De staking gaat door: sombere sfeer in Rungis

Vincent Berlemont, communicatie- en marketingmanager bij Desmettre, een AGF grossier in Rungis, bevestigt dat de markt voor alle producten momenteel erg rustig is. “Sinds begin december zien we een omzetdaling van 5% in vergelijking met 2018 en een margedaling van 7%: ongeveer 200 ton minder. Er zijn momenteel minder klanten in Rungis dan normaal. De meeste wegen zijn geblokkeerd, meestal al vanaf vroeg in de ochtend. Sommige klanten zijn er al om 3 uur ’s ochtends, dan gaat de markt open. Ze vertrekken meestal meteen daarna om files te vermijden.”

Volgens Vincent komen de klanten niet alleen naar Rungis omdat de consumenten vanwege de stakingen en transportproblemen niet naar de winkels of de markten gaan maar ook vanwege het weer. “De situatie is zoals die is door de staking, maar het weer speelt ook een belangrijke rol. Het is koud en vochtig, er zijn overstromingen in veel regio's van Frankrijk, zodat mensen minder naar de markten gaan. Klanten kopen minder.

Ook de leveranciers zijn getroffen en ongelukkig over de situatie omdat de producten als gevolg van de situatie niet zo snel verkopen. Daarnaast is het leveren van de producten moeilijk omdat de wegen geblokkeerd zijn. ”

Parijse winkels worden flink geraakt
Een andere groothandelaar in Rungis zegt dat de impact vooral erg groot is voor Parijse winkels. “Veel van onze klanten zijn gevestigd in de leukere wijken van Parijs. Daar zijn ook de demonstranten te vinden, dus het is niet mogelijk om de producten daar naartoe te vervoeren. Mijn klanten hadden een heel slecht weekend en maken zich zorgen over het aanbod voor de kerstvakantie.”

De groothandel voegt hier nog aan toe dat de consumenten Parijs nauwelijks in kunnen om hun boodschappen te doen. “Degenen die een auto hebben doen dit buiten Parijs. Daarom zijn de activiteiten van onze klanten buiten Parijs vrij dynamisch. Zij worden niet beïnvloed. In de buitenwijken werkt men in sommige winkels zelfs veel meer dan normaal.”

Prijzen worden flink verlaagd
"In Rungis is de sfeer somber," vertelt een Nederlandse exporteur. “De stakingen zijn al 13 dagen aan de gang. De activiteiten op de markten en in de horeca zijn erg kalm en dit treft de groothandelaren. De Rungis-markt is allesbehalve dynamisch en vanwege de kleinere consumptie zijn er zeer weinig kopers. In een poging de voorraden toch te verkopen, worden de prijzen van de producten flink verlaagd.

Voor groothandelaren is de situatie erg moeilijk. Sommigen van hen zien hun omzet over deze periode met 50% dalen, terwijl meestal de consumptie vóór de vakantie juist dynamisch zou moeten zijn.”

De protesten zullen naar verwachting doorgaan in Parijs en in heel Frankrijk en de hele situatie zal waarschijnlijk ook nog na de vakantie doorgaan.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.