Amazon’s nieuwe supermarkt

Spanje: Ricardo Álvarez benoemd tot nieuwe CEO DIA
DIA heeft aangekondigd dat Ricardo Álvarez is aangesteld als nieuwe CEO van de Spaanse afdeling van het bedrijf. Álvarez zal verantwoordelijk zijn voor het leiden van een nieuw reorganisatietraject voor het bedrijf. De aanstelling van Álvarez komt verder overeen met een strategie, waarbij wordt gefocust op lokale ondernemingen met ervaren teams. Volgens de CEO van de DIA-groep, Karl-Heinz Holland, heeft Ávarez een bewezen staat van dienst. "Hij heeft ambitieuze doelstellingen behaald met uitstekende resultaten en een duidelijke passie voor de klant. Met zijn ondersteuning en ervaring weet ik zeker dat we de veranderingen die dit bedrijf nodig heeft sneller door kunnen voeren."
Bron: esmmagazine.com 

Zuid-Afrika: SPAR heeft 5,4% meer kwartaalomzet
SPAR had in Zuid-Afrika in de periode van 18 weken tot 31 januari een toename in omzet van 5,4% tot ZAR39,79mld (€2,5mld). Volgens Spar was er sprake van een moeilijk begin van het nieuwe fiscaal jaar. Het bedrijf had een relatief zwakke positie in alle Afrikaanse markten waar SPAR actief is. In de Zuid-Afrikaanse thuismarkt steeg de omzet met 4,9%, waarbij de kernactiviteiten voor 6,1% meer omzet zorgden. De like-for-like-omzet steeg met 4,2% dankzij een trend waarin de prijzen stegen. Deze groei werd echter weer wat tegengehouden door de beperkte groei in volume.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Australië: Aldi biedt logistieke portfolio ter overname aan
Aldi wil in Australië een aantal onderdelen van zijn logistieke portfolio ter overname aanbieden en vervolgens deze leasen. Op deze manier wil de discountketen optimaal gebruik maken van de huidige commerciële vastgoedsector. Er is in deze sector meer vraag naar goede vaste activa dan dat er aanbod op de markt voor handen is. De portfolio van Aldi betreft vier distributiecentra aan de oostkust van Australië. Aldi heeft het vastgoedbedrijf JLL in de arm genomen om de vaste activa te verkopen. De vier faciliteiten hebben een gecombineerde waarde van AU$700mln (€433,3mln) en genereren een jaarlijks inkomen van AU$30mln (€18,6mln). Aldi zal naar alle waarschijnlijkheid gebruik willen blijven maken van de logistieke centra door middel van een leaseconstructie. De keten is sinds 2001 actief in Australië en heeft nu een netwerk van 554 winkels.
Bron: theurbandeveloper.com 

China: Alibaba brak opnieuw records in afgelopen kwartaal
Alibaba Group heeft in het afgelopen kwartaal zijn omzet toe laten nemen met 38%, mede dankzij het jaarlijkse kortingsevenement op 11 november. Ook heeft volgens CEO Daniel Zhang het bedrijf veel omzet kunnen genereren dankzij voortdurende investeringen in engagement met de gebruiker, zoals door middel van social media content. Daarnaast is de kwartaalomzet vanuit de activiteiten op het gebied van cloud-technologie voor het eerst tot boven de RMB10mld (€1,3mld) gestegen. De totale omzet steeg in het laatste kwartaal tot US$23,2mld (€21,4mld). Het netto inkomen steeg jaar op jaar met 56% tot $6,7mld (€6,2mld). De bruto winst steeg met 37%.
Bron: insideretail.asia 

Ahold-Delhaize en Philips werken samen via Kickstart AI
Ahold-Delhaize en Philips hebben de eerste afspraken aangekondigd voor hun gezamenlijke Kickstart AI-project. Het gezamenlijke initiatief is bedoeld om in Nederland onderzoek naar kunstmatige intelligentie te stimuleren. Het initiatief moet ertoe leiden dat hiermee de nieuwe generatie aan Nederlandse wetenschappers op AI-gebied wordt opgeleid. Het Kickstart AI-platform werd op 10 oktober 2019 aangekondigd. Ahold-Delhaize heeft onder andere Sebastian Schelter, Ph.D. aangetrokken, die op dit moment verbonden is aan het centrum voor datawetenschappen van de universiteit van New York. Ook is via het platform een expert van Philips, senior-wetenschapper Nicola Pezzotti, aangesteld bij de TU van Eindhoven.
Bron: aholddelhaize.com 

VK: Greggs opent afdelingen bij Asda
Klanten van bepaalde Asda-locaties kunnen binnenkort producten aanschaffen bij een afdeling van bakkersketen Greggs. Als onderdeel van een nieuwe overeenkomst worden door Greggs winkels-binnen-winkels geopend bij vijf Asda-vestigingen in Boldon, Corby, Huyton, Eastlands en Wigan. De eerste afdelingen gaan binnenkort van start. De afdelingen hebben het volledige assortiment van Greggs. Voor Asda is de samenwerking een manier om food-to-go-aanbod verder uit te breiden.
Bron: retailgazette.co.uk 

Sonae MC sluit zich aan bij Portugees anti-plastic initiatief
Sonae MC heeft zich aangesloten bij een Portugees initiatief tegen plastic afval. De bedoeling van het initiatief is om een circulaire economie met betrekking tot plastic tot stand te brengen binnen Portugal. Door bij het initiatief aan te sluiten volgt Sonae MC ook het eigen beleid met betrekking tot duurzaamheid. Zo is de supermarktketen erop gericht om meer prioriteit te geven aan duurzaam gebruik van plastic. Het Portugese plastic-initiatief heeft nu 23 leden, die samen werken aan het behalen van een aantal doelstellingen voor 2025. Zo wordt er een lijst gehanteerd van vormen van wegwerpplastic die als problematisch of onnodig worden gezien en wordt aan de hand van deze lijst dit plastic zoveel mogelijk verwijderd. Voor het eind van 2020 moet voor deze vormen van plastic een alternatief zijn gevonden. Verder willen de leden van het initiatief ervoor zorgen dat alle plastic verpakking voor 100% herbruikbaar, biologisch afbreekbaar of recyclebaar is. Minstens 70% moet kunnen worden gerecycled. Gemiddeld moet 30% van het plastic in nieuwe verpakking kunnen worden hergebruikt.
Bron: esmmagazine.com 

Couche-Tard verhoogt bod op Australische tankstationketen
Caltex Australia Ltd., de grootste tankstation- en buurtwinkelketen van Australië, heeft een vernieuwd bod tot overname gekregen van Alimentation Couche-Tard Inc. Volgens het Australische bedrijf komt het voorstel neer op AU$35,25 cash (€21,83) per aandeel, met vermindering van enig dividend dat door Caltex wordt uitgekeerd. Het vernieuwde voorstel zorgt ervoor dat Caltex een speciaal dividend aan aandeelhouders uit kan keren. Volgens Caltex is het nieuwe voorstel van het in Quebec gevestigde Alimentation Couche-Tard het laatste voorstel dat wordt geplaatst. Eerder bood Couche-Tard in december AU$34,50 (€21,36) per aandeel. In reactie hierop gaf Caltex aan dat dit aanbod neer zou komen op in totaal $7,7mld (€4,8mln), wat te weinig zou zijn. Daarvoor wees het bedrijf in oktober al een aanbod af van AU$32 (€19,81 per aandeel).
Bron: canadiangrocer.com 

Braziliaanse supermarktomzet stijgt in 2020 met 3,9%
De omzetgroei van Braziliaanse supermarkten wordt over 2020 geraamd op 3,9% ten opzichte van 2019. Dankzij het economisch herstel in Brazilië zal ook de mate van consumptie toenemen, zo meldt de lokale branchevereniging Abras. In 2019 nam volgens Abras de supermarktomzet toe met 3,62%, wat meer was dan de aanvankelijke prognose van 3%.
Bron: reuters.com 

VS: Walmart sluit Jet Black-bezorgdienst
Walmart gaat zijn bezorgdienst Jet Black sluiten. Jet Black maakte gebruik van tekstberichten, die door consumenten konden worden verstuurd om boodschappen te bestellen. Walmart is van plan om alles wat aan ervaring met Jet Black is opgedaan mee te nemen naar zijn kernactiviteiten op het gebied van e-commerce. Jet Black ging 18 maanden geleden van start als de eerste startup die was opgezet vanuit Walmart's Store No 8-afdeling. De bezorgdienst hanteerde een lidmaatschap van $50 (€46,12) per maand. Verder gebruikte de dienst naast tekstberichten ook stemactivatie van Apple en konden beelden van producten via tekstberichten worden verstuurd. De bestellingen werden verwerkt door een combinatie van automatisering en persoonlijke interactie met medewerkers. Bestellingen konden op de dag zelf worden bezorgd en konden worden voorzien van cadeauverpakking of persoonlijke kaartjes.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Amazon’s nieuwe supermarkt
Amazon werkt aan zijn eerste eigen supermarkt, die later dit jaar in de wijk Woodland Hills in Los Angeles zal worden geopend. De aanbouw wordt strikt geheim gehouden. Tot nu toe is bijna niemand er in geslaagd om een glimp te kunnen krijgen van hoe de nieuwe supermarkt van binnen er uit zal komen te zien. Op basis van oudere foto's van de locatie en documenten bij het stadsbestuur kan echter worden aangenomen dat de supermarkt vreemd genoeg vooral een conventionele indruk maakt.
Bron: bloomberg.com 

VS: Kowalski's opent vestigingen in winkelcentra
Kowalski's Markets, dat een netwerk heeft van 11 vestigingen in Minneapolis-St Paul, is van plan om supermarkten te openen binnen twee lokale winkelcentra. Het bedrijf heeft onlangs een leasecontract getekend voor een winkelruimte van iets meer dan 2.750 vierkante meter in een winkelcentrum in Roseville, Minnesota. De bouw van de supermarkt gaat volgend jaar van start, waarna de winkel aan het begin van 2022 zal worden geopend. Er wordt een soortgelijk leasecontract getekend voor een locatie in Edina, Minnesota. De aanbouw van deze locatie zal naar verwachting met 2022 worden voltooid. De Kowalski-locatie in Roseville zal iets groter zijn dan de huidige locatie en zal een eigen slijterij krijgen. Beide locaties werden eerder geleased aan de warenhuisketen Herbergers, die in 2018 ophield te bestaan.
Bron: grocerydive.com 

VS: Aldi opent twee winkels in Long Island, New York
Aldi plannen onthuld voor twee nieuwe vestigingen op Long Island in de staat New York. De winkels moeten in de eerste helft van het nieuwe jaar in bedrijf gaan. Aldi investeert meer dan $5mld (€4,6mld) in de renovatie van 1.300 oudere winkels en in het openen van nog eens honderden nieuwe winkels. Voor het einde van 2022 wil Aldi de derde grootste supermarkteten van de VS worden. De discountketen heeft al sinds 2011 winkels op Long Island in bedrijf. De nieuwe winkels zijn de eerste nieuwe vestigingen die sinds 2016 worden geopend. mogelijk zijn de geplande vestigingen een reactie op Lidl, dat deze zomer ook acht eigen vestigingen op het eiland wil openen. Met de twee nieuwe locaties komt het netwerk van Aldi op Long Island neer op acht winkels, met daarnaast nog eens zeven winkels verspreid over vier wijken in New York City.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Wegmans breidt thuisbezorging in Manhattan uit
Wegmans Food Markets breidt zijn mogelijkheden voor thuisbezorging uit in Manhattan. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het platform van Instacart. Het gebied dat via Instacart wordt bereikt straalt uit vanuit een Wegmans-locatie in Brooklyn. Alle postcodegebieden van Manhattan kunnen nu online bij Wegmans terecht. De betreffende winkel is tevens de eerste Wegmans-vestiging in New York City. De winkel is op 27 oktober in bedrijf gegaan en werkt al sinds 30 oktober samen met Instacart.
Bron: supermarketnews.com 

Amazon wint geding om contract met Amerikaanse leger
Een rechter heeft besloten in het voordeel van Amazon omtrent een contract met het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Amazon zou aanvankelijk in aanmerking komen voor een overeenkomst omtrent het leveren van cloud-technologie. Toen het Amerikaanse ministerie van Defensie echter toch besloot om met Microsoft samen te werken, spande Amazon een rechtszaak aan. Volgens Amazon heeft het ministerie toegegeven aan druk vanuit president Trump. Donald Trump heeft vaker in de clinch gelegen met Amazon-CEO Jeff Besos, die onder andere de eigenaar is van het kritische nieuwsblad Washington Post. Amazon heeft bij de rechtbank een verzoek gedaan om het zogeheten Joint Enterprise Defense Infrastructure-contract met Microsoft te blokkeren. Dit conctravt zal over 10 jaar een waarde hebben van $10mld (€9,2mld).
Bron: bbc.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven