Iceland introduceert plasticvrije groentenafdeling

Aldi gebruikt herbruikbare zakken voor losse AGF
Vanaf eind november zullen in meer dan 250 Aldi-vestigingen verspreid over het Verenigd Koninkrijk herbruikbare zakken voor losse AGF worden aangeboden. De zakken dienen als duurzaam alternatief voor plastic wegwerkpzakken. De herbruikbare zakken zijn vervaardigd van gerecyclede plastic flessen en zullen worden aangeboden voor 25p (€0,29) per stuk. Door de nieuwe zakken kan Aldi mogelijk voor 113 ton aan plastic afval per jaar besparen. De discountketen heeft zichzelf als doel gesteld om het gebruik van plastic verpakking met 25% terug te dringen.
Bron: talkingretail.com 

VK: Iceland introduceert plasticvrije groentenafdeling
Iceland gaat bij wijze van proef losse AGF in zijn schappen aanbieden. De proef is bedoeld als manier om het verbruik van plastic terug te dringen. De proeffase wordt gehouden in het Food Warehouse in het noorden van Liverpool. Iceland is begonnen met lage prijzen voor losse AGF, zodat de consument meer wordt aangemoedigd hier gebruik van te maken. Als alternatief voor plastic verpakking wordt er onder andere gebruik gemaakt van zakken van papier, katoen en biologisch afbreekbare bakjes.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Roemenië: Carrefour krijgt boete wegens sanitaire problemen
Vertegenwoordigers van de ANPC, de Roemeense overheidsinstelling voor consumentenbescherming, hebben op 30 oktober overleg gehad met de Roemeense afdeling van de Franse retailer Carrefour. Bij dit overleg was onder andere CEO Jean Richard de Latour aanwezig. De reden voor het overleg was het resultaat van een aantal inspecties die door de ANPC bij 14 Roemeense Carrefour-vestigingen zijn uitgevoerd. Aan de hand van deze inspecties heeft de ANPC Carrefour gesommeerd om twee winkels voor zes maanden te sluiten. Ook werd voor RON 301.000 (€63.000) aan boetes uitgedeeld in verband met sanitaire misstanden die bij de winkels werden aangetroffen. Het overheidsorgaan wil nu het gehele netwerk van Carrefour doorlichten, waarbij er met extra protocol strenger wordt gelet op de kwaliteit van de producten van de supermarktketen.
Bron: romania-insider.com 

Lidl test Scan & Go in Nederlandse winkels
Lidl is begonnen met een Scan & Go-mogelijkheid door middel van scanners bij een vestiging in Huizen in Noord-Holland. Scan & Go borduurt voort op de testfase voor een zelfscansysteem, dat al langere tijd door Lidl in Nederland is ingezet. Consumenten kunnen met Scan & Go zelf producten inscannen en hier sneller voor betalen bij de kassa. Op dit moment hebben 13 Nederlandse winkels van Lidl zelfscankassa's. Met het einde van 2019 moet dit aantal zijn uitgebreid tot 27 vestigingen.
Bron: kantarretailiq.com 

VK: Asda stelt deadline voor ondertekening nieuwe CAO uit
Asda heeft zijn werknemers een week uitstel gegeven voordat de nieuwe arbeidsovereenkomst moet worden ondertekend. Werknemers die de overeenkomst niet willen ondertekenen lopen het risico hun baan te verliezen. De nieuwe overeenkomst houdt in dat meer dan 120.000 werknemers een loonsverhoging krijgen, maar tevens hun pauzes niet meer doorbetaald krijgen. Ook komen onder de nieuwe overeenkomst doorbetaalde officiële vrije dagen te vervallen en wordt het aantal uren waarvoor een hoger nachtloon wordt betaald verminderd. Vertegenwoordigers van de vakbond GMB zeiden onlangs dat tot 12.000 werknemers het niet eens zijn met het nieuwe arbeidscontract. Met name de vereisten voor meer flexibele werktijden, waarbij meer moet worden overgeschakeld tussen verschillende afdelingen en door de werkgever makkelijker met diensten kan worden verschoven, stuiten op veel weerstand. Ondanks dat hebben veel werknemers inmiddels al de nieuwe overeenkomst ondertekend. Volgens Asda hebben minder dan 1.000 werknemers nog niet ingestemd met de nieuwe CAO.
Bron: theguardian.com 

Jumbo voltooit overname Agrimarkt
Jumbo Groep Holding heeft zijn overname van Agrimarkt voltooid. De zes supermarkten van Agrimarkt in het zuidwesten van Nederland zijn nu onderdeel van het netwerk van Jumbo. Drie winkels in Roosendaal, Vlissingen en Middelharnis worden heropend als Jumbo-winkels. De Agrimarkt in Goes wordt gerenoveerd tot de eerste Jumbo Foodmarkt in Zeeland. Voor de Agrimarkt-locaties in Terneuzen en Oud-Beijerland is een overeenkomst gesloten met Lidl.
Bron: esmmagazine.com 

Hong Kong: minder retailomzet in september wegens onlusten
De retailomzet van Hong Kong is in september fors gedaald wegens de politieke onrust in de stad. Al ruim vijf maanden is er sprake van protestacties tegen de Chinese overheid. De inwoners van Hong Kong demonstreren tegen wat zij ervaren als overheidsbemoeienis vanuit China, waarbij de protestacties vaak uitmonden in gewelddadige confrontaties met de autoriteiten. Het gevolg hiervan is dat toeristen weg blijven en uitgaves van consumenten teruglopen. De economie van de stad stond daarvoor al onder druk in verband met de handelsoorlog tussen de VS en China en de trager geworden economie van het Chinese vasteland. De retailomzet daalde in september jaar op jaar met 18,3%. De omzet daalde daarmee voor de achtste maand op rij tot HK$29,9mld (€3,4mld). De omzet daalde in volume met 20,4%. In augustus was de daling volume van de omzet 25,2%.
Bron: reuters.com 

Thuisbezorgd.nl verandert overnamebod voor Just Eat
Thuisbezorgd.nl heeft aangegeven dat het zijn bod op Just Eat aan wil passen, nu blijkt dat er een concurrerend bod van de internetgigant Prosus in beeld is gekomen. Eerder hadden Thuisbezorgd.nl en Just Eat ingestemd met een overname voor £4,7mld (€5,4mld) door middel van eigen aandelen. De waarde van dit bod is echter afgezwakt in verband met de verminderde aandelenkoers van Thuisbezorgd.nl, waar sinds 30 augustus sprake van is. Thuisbezorgd.nl wil Just Eat nu overnemen bij instemming van 75% van de aandeelhouders van Just Eat. Het bestuur van Just Eat heeft zijn aandeelhouders geadviseerd om dit aanbod aan te nemen.
Bron: reuters.com 

Ghana op 4e plek van landen met retailmarkt in opkomst
Uit een rapport van Amerikaanse marktonderzoeksbureau A.T. Kearney blijkt dat Ghana op de vierde plaats staat van 30 ontwikkelingslanden met de sterkst groeiende retailmarkten. De 2019 Global Retail Development Index (GRDI) stelt dat de omvang van de Ghanese retailsector neerkomt op ongeveer US$24,4mld (€21,9mld). Internationale retailers zien Ghana als de volgende logische keus voor uitbreiding in de Afrikaanse sector. Hoewel volgens het rapport Ghana wordt gedomineerd door informele retail, wordt als prognose gesteld dat de ontwikkeling van steden een belangrijke stimulans voor de retailsector zal vormen. De waarde van de Ghanese sector wordt dan ook met 2024 geraamd op US$33,16mld (€29,7mld). De internationale keten Pick & Pay heeft dit jaar een winkel in Ghana geopend. Massmart heeft sinds 2017 drie vestigingen in het land in bedrijf laten gaan.
Bron: ghanaweb.com 

VS: Allegiance krijgt nieuwe CEO
Na het vertrek van CEO en bestuursvoorzitter David Maniaci heeft de directie van Allegiance Retail Services een opvolger gevonden in Daniel Katz. Daniel Katz was eerder actief als de CEO van PSK Operating LLC, dat al langere tijd verbonden is aan Allegiance Retail Services. Allegiance Retail Services heeft een netwerk van 13 supermarkten in New York, waarbij gebruik wordt gemaakt van de merken Foodtown, Freshtown en Pathmark. David Maniaci nam bij zijn vertrek naar de concurrerende coöperatie Wakefern Food zijn eigen familiebedrijf Nicholas Markets mee, dat uit vier supermarkten bestond.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Financiering voor Coaster Cycles
Coaster Cycles heeft aangekondigd dat twee oprichters van Peapod, Andrew Parkinson en Thomas Parkinson, samen met de in de Bay Area gevestigde investeerders John Lyman, Katherine Kennedy en Grant Allen (SE Ventures) hebben geïnvesteerd in het bedrijf. De kapitaalinjectie wordt gebruikt om de faciliteit van Coaster Cycles in Montana uit te breiden. Ook wordt het aantal huurfietsen van Coaster in Boston, New York City en San Francisco uitgebreid. Door de financiering kan Coaster Cycles fors uitbreiden in nieuwe markten.
Bron: prnewswire.com 

Kroger maakt doorstart met Restock-programma
Kroger gaat naar verwachting een doorstart maken met zijn twee jaar oude transformatieprogramma Restock. Eerder gaf de supermarktketen al aan dat het Restock-programma mogelijk in een herziene variant wordt voortgezet. In de kwartaalperiode tot 12 september bleek dat bepaalde belangrijke doelstellingen van het Restock-programma niet werden gehaald. Volgens CEO Rodney McMullen draait het programma om vier pijlers: het herdefiniëren van de winkelervaring voor de klant, verbeterde samenwerking met leveranciers voor meer voordeel, het ontwikkelen van talent en het uitleven van de oorspronkelijke doelstellingen van de keten. 
Bron: progressivegrocer.com 

Amazon goedkoper dan supermarkten
Uit onderzoek van Profitero blijkt dat Amazon qua boodschappen goedkoper is dan concurrenten als Kroger of Walmart. In de periode van juli tot september van dit jaar was Kroger gemiddeld 1,6% duurder dan Amazon, op basis van 156 producten die bij beide retailers voor handen zijn. Jet.com was op basis van 133 producten gemiddeld 3,5% duurder. Bij Walmart konden 172 producten met elkaar worden vergeleken, waaruit bleek dat Walmart gemiddeld 6,2% duurder dan Amazon is. Instacart was op basis van 137 producten gemiddeld 10,7% duurder. Bij Target werden 153 producten vergeleken, met als conclusie dat Target gemiddeld 11,6% duurder uitvalt. Bij een analyse van dagelijkse prijzen bij 12.500 producten kwam naar voren dat Walmart-producten gemiddeld 4,1% duurder zijn dan bij Amazon, terwijl dit bij Target neerkomt op 10,6% duurdere prijzen.
Bron: retailtouchpoints.com 

VS: John Furner wordt nieuwe CEO van Walmart
John Furner is aangenomen als de nieuwe CEO van Walmart. Vorige maand werd bekend gemaakt dat zijn voorganger Greg Foran op zou stappen als topman bij Walmart om een nieuwe functie als CEO te vervullen bij Air New Zealand. Furner heeft al ruim 25 jaar ervaring bij Walmart. Sinds februari 2017 was hij verantwoordelijk voor Walmarts dochteronderneming Sam's Club. 
Bron: retailanalysis.igd.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.