Prima seizoen voor Poolse kiwibessen ondanks koud voorjaar

Het seizoen van de Poolse kiwibes had een jaar geleden last van de vorst in het voorjaar. Dit seizoen maken telers melding van een goede oogst. Door te kiezen voor de juiste benadering en dankzij de grotere ervaring van telers kan er fruit van goede kwaliteit worden geoogst. 

In het kader van een onderzoeksproject van de universiteit van Warschau, dat uitgevoerd wordt in samenwerking met telers in de buurt van Grójec, werd er een teeltmethode voor kiwibessen ontwikkeld. Het areaal van de telers die lid zijn van de Vereniging van Kiwibessentelers beslaat ongeveer 45 hectare (waar jaarlijks 500 ton kiwibessen worden geteeld). De grootste kiwibesboomgaard in Polen telt momenteel 10 hectare. 

Deskundigen zijn van mening dat het areaal momenteel niet moet worden uitgebreid. "Ten eerste moeten we de bekendheid van dit fruit vergroten en het promoten onder de lokale bevolking. Daarna kunnen we het areaal uitbreiden," aldus Piotr Latocha van de universiteit van Warschau.  

De gemiddelde opbrengst per hectare varieert tussen de 10 tot 15 ton (bij uitzondering lag de opbrengst in Bodzewo vorig seizoen rond de 20 ton per hectare). Latocha zegt dat de kwaliteit echter belangrijker is dan de kwantiteit omdat alleen fruit van goede kwaliteit, dat op het juiste moment geplukt wordt, kans maakt op de markt. 

De Poolse kiwibessen zijn net als vorig jaar bij Lidl te koop. Telers verkopen hun fruit ook lokaal. Kiwibessen zijn populair als ontbijtfruit. Een deel van de Poolse oogst is bestemd voor de export, die voornamelijk naar Duitsland plaatsvindt. 

Bron: www.sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven