Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update

Schouten: "Er is nog voldoende personeel in de land- en tuinbouw"

Tot 28 april ontvingen al 25 bedrijven samen 21,2 miljoen euro krediet in de Borgstelling MKB Landbouwkredieten Corona (BL-C). Hierbij ging het enkel om siertelers (bloemen, bollen en potplanten) en telers van groenten onder glas, zo deelde minister Carola Schouten met de Kamer. Ook liet zij weten dat er 'nog voldoende personeel' is, ondanks tegengeluiden. Verder in deze update: beurzen op 1,5 meter, andere gezichten op chartervluchten en nog steeds zorgen over vervoer arbeidsmigranten. 

Schouten over coronakredieten
Sinds de opstelling van de Borgstelling MKB Landbouwkredieten Corona (BL-C) op 18 maart is er tot 28 april door banken in totaal aan 25 bedrijven in totaal 21,2 miljoen aan krediet verstrekt. Daaronder 3 bedrijven in de glasgroenten (goed voor 3 miljoen), 14 in de sierteelt onder glas (goed voor 10,8 miljoen), 6 in de potplanten (6 miljoen) en 2 in de bloembollen (1,4 miljoen). De overheid staat hierbij voor 70% garant, zo deelde minister Schouten van LNV met de Kamer.

In diezelfde brief vragen Kamerleden ook naar meer details over financiële regelingen en vergoedingen. Wordt er bijvoorbeeld gekeken naar wie het geld gaat? Zijn die bedrijven wel financieel gezond? Een zaak van vooral de bank, volgens Schouten, die ook meegeeft dat bij een faillissement ook toetsing van de kredietverstrekking volgt en eventueel geen garantstelling van de overheid. 

Lees hier de hele vragenlijst met antwoorden van Schouten. 

Kabinet komt met Kleine Kredieten Corona garantieregeling
De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een kleine financieringsbehoefte. De regeling krijgt de naam Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) en is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De overheid staat voor 95% garant. De leningen zullen worden verstrekt door de banken. Ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen de lening verstrekken. Naar verwachting kunnen enkele tienduizenden ondernemingen gebruik maken van de lening.

De KKC is een van de aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Onder de regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal 10.000 euro en maximaal 50.000 euro. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK sinds 1 januari 2019.

In ieder geval de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden. Andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling ook aanbieden. Overige financiers kunnen zich daarvoor bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laten accrediteren.

De KKC is gericht op die kleine ondernemers. Het relatief kleine bedrag waar deze ondernemingen naar op zoek zijn, zorgt ervoor dat dit type ondernemingen doorgaans moeilijk aan financiering komt. Daarbij komt nog dat het risico voor financiers dat een lening niet wordt terugbetaald door de coronacrisis relatief hoog is.

Doordat de overheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers aan financiering worden geholpen. Bovendien kan het kredietbeoordelingsproces omwille van de snelheid grotendeels automatisch plaatsvinden. Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt tegelijkertijd voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit.

De komende dagen wordt de regeling verder uitgewerkt. Er is goedkeuring nodig van de Europese Commissie. Na akkoord van de Europese Commissie hebben financiers nog enige tijd nodig voordat zij aanvragen van ondernemers te kunnen ontvangen. Het streven is om de regeling vanaf half mei beschikbaar te hebben.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Arbeid:

Carola Schouten: "Werkgevers in de land- en tuinbouw slagen erin voldoende arbeid in te zetten"
In een brief van Minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer deelt zij mee dat er geen ernstige arbeidstekorten zijn in de land- en tuinbouw. Sterker nog, er is voldoende personeel beschikbaar:

"De COVID-19-crisis zorgt voor werkgevers in de land- en tuinbouw voor de nodige uitdagingen om aan de benodigde arbeiders te komen. Voor de crisis werd veel werk in de Nederlandse land- en tuinbouw gedaan door arbeidsmigranten van binnen de EU. Het is voor deze arbeiders niet altijd mogelijk om ongehinderd naar Nederland te komen en weer terug te reizen door de grote variatie aan maatregelen in de landen waar deze arbeidsmigranten doorheen reizen. 

Ondanks deze ontwikkelingen slagen werkgevers in de land- en tuinbouw er nog in om voldoende arbeid in te zetten. Het vaak in de media gesuggereerde beeld van enorme tekorten aan arbeid in landbouw gaat op dit moment in Nederland niet op. Het is echter wel noodzakelijk dat werkgevers de arbeidsmigranten goede en veilige arbeidsvoorwaarden moeten blijven bieden om de benodigde arbeid vast te blijven houden."

Lees hier de brief (PDF)

Handel:

Teler zit met 300 ton frietaardappelen en start drive-through
Teler Peter de Regt uit Dronten start zaterdag met een drive-through om van zijn frietaardappelen af te komen, schrijft Omroep Flevoland. Mensen kunnen een zak Innovator aardappelen kopen, vers gesneden friet of ze kunnen aardappelen aan de plaatselijke voedselbank doneren. Dit laatste wordt dan door de teler verdubbeld.

Hoe Foodmaker zich uit de coronacrisis vecht
Volgende week heropent Foodmaker een deel van z’n saladbars in de supermarkten van Delhaize en Monoprix. De onlineverkoop explodeert en een nieuwe app voor gepersonaliseerd voedingsadvies staat in de steigers: “never waste a good crisis", aldus Lieven Vanlommel. Vanaf volgende week gaat Foodmaker de saladbars in tien Delhaize-supermarkten heropenen, om te testen of consumenten nog bereid zijn om op deze manier schepsalades te kopen

Retail:

Topman Alhold: AH efficiënt, maar weinig flexibel
Ahold Delhaize heeft een ongekend eerste kwartaal achter de rug. Klanten sloegen aan het hamsteren en bleven massaal thuis koken, schrijft FD. Online boodschappen bestellen nam een vlucht. Het concern overweegt het aanleggen van noodvoorraden. 'Ik ben al een jaartje of 23 onderweg in de foodretail, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.' Zo karakteriseert de ceo van Ahold Delhaize de afgelopen periode. 

Delhaize breekt verkooprecord door hamsteraars
De Belgische supermarktketen Delhaize verkocht begin dit jaar 10 procent meer dan een jaar eerder, schrijft De Tijd. Klanten hamsterden door het coronavirus. De winst steeg niet in gelijke mate door de extra kosten die het virus met zich meebracht.

Overige informatie:

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen
Flycatcher heeft in opdracht van het Voedingscentrum een representatieve steekproef uitgevoerd onder 1.030 mensen. Daarin geeft 83% aan niet anders te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Verder geeft 70% aan niet op andere momenten te zijn gaan eten. Ook zegt 73% niet vaker te zijn gaan eten. Van de deelnemers aan het onderzoek geeft 10% aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. en 20% is minder alcohol gaan drinken.

Publicatiedatum: