Herstel broccoli-aanbod in Spanje, prijzen blijven hoog

Gedurende de zomermaanden was er sprake van een grote broccolischaarste in Europa. Bijna geen enkel land had voldoende broccoli en hoewel de situatie momenteel verbetert, blijft de vraag hoger liggen dan het aanbod.

In de zomer is de Spaanse broccoli afkomstig van teeltbedrijven die op 1.000 meter boven zeeniveau liggen, voornamelijk in de provincies Granada en Albacete. "De hagelstormen en de hoge temperaturen hebben de oogst deze zomer aangetast, met name in de maanden juni, juli en augustus. Anders dan gebruikelijk is er Spaanse broccoli geëxporteerd naar landen als Zwitserland, Nederland en andere noordoostelijke Europese landen, waar het gebrek aan product nog groter was dan in Spanje", legt Nacho Domènech, vicevoorzitter van de Sector Broccoli en Bloemkool van Proexport, uit. 

Vanwege de schaarste was er sprake van zeer hoge prijzen. Gedurende een aantal weken lagen de telersprijzen boven de €2 per kilo. Vraag en aanbod komen inmiddels steeds meer in evenwicht, maar de prijzen blijven hoog.

De zomeroogst is beperkt in Spanje. De broccoli wordt bestemd voor de nationale markt en daarnaast wordt de export naar landen in het Midden-Oosten, zoals Dubai, Qatar, Oman en Saoedi-Arabië, steeds belangrijker. "Vanwege de situatie dit jaar konden we helaas niet voldaan aan alle bestellingen vanuit het Midden-Oosten. De verzendingen naar deze regio zijn met 20-25% gedaald. De situatie verbetert op dit moment, met een herstel van de exportniveaus naar deze bestemmingen", aldus Domènech.

De verwachting is dat het Spaanse herfst- en winterseizoen van broccoli iets eerder begint, aangezien de lokale oogst in landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland ook eerder op zal zijn vanwege het gebrek aan product. Wel zal er mogelijk sprake zijn van een vertraging in de verzendingen naar het Verenigd Koninkrijk, waar de transplantaties als gevolg van de overvloedige regenval later zijn uitgevoerd. Het Verenigd Koninkrijk is het land met de grootste broccoli-export gedurende de herfst- en wintermaanden, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven