amazon heeft krijgt weer normale leveringstijden
Amazon.com heeft aangegeven dat de reguliere leveringstijden van een of twee dagen in de komende weken weer terug zullen keren. Volgens de online retailer is de achterstand die door de enorme vraag tijdens de coronacrisis is ontstaan grotendeels weggewerkt. Onlangs schafte het bedrijf de beperkingen af, die waren opgelegd met betrekking tot het volume dat leveranciers naar logistieke centra van Amazon konden sturen. In sommige gevallen liepen leveringstijden tot weken uit wegens de uitbraak van COVID-19. Door de pandemie zijn veel fysieke winkels gesloten, waardoor veel consument uitweken naar online retail. Miljoenen online klanten creëerden hierdoor een situatie die leek op de beruchte Black Friday, zij het dat deze situatie een maand in plaats van een dag duurde. Toen Amazon met zijn leveringstijden achter begon te lopen, duurde het enkele weken voordat dankzij 175.000 nieuwe medewerkers de achterstand weer kon worden ingehaald.
Bron: Bloomberg 

Amazon houdt Franse dc's langer gesloten
Amazon houdt mogelijk zes Franse distributiecentra gesloten tot 18 mei. De logistieke centra werden op 16 april tijdelijk stilgelegd, nadat een Franse rechtbank bepaalde dat het aantal bezorgingen wegens COVID-19 moest worden beperkt en de logistieke faciliteiten als werkplek veiliger moesten worden gemaakt. "Onze distributiecentra zijn veilig", aldus Amazon in een verklaring. "De mogelijke straf die door de Hof van Beroep van Versailles kan worden opgelegd, houdt echter in dat zelfs een marge van 0,1% aan producten die niet onder de bepaling vallen kan leiden tot een boete van € 1 mld per week. Dit betekent helaas dat we onze distributiecentra in Frankrijk gesloten moeten houden."
Bron: Reuters

VK: Verbeterde relaties tussen leveranciers en supermarkten
De relaties tussen Britse supermarkten en hun leveranciers worden steeds beter. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek, waarin de meningen van leveranciers worden verzameld door middel van een enquête. Voor het onderzoek werden iets minder dan 1.500 directe leveranciers benaderd, die met 13 grote supermarktketens werken. De 13 ketens hebben zich verbonden aan de Groceries Supply Code of Practice. 36% van de leveranciers gaf aan problemen te hebben ondervonden, doordat een supermarkt deze gedragscode niet goed naleefde. In 2019 stond dit aantal echter op 41%. Het resultaat valt des te meer op, omdat de periode waarover de enquête werd gehouden voor een deel ook de pandemie betrof.
Bron: Talking Retail 

VAE: Carrefour houdt donatieprogramma tijdens Ramadan
Carrefour, dat in de Verenigde Arabische Emiraten via de franchisepartner Majid Al Futtaim actief is, is tijdens de Ramadan begonnen met een donatiecampagne. Klanten worden aangemoedigd om dozen met dagelijkse benodigdheden te schenken aan huishoudens in nood. Het programma is opgezet in samenwerking met de non-profit-organisatie Emirates Red Crescent. De dozen kosten rond de 75 AED (€ 18,88) en kunnen worden gedoneerd via online kanalen of via fysieke vestigingen van Carrefour.
Bron: Retail & Leisure International

Denemarken: Nemlig levert aan huis, ook als klanten afwezig zijn
De Deense online supermarkt Nemlig is in de thuismarkt begonnen met een forse uitbreiding. In de komende weken wordt het bereik van de bezorgdienst uitgebreid naar de regio's Jylland, Fyn, Sjælland en Nykøbing Falster. Ook gaat de online supermarkt gebruik maken van een nieuwe, flexibele bezorgmethode. De methode houdt in dat het niet langer nog nodig is voor de klant om aanwezig te zijn, als de bestelde boodschappen worden bezorgd. Wel moet de bezorger toegang hebben tot het huis van de klant. Binnen het huis worden vervolgens de boodschappen naar aanwijzing van de klant neergezet. Het bezorgadres moet bereikbaar zijn met een steekkar en zich op redelijke afstand bevinden van een parkeerplaats voor de bestelwagen.
Bron: ecommercenews  

Spar opent in China zes winkels ondanks lockdown
Spar heeft zijn aanwezigheid in China verder uitgebreid. Tussen 13 maart en 1 mei opende de keten zes filialen verspreid over de regio's Guangdong, Beijing en Shandong. De winkels hebben een aanbod aan lokaal geproduceerde dagelijkse benodigdheden en bieden mogelijkheden voor online retail. De nieuwe vestigingen werden geopend tijdens de lockdownperiode.
Bron: Retail Insight 

VS: supermarkt in New York laat klanten bezoeken reserveren
Een supermarktketen in Westchester County in de staat New York laat zijn klanten bezoeken aan de winkel van te voren reserveren. De reserveringen moeten leiden tot het beter naleven van het protocol rondom sociale afstand. De betreffende supermarkt, DeCicco & Sons was ook een van de eerste ketens in de regio's die plexiglas liet installeren bij kassa's. Om een winkelbezoek te reserveren, kan de klant inloggen via de OpenTable-app en vervolgens een vestiging uitkiezen in combinatie met een beschikbare tijd en datum. DeCiccio waarschuwt echter wel ervoor dat er niet wordt gecompenseerd voor lange wachtrijen.
Bron: Foxy5NY 

VS: Amazon.com wil wet tegen woekerprijzen
Amazon.com heeft bij een Amerikaans Congres een oproep gedaan tegen woekerprijzen tijdens nationale noodtoestanden. Hoewel woekerprijzen doorgaans niet verboden zijn, zijn er een aantal Amerikaanse staten die hier tijdens crises wel een verbod op leggen. Amazon-onderdirecteur Brian Huseman meldde in een blogpost hoe verschillende staten verschillende definities van woekerprijzen hanteren. “Dit verschil tussen de staten zorgt voor een significante uitdaging voor retailers om de consument te beschermen en aan de wetgeving te voldoen”, aldus Huseman. Volgens Huseman heeft Amazon meer dan een half miljoen producten wegens woekerprijzen van het eigen platform gehaald. Bijna 4.000 verkopers van deze producten werden door Amazon tijdelijk van het Amerikaanse platform verbannen. Ook werd informatie over deze handelaren aan de Amerikaanse overheid doorgespeeld. Huseman pleit voor een wet die van kracht wordt tijdens noodsituaties. Deze wet moet volgens hem een duidelijke omschrijving van woekerprijzen geven en verder worden gehandhaafd door de zowel de Federal Trade Commission als de afzonderlijke Amerikaanse staten.
Bron: Reuters

VS: Whole Foods-winkels heropend als dc's
Amazon is een aantal van zijn Whole Foods-locaties aan het heropenen als kleine logistieke centra voor online retail. Op deze manier wil Amazon beter tegemoet komen aan de enorme vraag naar online retail, die wegens het coronavirus ontstaan is. Ook kan op deze manier de verspreiding van het virus beter worden beperkt. Tot nu toe zijn vijf winkels op deze manier in gebruik gekomen. Het betreffen vestigingen in New York City, San Francisco, Baltimore en Austin in Texas en Castle Rock in Colorado. Ook wordt een Whole Foods locatie in Chicago binnenkort op deze manier heropend.
Bron: foxbusiness.com

VS: supermarktwerknemer roept op tot verplichte maskers
De 70-jarige supermarktmedewerker Carol Foster heeft een oproep bij de overheid van Colorado gedaan om gezichtsmaskers verplicht te stellen. Foster werkt al vijf jaar bij de supermarktketen King Soopers. Na een verlof van vier maanden gaat ze aan het eind van mei weer aan de slag. Wegens haar hoge leeftijd en het feit dat ze aan astma leidt, loopt ze echter een verhoogd risico op besmetting met COVID-19. "Ik ben bang omdat niet iedere klant een gezichtsmasker draagt. Ik heb geen keuze, ik moet ook mijn geld verdienen", aldus Foster. De staat Colorado stapt uit de lockdown. Hoewel in sommige gemeenschappen het gebruik van gezichtsmaskers wordt vereist, is dit niet officieel verplicht in de Amerikaanse staat.
Klik hier voor het volledige artikel

Publicatiedatum: