Mariska de Zoete (Fruca): "Woningen en auto's zijn helemaal volgelopen"

Puinruimen na noodweer Spanje; bladgroententekort in winter onontkoombaar

Tholen - Het zuidoosten van Spanje is afgelopen week getroffen door buitensporig zware regenval en overstromingen. Het noodweer heeft zeker zes levens geëist. Door de overstromingen hebben naar schatting 3500 mensen hun huizen moeten verlaten. Ook een Nederlander is vermist geraakt. De 66-jarige man kwam ten val bij Alicante. Reddingswerkers vrezen dat de man mogelijk kilometers is meegesleurd. 

 

Ook Mariska de Zoete, werkzaam op de commerciële afdeling van Fruca in Murcia, moest evacueren na het noodweer. "We zitten in een huis van kennissen. Onze twee huizen, waar wij en mijn ouders wonen, zijn volledig volgelopen, net als de auto's. We gaan nu puinruimen, maar ik weet niet waar we moeten beginnen. Het is echt verschrikkelijk!"

"Vrijdag in de namiddag leken de buien achter de rug te zijn, maar zaterdagochtend volgde rond 5 uur een enorm onweer met hagelstenen als golfballen of groter", vertelt Thomas Bos van Thomasol. Dat heeft in Puerto Lumbreras (Murcia) en Pulpí veel schade veroorzaakt. Van de eerste aanplant van broccoli, ijssla en slasoorten is heel veel verloren gegaan."

Rien Paans van Verfru Europe uit Tarragona vertelt dat er in de omgeving Delta Ebro / Tarragona geen problemen zijn. "Ik was afgelopen woensdag met mijn zoon Arthur in Murcia en we zouden donderdagmiddag teruggaan, maar al gauw bleek dat dat niet mogelijk was, omdat veel wegen overstroomd waren. Daarom zijn we nog een dag extra gebleven en daardoor hebben we een behoorlijk beeld van de immense schade gekregen. Veel wegen, huizen en auto's zijn kapot en velden zijn zwaar overstroomd."

"Gisteren en vandaag heb ik contact gehad met verschillende telers en cooperaties. Men kan de schade nog niet overzien, maar die zal ongelofelijk groot zijn", vervolgt Rien. "Een teler vertelde dat 90%, zo niet 100% van zijn aanplant voor de oogst van december weg zal zijn. In andijvie, spinazie en ijssla verwacht men de grootste schade. Opnieuw aanplanten is heel lastig en het zal ook wel even duren voordat de velden weer te bewerken zijn. De plantjes zullen opnieuw opgekweekt moten worden, dus in december zullen er zeker tekorten zijn!"

300.000 hectare schade
De Segura rivier treedt op enkele punten nog altijd buiten haar oevers. Duizenden omwonenden worden nog altijd geëvacueerd uit hun huizen waar geen water en bij sommigen zelfs geen elektriciteit meer beschikbaar is. De eerste schattingen van twee telersorganisaties komen ook al binnen en schatten dat er schade is aan ruim 300.000 hectare areaal. De telers-organisatie Asaja Alicante schat dat ongeveer 150.000 hectare aan citrus, groenten en druiven is getroffen door de storm tussen Elche en Pilar de la Horadada. Voor 150.000 hectare in Murcia wordt eveneens gevreesd dat deze verloren is door de storm.

Druiven konden niet worden geoogst vorige week door de regenval in Murcia waardoor exporteurs niet langer hun producten naar de rest van Europa konden sturen. Enkele exporteurs voorzagen de overstromingen en hadden meer geoogst in de week daarvoor om zo hun voorraden in de koelhuizen aan te vullen. Deze exporteurs konden hun voorraden blijven versturen naar de markt dankzij de goede infrastructuur in Murcia. In deze streek is ook 90% van het areaal druiven beschermd onder plastic kassen waardoor het fruit de kans kreeg de zware regenval te doorstaan. Toch verwachten de telers nog problemen met de vochtigheid in de komende dagen. De exporteurs wilden vorige week ook de eerste druiven naar China verschepen maar zullen nu 8 dagen wachten om de kwaliteit te controleren. Dat is nodig omdat de druiven lang op transport moeten naar China.

Ook de kasgroentensector kreeg het flink te verduren. In het Oosten van Almeria, in de regio Nijar, wordt gesproken van 200 hectare beschadigd areaal. In het teeltgebied is de infrastructuur ook flink geraakt

Wat de gevolgen zijn voor de rest van het seizoen is onduidelijk, ook als de kassen nog wel overeind staan. Dat heeft te maken met de overstromingen. In Spanje is het momenteel vroeg in het seizoen: in Nijar is de komkommeroogst inmiddels begonnen. De vervolgschade afhankelijk van het effect van het koude regenwater op de wortels van de planten. Het zelfde geldt voor de tomaten, die de afgelopen maand werden geplant. 

In Spanje staat meer dan 30.000 hectare kas, grotendeels folie. Murcia en Almeria zijn belangrijke teeltgebieden.

Almeria werd gisteren wakker met een sterke wind na de catastrofale storm die het landschap klaarde. Niemand kan zich een vergelijkbare storm herinneren in de regio Níjar. Rond de 300 hectare aan kassen zijn vernield door de storm, vooral tomaten en aubergines zijn getroffen die in volle productie waren. In de gehele regio van Almeria wordt melding gemaakt van meer dan 1000 hectare aan kassen die schade hebben opgelopen door de storm.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven