PT koppelt resultaat inputronde terug bij indieners

Het Productschap Tuinbouw (PT) koppelt deze week het resultaat van de inputronde terug. Dit gebeurt bij de personen die afgelopen zomer kansen, knelpunten en ideeën aandroegen voor de PT-programma’s. Veel van de 160 suggesties voor onderwerpen en projectvoorstellen bleken al deel uit te maken van de programma’s.

Het PT ziet het resultaat vooral als bevestiging van de keuzes die al waren gemaakt in nauwe samenwerking met de Ondernemingsplatforms. Er kwamen circa 160 reacties op de uitnodiging aan ondernemers en medewerkers van ondernemingen in de tuinbouw- en groensector om inbreng te leveren voor de uitwerking van de PT-programma’s. Het PT-bestuur stelde die programma’s vast in zijn vergadering van 13 november jl.

Door de eind oktober in het Regeerakkoord aangekondigde afschaffing van de product- en bedrijfschappen per 2014 is het onduidelijke of voorstellen daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht. Het PT overlegt momenteel met de verschillende sectoren over de activiteiten en de herziene begroting voor 2013.

Voor het programma Energie en CO2 zijn voorstellen ingediend die al deel uitmaken van het programma. Ondernemers geven aan dat de CO2 uitstoot gereduceerd moet worden door energiebesparing en duurzame energie toe te passen. Motivatie is vooral om energiekosten in de hand te houden en om het milieu te sparen. Als oplossing worden onderwerpen en ideeën aangedragen die vooral gericht zijn op de glastuinbouw, zoals nieuwe ontvochtigingstechniek, hoge temperatuuropslag van warmte, aardwarmte, zonne-energie en CO2 voorziening. De onderwerpen maken al deel uit van het programma Kas als Energiebron.

Wat betreft Plantgezondheid is veel interesse voor oplossing van gewasgezondheidsproblemen door gebruik te maken van alternatieve middelen en methoden. De nadruk ligt op voorkomen van problemen door de plantweerbaarheid te verhogen en het stimuleren van ontwikkeling van middelen op natuurlijk basis en uitbreiding van het arsenaal van natuurlijke vijanden. Bij gebruik van chemische middelen vindt men het werk van de coördinatoren effectief middelen pakket (CEMP) belangrijk, met name voor kleinere teelten en voor gelijktrekking van het beschikbare middelenpakket voor sierteelt en groenteteelt. Genoemde zaken passen goed binnen het programma of maken er, zoals de CEMP’s, al deel van uit.

Ook voor de andere programma’s zijn veel onderwerpen genoemd die ofwel al deel uitmaken van het programma of er goed inpassen. Meer informatie over de inbrengronde staat op de site van het PT; bij ieder programma is een onderdeel opgenomen getiteld ‘Resultaten inputronde’.

Voor meer informatie neemt u contact op met Geert Pinxterhuis, tel. 079 3470651 of e-mail g.pinxterhuis@tuinbouw.nl of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.