Pitloze, biologische druiven van Golden Grapes

"Wat ons onderscheidt van andere telers is dat we onze trossen inpakken". Dat zegt Dario Brucculeri, beheerder van Golden Grapes, een interessant bedrijf, gevestigd in het zuiden van Sicilië.

De druiven van Golden Grapes

De techniek waarnaar Brucculeri verwijst, heeft betrekking op het verpakken van elke afzonderlijk tros. Dit wordt gedaan in juni, vóór de ovipositie (leggen van eitjes) van de mot en de zakken worden verwijderd in de oogstfase tussen september en november. De gevormde barrière vermijdt de aanval van motten en andere insecten en beschermt de druiven tegen atmosferische stoffen.

Dario Brucculeri

"Het bedrijf is gevestigd op 45 hectare, waarvan 30 worden gebruikt voor druiven. Onder de hier geteelde rassen zijn ook de Italia en de Red Globe, die de klassiekers van ons grondgebied zijn. We telen ook pitloze druiven op meer dan 10 ha, zoals Centennial seedless, Crimson, Regal, Autumn Royal, King Ruby en Pink Muscat. Sinds enige tijd nemen we de rassen Apulië en Luisa op in onze kalender, die goed zijn voor nog eens 7 hectare", zegt Dario.

Verpakte druiven

De referentiemarkten zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland, waar de druiven worden afgezet in voornamelijk gespecialiseerde bio- en biodynamische winkels (het bedrijf is sinds 1997 Demeter-gecertificeerd).

Geavanceerde en duurzame agronomische praktijken
"Voor het inpakken is wel veel mankracht nodig, maar we slagen er wel in om op en duurzame manier druiven te telen. We besteden veel aandacht aan de bodem."

"We gebruiken de techniek van seksuele verwarring tegen schadelijke insecten. Alle processen zoals snoeien worden uitgevoerd door onze bekwame werknemers. Op deze manier slagen we erin om druiven en andere gewassen van hoge kwaliteit te verkrijgen."

Video-interview met Dario Brucculeri

"We telen ook Lolita- en Maycrest-perziken, vroege rassen die in juni rijpen. Daarnaast hebben we perziken die we in de tweede helft van augustus oogsten, zoals Flaminia, Fairtime en O'Henry. En we hebben ook een typische Siciliaanse zomerpeer. Ten slotte telen we de kersenrassen Sweet Early en Early Star."

Het lopende seizoen
"We hebben momenteel een goed gewas hoewel de hitte van dit seizoen de opbrengst van bepaalde rassen heeft beïnvloed. Daarom zijn er in sommige gevallen lagere hoeveelheden, maar van goede kwaliteit. Het druivenseizoen is een aantal weken geleden gestart met bevredigende prijzen en we hopen dat dit de rest van het seizoen zo blijft."

Golden Grapes heeft een patent voor het in de handel brengen van druiven in de zak waarin het werd gekweekt.

"Het idee is om onze druiven af te zetten in de zak waarin wij ze hebben verpakt. Het is een manier om niet alleen de kwaliteit van onze druiven aan de consument te garanderen, maar ook om onze teeltmethode te delen. We werken aan de ontwikkeling van een zak, gemaakt van natuurlijk en composteerbaar, transparant materiaal waarmee de consument de druiven meteen kan zien", zegt Brucculeri.

Zie foto's boven en onder: Golden Grapes is ook bekend onder La Foresteria Golden Grapes, een agriturismo.

Voor meer informatie:
Golden Grapes
Sede operativa: c/da Pernice  
92028 - Naro (AG)
Tel.: +39 3482268105
Email: info@goldengrape.it
Web: www.goldengrapes.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven