Früchte Eder GmbH

Gastronomieleverancier Niederbayern biedt een groeiend convenience-assortiment aan

In de gastronomie wordt het personeelstekort steeds duidelijker merkbaar. Hierdoor valt men des te vaker op deels verwerkte verse producten terug. Tegelijkertijd wil men ook in toenemende mate alles uit één hand afnemen. De komende jaren zal de branche zich noodgedwongen ontwikkelen tot een marktomgeving van aanbieders met een compleet assortiment, beweert Robert Eder, directeur van het gelijknamige bedrijf uit Niederbayern.


Een blik op de hoofdvestiging van Früchte Eder GmbH in Kirchham/Tutting Foto: Früchte Eder GmbH 

Früchte Eder GmbH is gevestigd in het hart van Niederbayern en levert overwegend aan de de hotellerie, gastronomie en aan grootverbruikers in een straal van circa 100 km, tot aan Deggendorf en Passau: convenience is één van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden van het Beierse bedrijf. "Sinds 2012 zetten we in toenemende mate in op versgesneden producten. Ons assortiment loopt uiteen van gesneden uien en wortelen evenals uien en wortelen in blokjes, tot aan gesneden en gemengde salades. We hebben deze slavarianten ook namen van omliggende dorpen gegeven.“


Een blik in de productiehal van het bedrijf / Foto: Früchte Eder GmbH

Personeelstekort en een compleet assortiment
Het personeelstekort in de gastronomie zal zich in de komende jaren steeds meer merkbaar maken, denkt Robert. "Daarom proberen we juist voor groenten en fruit een op maat gesneden convenience-assortiment aan te bieden, zodat de gastronoom het ook met minder personeel aankan. Naast dit gebrek aan arbeidskrachten is er een tweede tendens te zien: we bewegen ons in een marktomgeving waarin we binnen enkele jaren alles aan moeten bieden. Tot circa twintig jaar geleden kocht iedereen zijn producten bij verschillende gespecialiseerde winkels, inmiddels biedt een supermarkt het complete assortiment aan. Een soortgelijke trend zie ik ook in de groothandel: momenteel ben ik een fruithandelaar die daarnaast ook convenience producten aanbiedt. Binnen vijftien tot twintig jaar zal ik mij echter geleidelijk aan ontwikkelen tot een aanbieder van een compleet assortiment.“


Een deel van het convenience-palet wordt handmatig verwerkt / Foto: Früchte Eder GmbH

Het huidige convenience-portfolio van het middenstandsbedrijf omvat momenteel 480 producten, van aardappel- en uienproducten tot aan kant-en-klare salades. Alleen bij een standaardproduct zoals wortelen zijn er reeds veel verschillende manieren van snijden: "We bieden wortelstaafjes van 2 tot 5 mm aan en naast de gangbare oranje wortelen ook nog verschillende andere kleuren zoals geel, rood en paars. Daarmee hebben we bij wortelen alleen al circa vijfentwintig afzonderlijke producten."

Binnen de regio onderhoudt Früchte Eder GmbH nauwe contacten met de telers. Hoofdproducten, die veel afgenomen worden, neemt men via directe import uit het desbetreffende teeltgebied af, kleinere producten worden bijgekocht op de groothandelsmarkt in München. Aan het begin van de maand arriveerden bijvoorbeeld de eerste komkommers uit Nederlandse teelt in Niederbayern, aldus directeur Robert Eder (hier op de foto).

Geplande capaciteitsverdubbeling
De dienstverlening van Früchte Eder GmbH omvat verschillende kwaliteitsniveaus, het assortiment wordt simpelweg aan de betreffende clientèle aangepast. "We leveren aan verzorgingshuizen, maar bijvoorbeeld ook aan premium-gastronomen. We zijn slechts 6 km van Europa's grootste golfregio in Bad Griesbach verwijderd." Om ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de stijgende behoeftes van hun gastronomie- en groothandelsklanten, plant men momenteel een nieuwbouw op grote schaal. De huidige bedrijfscapaciteit op de bestaande vestiging bedraagt circa 10.000 m2. Als alles volgens plan verloopt, wordt hier binnen enkele jaren nog eens 10.000 m2 bijgebouwd, meldt de handelaar afsluitend.

Voor meer informatie:
Früchte Eder GmbH
Jürgen Hennhöfer
Simbacher Str. 11C
94148 Kirchham/Tutting
Tel.: +49 8533 91890-13
Fax: +49 8533 91890-29
E-mail : info@fruechte-eder.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven