Italië: voorbereidingen volgend aardbeienseizoen in volle gang

“Het aardbeienseizoen was opnieuw succesvol. We zijn nu al bezig met de organisatie van de afzet van de zaailingen, wat zal plaatsvinden vanaf eind september. Onze referentiemarkten zijn de regio's van het midden en zuiden van Italië, van Lazio tot Sicilië. Met ongeveer 1400 hectare is de aardbeienteelt een van de belangrijkste voor het hele Middellandse Zeegebied", zegt Carmela Suriano, general manager bij Planitalia.

"Onze aardbeien worden geteeld tussen december en juni, wat samenvalt met de teelt in onder andere Spanje, Griekenland, Egypte en Marokko. Maar onze kracht is de hoge kwaliteit en de uitgebreide catalogus met rassen die aan verschillende marktvereisten kan voldoen. Een paar uur na de oogst worden de aardbeien al getransporteerd naar supermarkten in heel Italië en Europa."

"Campanië en Basilicata zijn de belangrijkste regio's voor de aardbeienteelt in het zuiden van Italië. Nadat de verplantingen zijn uitgevoerd, kunnen we voor het seizoen 2019/2020 bepalen of het record weer in handen van Basilicata zal zijn of dat het wordt overgedragen aan Campanië. De arealen variëren elk jaar, er zijn namelijk zoveel variabelen die samen het ene jaar beter maken dan het andere. Sinds een aantal jaar schommelt het tussen 5 en 10%, maar we kunnen een zekere stabiliteit bevestigen, evenals de bereidheid van verschillende telers om een gewas met aanzienlijke economische kansen te blijven telen." 

Loris Gentile, een agronoom en technisch manager van Planitalia, vertelt over de situatie met betrekking tot de vegetatieve ontwikkeling van de zaailingen.

"Door de jaren heen breidt het rassenplan van Planitalia zich uit: het ideale ras moet de behoeften van de telers en die van de consument omvatten, waarbij de laatste steeds veeleisender wordt.
De nieuwe rassen die veel belangstelling trekken in de zuidelijke gebieden zijn: Plenty 0639, Rossetta, Gioelita and Melissa."

"Nu ik uit Polen ben teruggekeerd, kan ik niet alleen de uitstekende vegetatieve ontwikkeling bevestigen, maar ook de uitstoot van stolonen door de moederplanten. Bovendien kunnen de wortelen van nieuwe planten  zich optimaal ontwikkelen door het hoge kwaliteitsniveau van de grond en optimaal waterbeheer om de bodem op het juiste vochtigheidsniveau te houden.
Het capillaire werk, uitgevoerd door een hooggekwalificeerd team, stelt ons in staat om steeds betere en groeiende resultaten te behalen, om een kwalitatief hoogwaardig kwekerijmateriaal te hebben."

"Het rooien van planten uit kwekerijen vindt mechanisch plaats met behulp van de nieuwste machines, apparatuur die zelfs in moeilijke weersomstandigheden kan werken en de integriteit van de planten wordt behouden. De oogst zal eind september plaatsvinden, wanneer we tevreden zullen zijn over de rijpheid. Vervolgens zullen we voorzien in de tijdige verzending van verse, gewortelde planten in de Italiaanse gebieden in Zuid-Italië om  aldaar door te gaan met hun aanplant."

Voor meer informatie:
Planitalia Srl
Via Massimo D'Azeglio 8/N
75025 Policoro (MT)
Tel.: (+39) 0835 971722
Email: info@planitaliasrl.com
Web: http://www.planitaliasrl.com/ 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven