Marginale groei Britse retail

Italië: Pam introduceert thuisbezorging
De lokale supermarktketen Pam heeft in Milaan een thuisbezorgdienst geïntroduceerd onder de naam Pam a Casa. Er wordt hierbij samengewerkt met het bedrijf ReStore, zodat bestellingen van maandag tot zondag binnen twee uur aan huis kunnen worden geleverd. ReStore stelt bestellingen in vestigingen van Pam samen, die door klanten online zijn geplaatst. Op deze manier hebben consumenten online toegang tot de meer dan 7.000 producten in het assortiment van Pam, zoals versproducten, diepgevroren producten en non-food producten. Qua logistiek wordt gebruik gemaakt van duurzame, elektrische bestelwagens. Thuisbezorging is gratis bij bestellingen van meer dan €70.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: Iceland Foods-oprichters willen mogelijk groter aandeel
De oprichters van het Britse Iceland Foods zijn mogelijk erop uit om het bedrijf weer in eigen handen te krijgen. Dit zou kunnen gebeuren als het Zuid-Afrikaanse investeringsbedrijf Brait zijn aandeel van de hand wil doen, aldus Richard Walker, de uitvoerend directeur van Iceland. Als de oprichters inderdaad Iceland weer in eigen handen willen nemen, zou dit een blijk van vertrouwen geven in de Britse retailsector. De Britse sector staat nu onder druk door de opmars van de Duitse discounters Aldi en Lidl, de toenemende loonkosten en een onzeker economisch vooruitzicht. Brait heeft ongeveer 63% van Iceland in handen. De rest is onder andere in handen van Malcolm Walker, die de supermarktketen in 1970 oprichtte. Andere aandeelhouders zijn de eerder genoemde directeur Richard Walker en de zoon van Malcolm Walker.
Bron: esmmagazine.com

Bahrein : Carrefour werkt samen met lokale landbouwsector
Carrefour heeft in Bahrein een memorandum voor overeenstemming getekend met de Bahrein Agricultural Cooperative Society. Samen wordt er gewerkt aan het verbeteren van de diversiteit en duurzaamheid van de landbouwsector van Bahrein. Carrefour, dat in Bahrein actief is via de partner Majid Al Futtaim, wil zijn expertise gebruiken om lokale telers beter te ondersteunen. Ook wil de retailgroep helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en de promotie hiervan. Zo heeft Carrefour zich onder andere toegelegd op het verbeteren van het marketingplatform voor landbouwproducten uit Bahrein, waaronder onder andere groenten, fruit, planten en kruiden vallen. Verder hoopt de keten dat lokale telers worden aangemoedigd om zich meer te richten op duurzaamheid en voedselveiligheid.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Marginale groei in maandomzet voor Britse retailsector
De omzet van de Britse retailsector nam in februari 2020 gering toe, met slechts 0,1%. Dit staat in schril contrast met de groei van 3,2% in dezelfde periode van vorig jaar. Dit blijkt uit statistieken die zijn opgenomen in de laatste editie van de BRC–KPMG Retail Sales Monitor. Op like-for-like basis nam de omzet in februari af met 0,4%. In dezelfde periode van vorig jaar was sprake van een toename van 2,6%. Volgens directeur Helen Dickinson OBE van het British Retail Consortium heeft de vermeende toename in vertrouwen vanuit de consument niet geleid tot een hogere retailomzet. Wel gaf Dickinson aan dat aan het eind van de maand weer iets meer uitgegeven werd aan levensmiddelen en gezondheidsproducten. Deze uitgaven zijn volgens haar een direct gevolg van de zorgen omtrent het coronavirus.
Bron: esmmagazine.com 

Amazon van start in Nederland met duizenden winkels
Amazon heeft in Nederland zijn zesde platform binnen Europa opgezet. Volgens Amazon zijn er inmiddels al duizenden Nederlandse aanbieders op het platform aangesloten. "Met Amazon.nl zorgen we voor een service waar onze Nederlandse klanten al langer naar vragen, namelijk de mogelijkheid om op een Nederlandstalige site zowel lokale als internationale producten te kopen", aldus Amazon EU-directeur Alex Ootes in een verklaring.
Bron: dutchnews.nl 

VK: Iceland verminderd plastic verpakking met een derde
De Britse supermarktketen Iceland heeft zijn plastic verpakking in twee jaar tijd met een derde weten te verminderen. Op 10 maart publiceerde de keten zijn mijlpaal, twee jaar nadat het bedrijf beloofde zijn plastic afval aan te pakken. Naar eigen zeggen is Iceland nu goed op schema om de uiteindelijke doelstelling van totale verwijdering van plastic verpakkingen te behalen. Bij 74 diepgevroren kant-en-klaar-maaltijden zijn de zwarte plastic bakken vervangen door alternatieven van karton. Het zwarte plastic geldt als een materiaal dat met name moeilijk kan worden gerecycled. Ook diepgevroren taarten en desserts maken nu gebruik van kartonnen dozen. Verschillende groente- en fruitsoorten worden nu los aangeboden, in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van plastic folie.
Bron: edie.net

VS: ShopRite introduceert dieet-chatdienst
De Amerikaanse supermarktketen ShopRite is onder de naam Registered Dietitian Virtual Chat een programma begonnen, waarmee consumenten via een chatdienst vragen over gezonde voeding kunnen stellen bij een gediplomeerd diëtist. In plaats van dat een klant naar een winkel moet voor enige voedingsgerelateerde vragen, kan dit met het nieuwe programma nu vanuit huis gebeuren. De chatdienst is beschikbaar via de website van ShopRite. Via een pop-up-venster krijgt een gebruiker direct contact met een geregistreerde diëtist, die van 9 uur ’s morgens tot 5 uur 's middags aanwezig is. Als de diëtisten bezet zijn, kan een bericht worden achtergelaten waarna de diëtist zelf met de klant contact opneemt.
Bron: progressivegrocer.com 

Canada: Walmart werkt in Montreal samen met PenguinPickUp
Walmart heeft in de Canadese stad Montreal in samenwerking met PenguinPickUp een afhaaldienst opgezet. Zo'n twee jaar geleden werd door middel van een pilotproject in Ontario voor het eerst op deze manier met PenguinPickUp samengewerkt. Op dit moment zijn er in het netwerk van Walmart Canada zes locaties, waarop de afhaaldienst van PenguinPickUp voor handen is. Consumenten kunnen hun boodschappen bij een afhaalpunt klaar laten zetten via de site Walmart.ca. De afhaaldienst gaat uit van een minimum bestelling van $50 (€43,90). Het gebruik van de afhaaldienst kost $3 (€2,63) en $5 (€4,39) in het weekend.
Bron: canadiangrocer.com 

VS: Nieuwe CEO voor 99 Cents Only Stores
De Amerikaanse discounter 99 Cents Only Stores heeft een nieuwe CEO, die het bedrijf gaat leiden in de volgende fase van zijn reorganisatieplan. De nieuwe directeur is voormalig Cost Plus-CEO Barry J. Feld. Feld wordt tevens lid van de raad van bestuur van het bedrijf. Hij vervangt de interim-CEO Felicia Thornton, die als onderdirecteur bestuurslid zal blijven. 99 Cents Only Stores werd opgericht in 1982 als een retailer voor levensmiddelen. Het bedrijf vliegt grotendeels onder de radar. Zo worden er sinds 2017 geen financiële resultaten meer gepubliceerd. Het netwerk van de keten bestaat uit 400 winkels, die naar schatting 80% van hun totale omzet van $2,4mld (€2,1mld) genereren door middel van versproducten, dagelijks benodigdheden en andere artikelen die ook bij conventionele supermarkten te vinden zijn. 386 vestigingen van 99 Cents Only Stores zijn te vinden in Californië, Texas, Arizona en Nevada.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Walmart wil 500 nieuwe chauffeurs aannemen
Walmart is van plan om in 2020 zo'n 500 nieuwe chauffeurs aan te nemen. Op dit moment heeft de Amerikaanse retailgigant al een eigen wagenpark dat een recordomvang heeft bereikt. Hierdoor heeft Walmart zo'n 9.000 chauffeurs in dienst, maar dat is niet genoeg. Door de opmars van online retail en de steeds grotere omzet die Walmart hiermee genereert, heeft het bedrijf meer personeel nodig om bestelde boodschappen aan huis te leveren. Zowel aan de oostkust als aan de westkust moeten meer chauffeurs worden ingezet. Dit geldt met name voor staten als Washington, Pennsylvania, New Jersey en New York. Ook zal volgens Walmart Nevada een sleutelrol spelen voor de werving van nieuw logistiek personeel. Er is op dit moment sprake van een krapte in de Amerikaanse arbeidsmarkt voor vrachtwagenchauffeurs. Ook is er meer vraag naar logistieke middelen. Voor een retailer zijn vrachtwagenchauffeurs van cruciaal belang. De chauffeurs leveren goederen vanuit distributiecentra naar de 4.700 Walmartlocaties binnen het Amerikaanse netwerk.
Bron: finance.yahoo.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven