Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

VTA: Opbrengst proefrooiingen aardappelen hoger dan 5-jarig gemiddelde

Net als voorgaande jaren heeft VTA onder haar leden half augustus een proefrooiing laten uitvoeren. De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 46.894 kg per hectare. In 2018 was dit 36.426 kg per ha. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden ruim 28,7% hoger dan het vorig seizoen. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 43.043 kg/ha. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is de productie 9% hoger.

Percentage 50 mm opwaarts
Het percentage 50 mm opwaarts bedraagt 60%. In 2018 was dit 52%, terwijl het vijfjarig gemiddelde ligt op 58%. Het gemiddeld knolaantal ligt op 185 stuks. Dit is 3,9% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.


Verschillen tussen rassen

Tussen rassen bestaan bij de deelnemers grote verschillen. Van een aantal rassen komt maar een beperkt aantal meldingen binnen, waardoor we deze automatisch onder de overige rassen plaatsen.

Ook tussen percelen onderling bestaan er behoorlijke verschillen. De laagste opbrengst bedraagt 27,3 ton/ha, terwijl de hoogste op 68,4 ton/ha zit. Qua potentie lijkt er ook behoorlijk verschil te bestaan. Zo wordt van percelen gemeld dat het loof nog volop fris en groen is, terwijl ook veel meldingen binnenkomen dat het loof volledig is afgestorven of waarbij het gewas in de laatste weken snel achteruit is gegaan.Protocol
VTA heeft de proefrooiing midden augustus uitgevoerd onder haar leden volgens een vastgesteld protocol. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd. Met de proefrooiingen worden van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken. Half september volgt een tweede proefrooiing bij dezelfde groep telers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven