Gert Koekoek (GroenteProductie Flevoland) over 20-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer:

"Van groenteman tot groentesnijder en horecaleverancier"

Tholen - De bedoeling was dat Gert Koekoek woensdag 1 april uitgebreid zijn 20-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer zou vieren met klanten en relaties."Van veel vaste klanten kregen we de de opmerking dat het een goede 1 april grap was. Dat typeert ons bedrijf wel. We hebben veel persoonlijk contact. Als een klant belt met GroenteProductie Flevoland dan krijgen ze altijd André of mij aan de telefoon", vertelt de ondernemer.

De rondvaartboot, het restaurant en de bussen voor vervoer  moesten echter om begrijpelijke redenen worden geannuleerd. "Maar na deze crisis gaan we de festiviteiten zeker inhalen", vertelt de ondernemer. In dit interview blikt hij terug op de afgelopen 20 jaar.

"Eigenlijk zit ik heel mijn leven al in de groenten en fruit. Mijn ouders venten vroeger met groenten en fruit en aardappels  langs de weg. Ik was een nakomertje en was 15 jaar toen ze met hun activiteiten stopten. Toen wilde ik hun activiteiten graag overnemen. Dat leek ze op dat moment geen goed idee. Daar was ik toen heel boos over. Later kon ik er wat meer begrip voor opbrengen", blikt Gert terug.

"In de jaren die volgden, heb ik de opvolger van mijn ouders een aantal jaar geholpen met het inpakken en venten, daarna ben ik in 1992 aan de slag gegaan bij Pieter Spang, de groenteman in Hollandscheveld. Daar heb ik ongeveer acht jaar gewerkt, toen vond ik het wel tijd om voor mezelf te beginnen. Zo ben ik op 1 april 2000 met een eigen groentezaak begonnen in Nieuwleusen", vertelt Gert.


Gert tijdens de Fruit Logistica in Berlijn

Naar Dronten
De groentewinkel in Nieuwleusen draaide goed, maar in 2006 zou het winkelcentrum waar de zaak van Gert gevestigd was platgegooid worden. Ondertussen breidden ook de horecaleveringen zich uit, zo had ponypark Slagharen zich aangediend als klant en stond de detaillist in dubio of zijn toekomst wel in het prachtige, maar rustige Nieuwleusen zou liggen. Precies op dat moment benaderde groothandel Postuma Gert dat er een winkel vrijkwam in het centrum van Dronten. "Ik ben in juli wezen kijken en twee maanden later stonden we achter de toonbank. In 2010 kwam mijn huidige bedrijfsleider André Weijmer in dienst en in de loop der jaren zijn we ook begonnen met groenten snijden."


André Weijmer en Gert Koekoek

"Ik had me één ding voorgehouden, met het oog op specialisatie: Ik ga geen horeca bedienen. Dat heb ik exact één week volgehouden. Ik werd benaderd door oude horecaklanten en in 2008 had ik al een veertigtal horecaklanten. Daarnaast kreeg ik in juli 2008  de nodige Chinese restaurants overgedragen van de drie broers Hopman, waarvan ik de winkel toen huurde. Op dat moment gingen zij zelf nog verder met  markten in Lelystad, Dronten, Biddinghuizen en Wezep. De familie Hopman heeft mij in die jaren op diverse manieren  financieel gesteund en het vertrouwen gegeven. Waar ik ze tot op de dag van vandaag nog zeer dankbaar voor ben! Zonder hun steun was GPFlevoland niet wat het nu is", vertelt Gert.

De Kroes
De start van GroenteProductie Flevoland is ook een verhaal op zich. "Toen ik in 2011 op bedrijfsbezoek was bij De Kroes in Almere - die maaltijden produceert voor retail, speciaalzaken en zorginstellingen - kreeg ik tijdens de rondleiding de vraag of het mogelijk zou zijn om wortelen en uien uit de regio te betrekken. Directeur Peter de Vos gaf aan dat hij bij wijze van spreken uit het raam de wortelen en uien zag groeien, maar dat hun toenmalige leverancier dat niet regionaal in kon vullen. Als groenteman in hart en nieren zei ik toen meteen dat dit geen probleem was. Nu bleek achteraf dat 'van grond tot mond' gemakkelijker gezegd dan gedaan was, maar na de benodigde certificeringen te hebben behaald, kon ik toch aan de wens van Kroes voldoen", blikt Gert terug.

Dit contact leidde er toe dat Gert op 2 januari 2012 om 6.00 's morgens in Almere stond  met 3 ton gesneden wortels en uien bij De Kroes. In juli 2012 kwam de vraag van Kroes om meerdere producten voor hun te produceren. Deze kans greep Gert met beide handen aan en in november 2012 kreeg hij de vraag om vanaf januari 2013 het gehele pakket in te vullen. Iedereen verklaarde hem voor gek om dat te doen omdat De Kroes op dat moment een groot aandeel kreeg in de omzet zijn bedrijf, maar toch greep Gert deze kans met beide handen aan op basis van vertrouwen in de Kroes en daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt van. "Alle afspraken met De Kroes waren op basis van open calculatie met een gegarandeerd rendement voor GPFlevoland en dat maakt de Kroes tot op de dag vandaag ook waar. Toen de uien in het seizoen 2018-2019 door de droogte zeer schaars waren was één telefoontje voldoende om De Kroes te overtuigen dat wij in dat seizoen meer moesten rekenen. Dit geeft weer dat een partnership met je afnemer zeer belangrijk  is."

Zonder accountmanager
In 2013 stond Gert op een regionale beurs en daar kwam een potentiële klant op de stand. Deze klant vroeg wat Gert deed en hij vertelde dat hij een winkel had, een groentensnijderij en dat hij aan de horeca leverde. Toen ik De Kroes als afnemer noemde, nodigde hij me uit om langs te komen. Ook dit bedrijf mocht ik snel tot mijn klantenkring rekenen. Ik had een lijstje met maaltijdproducenten die ik graag als klant wilde hebben en binnen twee jaar waren ze allemaal klant geworden bij  GroenteProductie Flevoland", blikt Gert trots terug. "En dat allemaal op basis van mond tot mond reclame. Een gemiddeld bedrijf heeft een accountmanager in dienst maar deze functie kennen wij  tot op de dag van vandaag niet. Het motto van GPFlevoland is: zeggen wat je doet, en als je gaat leveren doen wat je gezegd hebt. Als je dat nakomt  dan krijg je het vertrouwen van de klant!"

"De bedoeling was dat André Weijmer de winkel en horeca zou runnen en ik de snijderij, maar de snijderij vergde zoveel aandacht, dat we in 2015 besloten hebben afstand te doen van de winkel, want die was een last in plaats van een lust geworden. In 2013 waren we met de snijderij al verhuisd naar ons huidige pand op het industrieterrein en zo zijn we ons volledig gaan focussen op de groentensnijderij en het beleveren van de horeca. Zo kwam er rust in de tent en zijn we in de afgelopen jaren telkens met 20-25% gegroeid. En dat zonder actief acquisitie te plegen, maar puur door mond-tot-mondreclame", vertelt Gert.

Goede spreiding
Het 20-jarig jubileum valt samen met de Corona-crisis. "We zitten momenteel op zo'n 55-60% van de normale omzet. Nu ben ik dubbel blij dat we een goede spreiding hebben, want het snijden voor de maaltijdproducenten loopt nu goed door. We hebben wel uitzendkrachten thuisgelaten nu en hebben niet alle bussen aan het rijden, maar we blijven in elk geval aan het werk en het kost niet al te veel geld. Al met al zien we de situatie redelijk positief in. Voor nu bekijken we het per dag. We hopen dat we de komende tijd kostendekkend kunnen werken en weten dat er ook weer andere tijden komen, waarin we volop gas kunnen geven."

Gevraagd naar de plannen voor de volgende twintig jaar, antwoordt Gert: "De afgelopen vijf jaar zijn we elk jaar met minstens 20% gegroeid, dus als die lijn zo voortzet, dan worden we een heel bedrijf! Maar groeien is geen doel op zich. Ik heb geen ambitie om een pand van 20.000 m2 te krijgen met een paar honderd medewerkers. Nu hebben we dertig man en dat gaat prima. Maar we gaan de groei ook niet tegenhouden. We blijven handelaren en als er kansen zijn, zullen we die zeker grijpen! Ik heb het nooit over personeel, maar over medewerkers. Zonder mijn medewerkers ben ik niks. Ik ben vooral trots op mijn Poolse productie medewerkers die altijd klaar staan voor GPFlevoland!"

Voor meer informatie:
Gert Koekoek
GroenteProductie Flevoland
Installatieweg 2
8251 KM Dronten
Tel: 0321-312492
Mob: 06-11138385
gert@gpflevoland.nl
www.gpflevoland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven