Mortuarium ingericht op Rungis; Franse versmarkt maandag gesloten?

Het virus brengt de economie wereldwijd grote schade toe. In de Verenigde Staten vroeg in de voorbije week een recordaantal van 6,6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, in Spanje liep het aantal werklozen sinds het begin van de crisis op tot 990.000. Het Noorse staatsfonds is ruim 100 miljard euro kwijt.

Rungis op maandag gesloten?

Op de grootste versmarkt van Frankrijk, Rungis, ten zuiden van Parijs, wordt een mortuarium ingericht. In een van de voedselhallen worden de komende dagen lichamen ondergebracht van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van corona.

De verkoop van fruit, groente, vlees en vis is in Rungis voor een groot deel tot stilstand gekomen omdat in Frankrijk alle markten zijn verboden. Daarom werd eerder al besloten dat ook particulieren er online hun eten mogen bestellen.

De politie heeft nu een van de gekoelde hallen van Rungis gevorderd om er coronadoden onder te brengen. Door de bovengemiddelde sterfte in en rond Parijs, konden de gewone mortuaria het werk niet meer aan.

Verschillende bronnen melden dat in een enquête onder de groente- en fruithandelaren op Rungis de meerderheid van de handelaren voor een sluiting op de maandag stemde. Hoewel de handelaren door kunnen gaan met het ontvangen en verzenden van producten, mogen zij op 6 april en tweede paasdag niks uitstallen. Deze maatregel heeft als doel om zowel personeel als klanten te beschermen. 

Algemene informatie:

Versoepeling betalingsuitstel Belastingdienst
Ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van betaling. Deze uitstelaanvraag wordt nu verder versoepeld: het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen. Ook wordt er een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, waarvan in de bouw of uitzendbranche vaak gebruik gemaakt wordt. Hiermee wil het kabinet voor zoveel mogelijk ondernemers zorgen dat zij het met hun bedrijf kunnen volhouden.

Klik hier voor meer informatie. 

Handel:

Belgapom heeft geen notering 
Belgapom heeft deze week geen aardappelnoteringen. Dit vanwege gebrek aan transacties, aldus Belgapom.

Teelt:

België: ook sector industriegroenten vreest groot arbeidstekort
Ook de sector van de industriegroenten wordt zwaar getroffen door het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de coronacrisis. Daarom lanceert ook Vegebe, de federatie van de Belgische verwerking en handel in industriegroenten, een oproep naar de betrokken Vlaamse en federale ministers. “Niet alleen de groentetelers hebben op dit moment veel arbeidskrachten nodig, ook de verwerkingsbedrijven rekenen op heel wat buitenlandse krachten om de oogst verwerkt te krijgen”, aldus Vegebe.

Retail:

De supermarkttop over buffelen tijdens coronacrisis
Duizend beslissingen in een uur. Het is hectisch in de machinekamer van de Nederlandse supermarkten. Inkoopdirecteur bij Superunie Gerard van Dulmen neemt naar eigen zeggen 1000 beslissingen in het uur in coronatijd om de bevoorrading op gang te houden. Van een ding is hij zeker: hij kan keihard garanderen dat klanten kunnen blijven kopen. 

Delhaize geeft alle klanten vanaf vandaag ‘solidariteitskorting’ van 5 procent
Supermarktketen Delhaize biedt vanaf 3 april een ‘solidariteitskorting’ aan van 5 procent op elke aankoop in elke Delhaizewinkel. Dat heeft de keten gisteren bekendgemaakt. Met een algemene korting vermijdt Delhaize naar eigen zeggen dat er een toeloop op specifieke promoties in de winkels komt en zo nog meer druk op het personeel volgt, en kan de supermarkt ook regels zoals social distancing en een maximum aantal klanten blijven handhaven.

Logistiek:

Rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs zeker tot 1 juni versoepeld
De regels voor vrachtwagenchauffeurs worden langer verruimd om de aanvoer van de belangrijkste goederen in de coronacrisis zo goed mogelijk te regelen. De zogenoemde rij- en rusttijden blijven zeker tot 1 juni van dit jaar versoepeld, waardoor chauffeurs langere dagen mogen maken en wat minder rust hoeven te nemen.

Formulier beschikbaar voor chauffeurs in het VK
De Britse zusterclub van TLN heeft een document opgesteld voor chauffeurs die zich willen verplaatsen van huis naar hun standplaats. Het is meerdere keren voorgekomen dat chauffeurs staande werden gehouden door de lokale politie. Het document laat duidelijk zien waarom het voor beroepschauffeurs is toegestaan om zich op de weg te bevinden. Het formulier hoeft niet ingevuld of ondertekend te zijn. Het digitaal meebrengen van het formulier is voldoende.

Nieuwe maatregelen in Kroatië
Kroatië heeft nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in het land te beperken. Er gelden speciale beperkingen voor transportactiviteiten. Grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer is toegestaan en er kan geladen en gelost worden. Wanneer de chauffeur (met een niet-Kroatische nationaliteit) het land binnen 24 uur na binnenkomst weer verlaat, hoeft hij niet in quarantaine. De chauffeur moet echter verplicht in het voertuig blijven tot hij het land verlaat.

Overige informatie:Internationaal:

Bonaire Logistics en supermarkten delen AGF-pakketten uit
De Van den Tweel Supermarkt Bonaire, Supermarkt Warehouse Bonaire en Bonaire Logistics delen zaterdag 500 gratis vitaminepakketten uit. Ze willen hiermee de bevolking van Bonaire te hulp schieten tijdens de coronacrisis. Het idee ontstond bij Bonaire Logistics. Dit bedrijf ontvangt wekelijke groente- en fruitcontainers uit de Dominicaanse Republiek. 


Foto: Bonaire Logistics
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven