Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Meer omzet tijdens kerst voor grote Ierse retailers

Japan: Seven & i heeft gelijke jaaromzet
Seven & i had met een toename van 0,1% een jaaromzet die nagenoeg gelijk bleef. De totale omzet kwam daarmee neer op JPY9,0bln (€74,2mln). De winst steeg jaar op jaar met 4,9% tot JPY319mld (€2,6mld). De omzet van het buurtwinkelnetwerk binnen de Japanse markt steeg met 1,2% tot JPY733,7mld (€6,0mld). De vergelijkende winkelomzet daalde over het gehele jaar met 0,1%. Het klantenverkeer nam af met 2,5%, hoewel de gemiddelde uitgave per klant ook met 2,5% toenam. De grootste supermarktketen van Seven & i, Ito-Yokado, had een afname in omzet, wat een significante invloed had op de totale supermarktomzet van het bedrijf. Deze daalde met 2,8% tot JPY1,37bln (€11,24mld).
Bron: retailanalysis.igd.com 

Coviran breidt uit in Portugal
De Spaanse coöperatie Coviran heeft in de periode van september tot december 2019 vier nieuwe filialen geopend in Portugal. Daarmee kwam het Portugese netwerk van Coviran aan het einde van 2019 op 283 vestigingen te staan. De nieuwe supermarkten bevinden zich in Santarém, Porto, Setúbal, en Lissabon. Op dit moment is Coviran aanwezig in zowel 18 Portugese districten als op de autonome eilanden van de Azoren en Madeira. De keten heeft binnen de Portugese retailsector een marktaandeel van 0,88%.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Midcounties Co-op meldt kerstomzet
Co-op Midcounties, de grootste zelfstandige coöperatie van het Verenigd Koninkrijk, had in december een toename in omzet bij supermarkten van 3,3% op like-for-like basis. De toename in omzet wordt vooral verklaard door het verbeterde seizoensassortiment. In dit assortiment was een recordvolume aan lokale producten aanwezig. Volgens Midcounties Co-op was kerstavond de drukste dag ooit. Midcounties Co-op heeft een netwerk van 180 buurtwinkels en 45 grotere supermarkten in het midden en zuiden van Engeland. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf beter gepresteerd dan de rest van de Britse supermarktsector. De omzet van de totale supermarktsector nam in de periode van 12 weken tot het einde van 2019 toe met slechts 0,2%, als wordt uitgegaan van de bevindingen van het marktonderzoeksbureau Kantar.
Bron: talkingretail.com 

China: CR Vanguard komt met nieuw digitaal format
CR Vanguard heeft in China onder de naam Vanguard MART een nieuw digitaal format geïntroduceerd. Consumenten hebben via Vanguard MART meerdere betaalmethodes tot hun beschikking, variërende van conventionele kassa's tot zelfscan mogelijkheden, mobiele betaalmethodes en betaling door middel van gezichtsherkenning. De winkel maakt gebruik van elektronische labels, waarmee winkelmedewerkers door codes te scannen direct de prijzen aan kunnen passen. Om offline en online retail beter met elkaar te integreren maakt Vanguard MART gebruik van een eigen app. Via deze app zijn tussen de 3.000 en 5.000 verschillende producten beschikbaar. Consumenten kunnen via de app online bestellen en deze binnen een uur aan huis laten leveren, mits de consument binnen een straal van 3 km van de winkel woont. Verder maakt Vanguard MART gebruik van de online platforms Meituan, Ele.me en JDDJ.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Grote Ierse retailers hebben meer omzet tijdens kerst
De grootste retailers van Ierland zagen in de periode van 12 weken tot 29 december hun omzet toenemen, aldus de laatste marktcijfers van Kantar. Dunnes Stores behield zijn positie als grootste supermarktketen van Ierland, met een marktaandeel van 23,6%. In de periode van 12 weken tot 29 december had Dunnes een toename in omzet van 4,1%. Op de tweede plaats staat Tesco, met een marginale toename in omzet van 0,1%. Tesco heeft in Ierland nu een marktaandeel van 22,0%. Op de derde plaats staat SuperValu met een marktaandeel van 21,8% en een omzettoename va 1,4%. De grootste toename in omzet was te zien bij Aldi, met 6,3%. Aldi heeft nu een marktaandeel van 11,3%. Lidl behaalde tijdens de kerstdagen zijn grootste marktaandeel tot nu toe met 10,9%.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Asda publiceert 2019 Gender Pay Report
De Britse supermarktketen Asda heeft zijn Gender Pay rapport voor het jaar 2019 gepubliceerd. Jaarlijks moeten grote Britse bedrijven een rapport publiceren met betrekking tot salariëring en gender. Op de Gender Pay site van de Britse overheid zijn de resultaten van het rapport te zien. Daaruit blijkt dat de mediaan in de verschillen in lonen voor mannen en vrouwen bij Asda neerkomt op 6,5%. Dat is 1,1% minder in vergelijking met 2018 en 10,8% minder in vergelijking met het nationale gemiddelde van 17,3%. Sinds 2017 is de mediaan in de verschillen in salariëring voor mannen en vrouwen bij Asda afgenomen met 2,4%. Het gemiddelde verschil in lonen tussen mannen en vrouwen in relevante functies bij Asda is 11,1%. Ten opzichte van 2017 is dat een vermindering van 1,3%. Het is ook 4,1% minder dan het Britse gemiddelde van 16,2%. 84% van alle Asda-werknemers werkt aan de hand van een uurloon. De mediaan in het verschil in lonen voor mannen en vrouwen is hier 0%. 36% van alle senior-posities in Asda wordt vervuld door vrouwen. Bij het aantal junior-functies is dat aandeel 74%.
Bron: corporate.asda.com 

1,4% meer FMCG-omzet in Italië in 2019
De Italiaanse omzet voor zogeheten Fast Moving Consumer Goods (FMCG) is in 2019 jaar op jaar met 1,4% toegenomen. Dit blijkt uit statistieken die zijn opgenomen in de meest recente versie van het Nielsen Total Store-onderzoek. Nielsen analyseerde de omzet van levensmiddelen, huishoudproducten, producten voor persoonlijke verzorging en andere non-food categorieën. In de categorie voor levensmiddelen was sprake van een omzetgroei van 1,8%. De omzet van huishoudelijke artikelen, producten voor persoonlijke verzorging en andere non-food producten nam met 0,3% af. Het onderzoek van Nielsen bracht verder aan het licht dat in het zuiden van Italië de totale winkelruimte van hypermarkten en zelfstandige supermarkten met 32.000 vierkante meter afnam. Bij discountketens in deze regio was juist sprake van een toename in winkelruimte van 38.000 vierkante meter. Het discountsegment had met name positieve resultaten behaald op het gebied van versproducten. Versproducten zijn goed voor 88% van de omzetgroei binnen dit marktsegment. Onder deze producten vallen onder andere groente en fruit, kaas, vleeswaren en delicatessen.
Bron: esmmagazine.com 

Zuid-Afrika: Massmart saneert mogelijk 1.440 banen
Het Zuid-Afrikaanse Massmart Holdings is van plan om een aantal winkels te sluiten. Het plan kan mogelijk leiden tot het saneren van 1.440 banen. Massmart, waarvan het Amerikaanse Walmart de grootste aandeelhouder is, had in augustus 2019 zijn eerste halfjaar sinds 20 jaar waarin met verlies werd gedraaid. De trage economische groei, hoge werkloosheidscijfers en stijgende kosten voor het levensonderhoud hebben in Zuid-Afrika ertoe bijgedragen dat de koopkracht van de consument achteruit is gegaan. Massmart heeft aangegeven dat er begonnen is met overleg met vakbonden en andere aandeelhouders omtrent de sluiting van maximaal 34 winkels. Deze winkels zijn geselecteerd op basis van een evaluatie, waaruit bleek dat ze ondermaats hebben gepresteerd.
Bron: reuters.com 

Japan: Aeon benoemt eerste nieuwe directeur sinds 23 jaar
De Japanse retailgigant Aeon heeft voormalig onderdirecteur Akio Yoshida aangesteld als nieuwe directeur. Yoshida zal per 1 maart in zijn nieuwe functie aantreden. Hij volgt daarmee Motoya Okada op, die persoonlijk betrokken was bij de oprichting van de retailgroep. Okada zal de functie van CEO blijven vervullen en zal voorzitter worden van de raad van bestuur. Aeon is van plan om onder het nieuwe bestuur zijn online omzet te verbeteren en om andere digitale processen in te zetten. Het bedrijf heeft te maken met felle concurrentie van met name buurtwinkelketens en speciaalzaken zoals de keten Fast Retailing Co.
Bron: japantimes.co.jp 

Spanje: Mercadona investeert in online activiteiten
De Spaanse supermarktketen Mercadona gaat dit jaar verder met investeringen in het moderniseren van zijn best lopende vestigingen. Ook investeert het bedrijf in het uitbreiden van zijn online thuisbezorgdienst. Op dit moment wordt het grootste deel van alle online geplaatste bestellingen geleverd vanuit conventionele supermarkten. In mei 2018 heeft Mercadona zijn eerste distributiecentrum voor online retail opgezet. Dit eerste logistieke centrum kwam in Valencia te staan, waarna werd uitgebreid naar Barcelona. Op dit moment wordt een nieuw distributiecentrum opgericht in Madrid. Volgende projecten voor online thuisbezorging worden opgezet in Alicante en Sevilla. Op dit moment genereert Mercadona met online retail een maandomzet van meer dan €2mln.
Bron: euroweeklynews.com 

VS: Albertsons bereidt opnieuw beursgang voor
Albertsons is volgens anonieme bronnen opnieuw van plan om een beursgang te maken. Partijen die vijftien jaar geleden in Albertsons hebben geïnvesteerd zoeken via de aandelenbeurs naar een manier om hun investering terug te winnen. Albertsons, dat onder andere de ketens Safeway en Jewel-Osco in beheer heeft, verwacht in de komende weken tot een besluit te komen over een mogelijke nieuwe beursgang. De beursgang zou volgens een van de anonieme bronnen een waarde op Albertsons plaatsen van rond de $19mld (€17,1mld). Ook gaf een van de bronnen aan dat het bedrijf bezig is om zijn IPO-documenten te herzien. Deze documenten zijn in vertrouwen overgedragen aan de Securities and Exchange Commission. Als Albertsons daadwerkelijk een beursgang maakt, zou dit een van de grootste ontwikkelingen voor de aandelenmarkt van dit jaar zijn. Het zou een mogelijkheid geven voor het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management LP om zich uit Albertsons terug te trekken. Cerberus richtte in 2006 aan de hand van een aantal zakelijke overeenkomsten Albertsons op. Volgens de anonieme bronnen wordt juist nu gekeken naar een beursgang, omdat de positie van het bedrijf dankzij verbeterde prestaties, een solide markt en een positieve economie sterk staat.
Bron: foxbusiness.com 

VS: Nielsen neemt start up voor retailanalyse over
Nielsen Global Connect heeft de startup Precima overgenomen. Precima is gespecialiseerd in de analyse van retailstrategieën en behoorde voorheen toe aan Alliance Data Systems. Door de overname kan Nielsen zijn eigen retailafdeling uitbreiden. Precima heeft een software-platform ontwikkeld, dat gebruik maakt van technologie op basis van kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Het platform kan door retailers worden gebruikt om een sterkere planning te maken met betrekking tot verschillende bedrijfsprocessen, zoals marketing, prijsstrategieën, inventarismanagement en samenwerking met leveranciers. Door de overname krijgen cliënten van Nielsen Global Connect toegang tot dit platform en andere diensten van Precima, zoals software voor retailanalyse. Alle werknemers van Precima komen als de overname eenmaal is afgerond in dienst bij Nielsen Global Connect. Het merk van Precima wordt veranderd in "Precima, a Nielsen company". Verder zal Nielsen Global Connect van Nielsen worden afgesplitst als een afzonderlijk bedrijf. Deze afsplitsing zal ergens in het komende jaar worden voltooid.
Bron: marketingdive.com 

VS: Safeway, Save Mart, Food Maxx maken aanschaf van Bitcoins mogelijk
Het in financiële blockchaintechnologie gespecialiseerde bedrijf Coinme heeft in de omgeving van Sacramento bij supermarkten een groot aantal verkooppunten voor Bitcoins mogelijk gemaakt. Via afdelingen van de kioskketen Coinstar zijn de verkooppunten te vinden bij supermarkten van de ketens Safeway, Save Mart en Food Maxx. Volgens Coinme vormen de afdelingen het grootste netwerk voor de aanschaf van Bitcoins in de omgeving. 
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Albertsons sluit Randalls-winkels in Texas
Albertsons gaat vijf Randalls-filialen sluiten in de omgeving van Houston, Texas. De executieverkoop van de locaties vindt op 15 januari plaats, waarna naar verwachting met 15 februari de winkels zullen worden gesloten. De winkelsluitingen leiden tot het ontslag van ongeveer 365 werknemers.
Bron: progressivegrocer.com 

Amazon wil Microsoft blokkeren via rechtbank
Amazon.com Inc is van plan om via een rechtszaak plannen van Microsoft Corp tijdelijk te blokkeren. Microsoft is van plan om aan een project voor cloudtechnologie ter waarde van $10mld (€9,0mld) te werken in opdracht van het Pentagon. Amazon was echter eerder in beeld als favoriet voor dit contract. Amazon wil nu op 24 januari een tijdelijke beperking aanvragen, waarna op 11 februari vanuit een federale rechtbank hierover uitspraak zal worden gedaan. Amazon verwijt president Trump van het uitvoeren van onredelijke druk en vooringenomenheid, waardoor het contract door het Amerikaanse ministerie van Defensie naar Microsoft is gegaan. Het Ministerie van Defensie ontkent de aantijgingen van Amazon en geeft aan dat de keuze voor Microsoft zonder enige invloed van buitenaf is genomen.
Bron: reuters.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven