Metro in overleg met X+Bricks voor overname Real

Noorwegen: Spar verlaagt prijzen van papieren draagtassen
Spar heeft in Noorwegen aangekondigd de prijzen van papieren boodschappentassen te verlagen. Hiermee wil de keten consumenten aanmoedigen te kiezen voor het milieuvriendelijke alternatief voor plastic tassen. De prijs van de papieren tassen is even hoog als die van plastic tassen. Volgens het hoofd van marketing van de Noorse tak van Spar, Martin Munthe-Kaas, zijn in alle winkels eco-tassen, papieren tassen en plastic tassen te vinden.
Bron: esmmagazine.com 

Australië: Woolworths opent duurzame supermarkt in Melbourne
De Australische supermarktketen Woolworths heeft in Burwood in het oosten van Melbourne zijn meest duurzame supermarkt ooit geopend. De winkel bevindt zich in het nieuwe Burwood Brickworks Shopping Centre. De vestiging maakt gebruik van 100% duurzame energie en is opgebouwd aan de hand van de strenge richtlijnen voor duurzaamheid van de zogeheten Living Building Challenge.
Bron: miragenews.com 

Duitsland: Metro in overleg met X+Bricks voor overname Real
Metro is een exclusief overleg aangegaan met een consortium onder leiding van de vastgoedinvesteerder X+Bricks. Onderwerp van dit overleg is de mogelijke overname van de hypermarktketen Real van Metro. Eerder was Metro soortgelijke gesprekken aangegaan met een ander consortium onder leiding van het vastgoedbedrijf Redos Real Estate, dat sinds mei de voornaamste kandidaat leek om Real over te nemen. Deze gesprekken zijn echter gestaakt. Metro wil het overleg met het einde van januari afronden. Als het consortium onder leiding van X+Bricks inderdaad het noodlijdende Real over gaat nemen, krijgt Metro mogelijk een netto bedrag van €500mln.
Bron: reuters.com 

VK: Sainsbury's opent "doneerwinkel"
Sainsbury's gaat in Londen een zogeheten "Giving Store" openen. De bedoeling van de winkel is dat mensen hier langskomen om boodschappen te kiezen, waar vervolgens voor wordt betaald met waardebonnen. Daarna worden de producten gedoneerd aan mensen in nood. De winkel is een reactie op een onderzoek van Sainsbury's naar de effectiviteit van campagnes voor goede doelen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat zo'n 10 miljoen volwassen consumenten zijn vergeten iets aan goede doelen te doneren, ondanks dat ze wel in hun omgeving hadden laten weten dit van plan te zijn (40%). De meest voorkomende redenen die hiervoor naar voren kwamen, waren geldgebrek (27%) en dat de prioriteit aan andere zaken werd gegeven (29%).
Bron: about.sainsburys.co.uk 

Rusland: Magnit levert goederen direct vanaf vers-platform
Magnit is begonnen met een pilotproject in Volgograd en Penza om de leveringstijden van versproducten in te korten. Het project omvat 100 vestigingen, die gebruik maken van een nieuw concept voor logistiek. Onder dit concept zijn de 100 buurtwinkels onderverdeeld in drie zones. De eerste zone betreft retailvestigingen die zich op minder dan 100 km van distributiecentra bevinden. Deze vestigingen zijn te vinden in grote steden en kleinere voorsteden. De tweede zones betreffen buurtwinkels die in woonwijken te vinden zijn en op meer dan 100 km van distributiecentra zijn verwijderd. Dit betreffen vestigingen in steden en dorpen met een inwonertal van meer dan 100.000. De derde zone komt neer op winkels die afgelegen liggen en ook grote afstanden tussen de verschillende vestigingen zelf hebben. Deze winkels bevinden zich met name in de noordelijke regio's van Rusland.
Bron: a-ipp.ru 

Gourmet Market breidt uit in Thailand
The Mall Group, dat in Thailand verantwoordelijk is voor de keten Gourmet Market, gaat meer dan THB1mld (€29,8mld) investeren in zowel de eigen onderneming in Bangkok als in voorsteden van deze Thaise hoofdstad. Het bedrijf steekt THB350-500mln (€10,4mln tot €14,9mln) per jaar in de aanbouw van nieuwe Gourmet Market-locaties buiten winkelcentra. Nog eens THB200mln (€6,0mln) wordt geïnvesteerd in het renoveren van twee Home Fresh Mart-winkels tot Gourmet Market-vestigingen. Deze twee winkels moeten in 2021 weer worden heropend. "We zullen niet langer nog onze supermarkten openen onder het merk Home Fresh Mart. In plaats daarvan richten we ons op het premium-supermarktmerk Gourmet Market", aldus onderdirecteur Chairat Petchdakul. "De concurrentie in de supermarktsector is erg fel. We hebben niet alleen te maken met directe concurrenten, maar ook met retailers die via hypermarkten, buurtwinkels en e-commerce werken."
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: Tesco overweegt uit Azië terug te trekken
Tesco overweegt om zich verder terug te trekken uit Aziatische markten. De Britse retailer is begonnen met een evaluatie van zijn activiteiten in Azië, die mogelijk zal leiden tot een besluit tot verkoop van zijn Thaise en Maleisische afdelingen. Tesco bevindt zich op dit moment in het vijfde jaar van zijn reorganisatieplan, dat is opgesteld door CEO Dave Lewis. In oktober gaf Lewis aan dat dit plan volledig was voltooid en dat hij in de zomer van 2020 af wilde treden. 
Bron: reuters.com 

Australië: Woolworths begint aan uitbreiding DC in Townsville
Woolworths en de in Queensland gevestigde aannemer Spaceframe zijn begonnen met de uitbreiding van het huidige regionale distributiecentrum in Townsville. De uitbreiding vindt plaats door middel van een investering van AU$12mln (€7,4mln). Het verbeterde distributiecentrum moet ervoor zorgen dat het hele jaar rond de omliggende vestigingen van Woolworths beter kunnen worden bevoorraad. Als de uitbreiding eenmaal is voltooid, zal de faciliteit met 10.000 vierkante meter twee keer zo groot zijn dan voorheen. Daarmee wordt het logistieke centrum het grootste in zijn soort in North Queensland. Ook worden 30 permanente banen bij het centrum gecreëerd.
Bron: miragenews.com 

Thailand: Big C onthult plannen voor 2020
Het Thaise Big C is van plan om THB6,5mld (€193,6mln) te investeren in uitbreidingen i zowel de thuismarkt als in het buitenland. THB5,5mld (€163,8mln) wordt gebruikt om in 2020 vijf tot zeven nieuwe Big C-hypermarkten te openen, in combinatie met 300 tot 400 Big C-buurtwinkels. Nog eens  THB500mln (€14,9mln) wordt gebruikt voor IT-faciliteiten. Ook gaat de retailgroep de mogelijkheden onderzoeken voor stadscentra, om zo meer inkomen te genereren door middel van leasebare ruimtes. Het eerste stadscentrum krijgt een oppervlak van tussen de 3.000 en 5.000 vierkante meter. Verder wil Berli Jucker, de eigenaar van Big C, THB1mld (€29,8mln) investeren in het openen van drie Mega Market-groothandelszaken in Vietnam. Het netwerk van Mega Market zou daarmee neerkomen op 21 vestigingen.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Cencosud heeft wisselvallig resultaat in derde kwartaal
Het Colombiaanse Cencosud had in het derde kwartaal met zijn supermarktsegment een omzet van 1,67 biljard Chileense peso's (€1,87mld). Jaar op jaar is dat een toename van 0,6%. De beperkte groei kwam tot stand door de omzet in Argentinië, Chili en Colombia, maar werd ook tegengehouden door tegenvallende resultaten in Brazilië en Peru. Bij een constante wisselkoers zou de omzet zijn toegenomen met 6,9%, wat illustreert hoe de Argentijnse en Colombiaanse perso'd in waarde zijn verminderd ten opzichte van de Chileense peso.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Walmart de Mexico had beste vergelijkende winkelomzet in november
Walmart de Mexico had in november jaar op jaar een toename in vergelijkende winkelomzet van 6,9%. Daarmee was november voor Walmex qua omzet de sterkste maand van het jaar 2019. De totale omzet nam in november met 8,4% toe. De omzet stond in november op 61mld peso's (€2,9mld).
Bron: reuters.com 

Amazon is snelste en grootste pakketbezorger ter wereld
Amazon is het grootste logistieke bedrijf ter wereld. Ook is Amazon de snelste pakketbezorger van de VS. Volgens het handelsblad Supply Chain Dive is Amazon bijna onoverwinnelijk op het gebied van logistiek. Het handelsblad baseert zich hierbij op statistieken van Rakuten, een Japanse online retailer die ook wel het Amazon van Japan wordt genoemd. Amazon heeft op dit moment 390 logistieke centra, 50 vliegtuigen, 300 vrachtwagens en 20.000 bestelwagens tot zijn beschikking. Er zijn 648.000 logistieke medewerkers in dienst, wat ongeveer 50% meer is dan FedEx (450.000) of UPS (481.000). Amazon voert zodoende ongeveer 45% van zijn bezorgingen zelf uit.
Bron: retaildetail.eu 

VS: Alfalfa’s Local Market opent bedrijfsbroedplaats
Alfalfa’s Local Market, een zelfstandige supermarktketen met twee vestigingen in Boulder en Louisville in Colorado, heeft een eigen bedrijfsbroedplaats geopend. Het centrum voor beginnende ondernemers is opgezet bij de vestiging in Boulder en bestaat onder andere uit een kantoor en een ontmoetingsruimte. Het centrum werkt onder de naam Alfa Brands Co-Working Space en geeft lokale ondernemingen de gelegenheid om producten te ontwikkelen voor het marktsegment voor natuurlijke producten. Alfalfa's Local Market is als supermarktketen gespecialiseerd in biologische en natuurlijke producten. De keten heeft in zijn assortiment meer dan 4.000 lokale producten.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Internationale handelaren gebruiken B2B-platform van OroCommerce
Oro, Inc., het bedrijf achter het B2B-ecommerce-platform OroCommerce, heeft bekend gemaakt dat een aantal internationale leveranciers en supermarktketens van het platform gebruik gaat maken. De nieuwe klanten van OroCommerce zijn samen goed voor een omzet van meer dan $18mld (€16,3mld). De meeste van deze bedrijven zijn op OroCommerce overgestapt omdat de eerder gebruikte platformen de veranderende behoeftes van de markt niet bij konden houden. Een aantal van de nieuwe klanten is de in Singapore gevestigde supermarktketen Fairprice, die een jaaromzet heeft van $3mld (€2,7mld).
Bron: prnewswire.com 

VS: UNFI sluit overeenkomst voor verkoop Shoppers Food-winkels
United Natural Foods, Inc. (UNFI) heeft een overeenkomst gesloten om 13 van zijn 43 Shoppers Food & Pharmacy-vestigingen van de hand te doen. De vestigingen worden verkocht aan drie verschillende supermarktketens. Alle overdrachten zullen rond ergens tussen medio december en het einde van februari 2020 worden afgerond. De winkels die nu nog onder het merk Shoppers actief zijn, zullen opruimingsacties voor hun overgebleven inventaris houden en vervolgens worden gesloten, voordat ze heropend worden onder het nieuwe beheer. Ook gaat UNFI nog eens vier Shoppers-vestigingen sluiten, waarbij wordt verwacht dat de sluitingen rond het einde van januari 2020 plaats zullen vinden. UNFI heeft ervoor gekozen om het leasecontract van drie van deze locaties niet te verlengen. Het contract van de vierde locatie wordt in overeenkomst met de verhuurder geannuleerd.
Bron: prnewswire.com 

VS: Dollar General wil assortiment uitbreiden met AGF
De Amerikaanse keten Dollar General wil in het komende jaar het eigen assortiment aanvullen met meer gezonde producten, zoals verse groente en fruit. Op dit moment wordt er verse AGF aangeboden in 600 winkels in het netwerk van Dollar General. Dit aantal zal met bijna 50% worden vergroot in het komende jaar. Het assortiment aan verse groente en fruit wordt uitgebreid naar 250 winkels onder het GD Fresh-programma. In het afgelopen kwartaal had Dollar General een sterke groei laten zien, die volgens het bedrijf dankzij het aanbod aan verse levensmiddelen in 2020 verder door zal zetten. De keten heeft aangegeven dat levensmiddelen goed waren voor 10% meer omzet in het afgelopen kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.
Bron: skystatement.com 

VS: Publix breidt GreenWise-concept uit
Publix heeft onlangs in South Carolina een nieuwe vestiging geopend onder het GreenWise-format. Dit format werd in 2018 vernieuwd om het beter aan te laten sluiten op de trends van vandaag de dag. De nieuwe winkel is geopend in Lexington en is de tweede GreenWise-winkel in deze Amerikaanse staat. De GreenWise-winkel heeft een oppervlak van 1.988 vierkante meter en bevat naast een assortiment met unieke en lokale producten ook een openbare ruimte, waar evenementen kunnen worden georganiseerd. Het concept van GreenWise legt de nadruk op natuurlijke en biologische producten. De verschillende afdelingen van de winkel zijn verdeeld onder simpele namen als "EATS" en "CARE" ("ETEN" en "ZORG").
Bron: retailanalysis.igd.com 

VS: C&S breidt uit in Oregon
C&S Wholesale Grocers Inc. gaat met een nieuw centrum uitbreiden in Troutdale, Oregon. De nieuwe faciliteit moet met de zomer van 2020 in bedrijf gaan en vervolgens producten leveren aan retailklanten in deze regio. Op dit moment werkt de in New Hampshire gevestigde groothandelaar al met enkele retailpartners in deze omgeving. 
Bron: progressivegrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven