Nieuw-Zeelandse bio-uien in composteerbaar netje

Een uienteler uit Hawke's Bay heeft als eerste teler in Nieuw-Zeeland een netverpakking voor biologische uien geïntroduceerd die thuis te composteren is. 

De introductie van het net door Bostock New Zealand is de nieuwste poging van het bedrijf om haar gebruik van plastic verpakkingen te verminderen. Het bedrijf testte eerder dit jaar ook als eerste een composteerbare fruitsticker uit maar heeft haar focus nu naar uien verlegd. 

Bostock-eigenaar John Bostock zegt dat duurzame houtvezelverpakkingen een interessante innovatie zijn. "We willen het voortouw binnen onze sector nemen door het aanbieden van milieuvriendelijker verpakkingen. Onze uien worden biologisch geteeld. We doen er alles aan om ze zo duurzaam mogelijk te telen en het milieu te sparen. Het uitbreiden van deze milieuverantwoorde praktijken naar onze verpakkingen vinden we dan ook belangrijk."

De netten zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd beukenhout en zullen volledig vergaan op de composthoop, vuilstort of in de wormenbak.

"De netten voelen zachter aan dan plastic netten. Het net is ook transparanter waardoor het verpakte product beter tot zijn recht komt. Het is belangrijk dat onze klanten zien wat ze kopen."

Bostock New Zealand test de composteerbare netten momenteel voor het verpakken van grote biologische uien, die per drie stuks worden verkocht bij Countdown-supermarkten in heel Nieuw-Zeeland.

"Biologische uien zijn een vrij nieuw product voor Bostock New Zealand omdat ze moeilijk te telen zijn. We kunnen niet zomaar naar chemische middelen grijpen om onkruid te verwijderen, vandaar dat iedere ui met de hand het hele seizoen onkruidvrij wordt gehouden," aldus Bostock. 

"Vorig jaar hebben we de eerste biologische uien in Nieuw-Zeeland afgezet en dit jaar zullen we de eerste naar Europa exporteren. We vergroten onze biologische voetafdruk voortdurend en streven ernaar Nieuw-Zeelanders meer keuze op het gebied van biologische AGF te bieden."

De netten van natuurlijke vezels zijn luchtdoorlatend en reguleren bovendien de vochtigheid. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor het verpakken van uien.

De netverpakking is geschikt om thuis te worden gecomposteerd, voldoet aan de Europese standaard EN13432 en is daarnaast gecertificeerd als zijnde biologisch afbreekbaar in de bodem. Dit betekent dat de netten binnen 90 dagen vergaan op de composthoop.  

"Aan de overstap naar plasticvrije verpakkingen hangt echter wel een prijskaartje. Composteerbare netverpakkingen zijn namelijk 30% duurder dan plastic netten. We hopen dat onze leveranciers erin zullen slagen de prijs naar beneden te brengen zodat het een meer kosteneffectieve verpakkingsmogelijkheid voor ons en onze Nieuw-Zeelandse klanten wordt."

 

Voor meer informatie:
Catherine Wedd
Bostock New Zealand
Tel: +64 212886770


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven