Oogst van start in september

Spanje: "Uitstekende vooruitzichten voor Rojo Brillante kaki"

De oogst van de Spaanse Rojo Brillante kaki zal in september van start gaan. De vooruitzichten voor de kwaliteit en de volumes zijn uitstekend en de nationale en internationale vraag neemt toe. Dat laat Juan Carlos Martínez, directeur van The Natural Hand, weten.

"We hopen dat er dit jaar minder bedrijven 'vroege kaki's op de markt zullen brengen, samenvallend met de kaki die op het natuurlijke moment gerijpt is. Veel bedrijven maken de fout dat ze meer kilo's vroeg op de markt brengen dan ze kunnen verkopen. Op die manier ontstaat er een overlap tussen vroege, zachte en overrijpe kaki's en kaki's die natuurlijk gerijpt zijn en in perfecte staat verkeren. Deze situatie zorgt voor een prijsverlaging, de prijs kan tot wel 40% dalen", legt de exporteur uit.

Het Valenciaanse bedrijf is een pionier op langeafstandsmarkten en bestemt 80% van zijn oogst uitsluitend voor overzeese bestemmingen. "Dit seizoen zullen we blijven exporteren naar onze gebruikelijke bestemmingen: Brazilië, Canada, Hong Kong, Singapore, Maleisië, China, etc. Onze Rojo Brillante kaki is reeds toonaangevend in Azië. We hebben het gedrag van het fruit tijdens het containertransport op lange afstand zorgvuldig bestudeerd. Deze analyse is van essentieel belang geweest om te bereiken dat het fruit op de plaats van bestemming aankomt met onaangetaste organoleptische kwaliteiten", stelt Juan Carlos Martínez.

Volgens de directeur is de uitstekende behandeling van het fruit op het land, tijdens de oogst, het transport, de bewaring, verpakking etc. datgene wat mogelijk maakt dat de Rojo Brillante kaki in goede staat aankomt in landen die veeleisend en deskundig zijn op het gebied van kaki's.

"Je kunt niet improviseren in de overzeese export van kaki's: er zijn op het juiste moment (juni en juli) speciale behandelingen vereist (onder andere snoeien en bemesting) om te kunnen exporteren. Als je op het moment van oogsten besluit dat het fruit zal worden bestemd voor overzeese markten, is het gedoemd te mislukken. Het overspoelen van de markt met fruit in slechte staat leidt tot een prijsdaling van het kwaliteitsfruit", geeft hij aan.

"In het vorige seizoen waren de logistieke barrières in de havens vol opstoppingen funest voor de export. Tussen de 60 en 70% van de rederijen had vertragingen, die ernstige problemen veroorzaakten: het fruit kwam tot 15 dagen later dan gepland aan op de plaats van bestemming, en in zeer slechte staat. De havens met de meeste opstoppingen voor de handel met Azië zijn momenteel Hong Kong en Singapore. Deze hebben niet voldoende capaciteit. Als het fruit in slechte staat aankomt is vernietiging of afzet tegen spotprijzen de enige oplossing", vertelt Martínez. "De Aziatische markt heeft waardering voor het Spaanse fruit en vraagt ernaar. De vraag in Azië neemt toe, en de Rojo Brillante kaki is een zeer populair product. Het tegemoetkomen aan de hoge vraag op deze markt gaat echter niet altijd samen met het voldoen aan de geldende fytosanitaire protocollen".

“Langetermijnvisie is van essentieel belang voor het bieden van kwaliteit. We hebben dit jaar geïnvesteerd in kwaliteitssystemen, koelcellen met geavanceerde temperatuurcontroles en in de uitbreiding van de magazijnen", vervolgt de directeur.

The Natural Hand is een teelt-, verpakkings- en exportbedrijf dat is gespecialiseerd in Rojo Brillante kaki, citrus en meloen.


Bezoek het bedrijf tijdens FRUIT LOGISTICA
Hong Kong, 4 tot 6 september 2019
PAVILION SPAIN - HALL 5D - STAND 5534

Meer informatie:

The Natural Hand
Juan Carlos Martínez                                      Hort de Calafre, 6
46470 Albal (Valencia)
T: +34960046320
info@thenaturalhand.com
www.thenaturalhand.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven