Vier nieuwe Agrico-rassen op de Nederlandse Rassenlijst

Agrico presenteert nieuwe rassen tijdens jaarlijkse rassenshow

Op 7 en 8 november hield Agrico haar jaarlijkse rassenshow bij het researchbedrijf in Bant. Tijdens deze show presenteerde de coöperatie haar nieuwe rassen, lichtte ze drie andere jonge 'spotlightrassen' uit en organiseerde ze kennissessies tijdens de show voor haar afnemers. 'Professionaliteit in de keten' stond hierin centraal.


De kwekers van de vier nieuwe Agrico-rassen en Agrico directeur Jan van Hoogen (foto's door Klaas Eissens)

Nieuw op de rassenlijst
Tijdens de show presenteerde Agrico de volgende vier nieuwe Agrico-rassen op de Nederlandse Rassenlijst: 

1) Lugano; gekweekt door Freek Vos. Lugano is een nieuw fritesras met goede verwerkingskwaliteit, dat ook resistentie bezit tegen alle in Nederland bekende Pathotypen van zowel Globodera Rostochiensis als Globodera Pallida (AM Ro1,3)(Pa2,3).
2) Corazon; gekweekt door SW Seeds. Corazon is een vrij vroeg consumptieras met een rode schil en lichtgele vleeskleur.
3) Paradiso; gekweekt door Martin Pot en Marco Klaver. Corazon is een consumptieras voor de traditionele markten in Noord-Afrika en Zuid-Europa. Het ras onderscheidt zich door zijn ovaallang gevormde knollen met een mooie schil.
4) Levante; gekweekt door Agrico Research. Levante is een van Agrico’s ‘next generation’-rassen. Het is een goed consumptieras met Phytophthora-resistentie en een hoge opbrengst. Het ras onderscheidt zich verder door zijn prima smaak en mooie schil, aldus Agrico.

Spotlightrassen
Naast de nieuwe rassen lichtte Agrico tijdens de show ook nog drie andere jonge innovatieve rassen uit:
- Constance: een makkelijk groeiend consumptieras met een mooie schil. Het ras onderscheidt zich door een specifieke smaak en is geschikt voor verschillende bereidingswijzen.
- Vogue: een grof groeiend consumptieras, bestemd voor traditionele markten. De goede smaak en de fijne structuur maken dit ras volgens Agrico bijzonder in dit specifieke marktsegment.
- Laudine: een hoog opbrengend consumptieras met een gele schil. Het ras is naast het koken ook geschikt voor andere bereidingswijzen zoals huisgemaakte frites, gebakken schijfjes en puree.


De spotlightrassen

Kennisdeling
Tijdens de show organiseerde het bedrijf ook kennissessies voor haar afnemers, die gericht waren op het verhogen van professionaliteit in de keten. De onderwerpen van de drie kennissessies waren de aardappelmarkt van Turkije, professionaliteit in de keten en een toelichting op de spotligthrassen.


Jan van Hoogen, directeur Agrico

Themaland Turkije
De rassenshow stond dit jaar in het teken van themaland Turkije. Met dochterbedrijf AR Tarim heeft Agrico in dit land een partner voor haar export. In Turkije wordt ongeveer 150.000 hectare aardappelen geteeld, met een totale opbrengst van ongeveer 4,7 miljoen ton (31 ton per ha). Turkije exporteert onder andere aardappelen naar Irak, Georgië. Voor de import van pootaardappelen voor Turkije zijn Nederland, Frankrijk en Duitsland de belangrijkste herkomstlanden. In de afgelopen jaren is de lokale productie van gecertificeerde pootaardappelen aanzienlijk gegroeid tot circa 230.000 ton. Daarnaast werd er 26.000 ton gecertificeerde pootaardappelen geïmporteerd, wat een totaal van 256.000 ton oplevert.Voor meer informatie:
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
T: 0527 - 639911
E: info@agrico.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven