Stormen teisteren opnieuw de gewassen in Murcia

Uitstel van de oogst in Spanje door zware regenval

Zware regenval eiste opnieuw de hoofdrol op in de Spaanse provincies Murcia, Alicante, Valencia en in andere gebieden van de Spaanse Levante, waar het weer de velden geen wapenstilstand lijkt te gunnen. Nog niet zo lang geleden zette de storm van het type DANA hele gebieden in de regio onder water. De bladgroenten werden toen het zwaarst getroffen.

Op dat moment, in september, was men nog grotendeels bezig met de aanplant van de winterbladgroenten. De schade was aanzienlijk maar zorgde veeleer voor een uitstel van het start van het exportseizoen en enkele gaten in de productie. Nu was de teelt echter net op kruissnelheid gekomen...

"De zwaarste regen viel in de vroege ochtend van maandag op dinsdag en de dagen erna bleef het regenen. We waren gedwongen de oogst anderhalve dag stil te leggen omdat we de velden niet op konden. Sommige percelen stonden blank door zoveel water in zo'n korte tijd, tussen 80 en 130 liter per vierkante meter, afhankelijk van het gebied. Beetje bij beetje kunnen we de velden weer betreden om van dichtbij de situatie te gaan bekijken en een balans op te maken", zegt Ginés Navarro van de verkoopafdeling van het in Murcia gevestigde Agridemur, gespecialiseerd in de teelt van bladgroenten en salademixen.

Net als dit bedrijf hebben de meeste telers in Campo de Cartagena, het gebied dat bekend staat om zijn slateelt en andere bladgroenten, de oogst moeten stilleggen. Ook in andere gebieden zoals de Guadalentín-vallei, Pulpí en Águilas heeft het volop geregend, al was het dan minder krachtig.

"Omdat we moesten stoppen met oogsten, hebben we op dit moment vertraging bij het laden van de groenten om aan de bestellingen te voldoen. Het zal ons toch wel enkele dagen kosten om het achterstallige werk in te halen,” voegt de teler en exporteur toe. "Gelukkig is de vraag naar sla momenteel niet erg hoog. De komende dagen kunnen de bestellingen wel toenemen, maar we verwachten toch geen grote pieken. De afgelopen 8 jaar hebben de vooraf vastgestelde programma's van de retail immers aan belang gewonnen."

"Vorige week waren we net verlost van een periode van meer dan 17 opeenvolgende dagen van sterke wind waardoor we niet op het veld konden werken zoals we wel hadden gewild. De weersomstandigheden maken het ons echt niet gemakkelijk dit jaar", zegt Ginés Navarro afsluitend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.